Wino o niskiej zawartości alkoholu. Delikatnie słomkowa barwa. W smaku słodkie i mocno poziomkowe. Przyjemnie orzeźwiające w upalne dni. Idealnie komponuje się z owocami i deserami.
Jest 61 produktów.
Słodkie, białe wino stworzone w Walencji, wyprodukowane z typowego dla słodkich win szczepu Muskat. W smaku świeże, kwiatowo-owocowe delikatnym słodkim posmaku. Idealne do deserów.
Rubinowoczerwony kolor z refleksami granatu i intensywny aromat, Banchetto to słodkie wino musujące uzyskane z aromatycznych czerwonych winogron jagodowych uprawianych w Piemoncie.
100% Moscato z włoskiego Piemontu. W smaku słodkie i trwałe, świetne do ciast biszkoptowych z owocami.
Słodkie wino aromatyzowane z nutami poziomki o intensywnym, rubinowym kolorze. Bardzo charakterystyczny smak czerwonych owoców. Delikatnie musujące.
Moscato to jeden z najstarszych szczepów, z których produkuje się wino. Jego charakter stworzony jest do win słodkich. Nie inaczej jest w przypadku tego wino, które pochodzi z Izraelu. Aromat oraz smak pełen nut owocowych.
To słodkie wino prosto z Włoch, przez 12 miesięcy leżakowało w dębowych beczkach, dzięki czemu wyczujemy w nim aromaty czerwonych owoców, czekolady czy przypraw.
Asti to jeden z symboli włoskich win musujących o bardzo intensywnym, owocowym aromacie. Przyjemna świeżość i naturalna słodycz. Idealny towarzysz deserów i ciast.
Ciemnoczerwona barwa skrywa słodki smak owoców oraz rodzynek. W aromacie uraczy nas posmakiem słodyczy oraz wybitną złożonością. Idealne do słodkich deserów.
Ciepły klimat Roztocza, idealnie łagodne wzgórza oraz lessowe gleby tworzą doskonałe warunki do uprawy winorośli i innych owoców. Winiarnia Zamojska czerpie z tego bogactwa natury oraz z najlepszych tradycji polskiego winiarstwa. Wino z czarnej porzeczki, czerwone, słodkie. Intensywna, charakterystyczna barwa. Głęboki smak i aromat czarnej porzeczki. Esencjonalne wino z czarnej porzeczki, wysokiej klasy.
Delikatne i słodkie Moscato. Jedna z najpopularniejszych odmian winogron we Włoszech. Żółta barwa ze złotymi refleksami.
Tradycyjny, japońskie wino wytwarzane ze śliwek Ume. Swój różowy kolor zawdzięcza dodaniu liści shiso. Delikatnie słodkawy smak idealnie pasujący do dań z owoców morza.
Pochodzące prosto ze słonecznej Hiszpanii, słodkie wino. Oprócz wyraźnego cukru, wyczujemy w nim również elementy kwiatowe oraz cytrusy. To wszystko zasługa regionu Valencii, w którym powstaje.
Hiszpańskie wino, stworzone ze szczepów palomino oraz Pedro Ximenez. Dojrzewa ono 8 lat, dzięki czemu uzyskuje wyjątkowy aromat drewna, wanilii a nawet rodzynek.
Solaris Nobilis jest to białe wino, charakteryzujące się dość mocnym słodkim smakiem. Ma złocisto słomkową barwę. Grona selekcjonowane są ręcznie. Co ciekawe zbierana są dopiero w momencie gdy pokryje je szlachetna pleśń, proces suszenia zachodzi na matach, następnie poddawane są maceracji, dzięki której wino stanie się intensywniejsze. Sposób fermentacji - dzikie drożdże.
Wino gronowe, słodkie w skład którego wchodzą dwa rodzaje szczepów: Rotter Riesling oraz Frontiera Gris. W kolorze ciemno złote, co świadczy o jego intensywności w smaku. Wyczujemy w nim suszone winogrona, nutę orzechów oraz korzenne aromaty. Łagodne, zbalansowane, pełne aksamitnej struktury.
Czerwone wino musujące, które skrywa w sobie smak czerwonych owoców tj. maliny, truskawki, poziomki. Wyczujemy w nim bardzo dużo owocowej słodyczy.
Musujące słodkie wino ze szczepu Moscato. Mocno wyczuwalne w tym winie są nuty kwiatowo miodowe, idealne jako aperitif
Wino zostało stworzone z trzech odmian gron tj. Chardonnay, Solaris, Muscaris - są to jedne z najbardziej aromatycznych w smaku szczepów. Późny zbiór przyczynił się do tego, iż owoce pokryły się szlachetną pleśnią, przez co naturalna słodycz została zintensyfikowana. Zawartość cukru w winie wynosi 110g/l. W smaku wyczujemy aromaty miodu, daktyli, suszonych winogron, odrobinę ziół. Proces dojrzewania alkoholu odbywał się w kadziach nierdzewnych i trwał 12 miesięcy.
Czerwone wino musujące, które skrywa w sobie smak czerwonych owoców tj. maliny, truskawki, poziomki. Wyczujemy w nim bardzo dużo owocowej słodyczy.
Fragolino Bianco to biała wersja orzeźwiającego napoju o urzekającym aromacie truskawek i poziomek. Powstaje z lekkiego, musującego wina charakterystycznego dla regionu Piemont. Doskonały jako aperitif. Schłodzone Fragolino Bianco idealnie komponuje się z lekkimi, niezbyt słodkimi deserami, lodami lub owocowymi sałatkami.
Pochodzące z malowniczej doliny rzeki Duero, to wzmacniane wino jest wytwarzane z wykwintnych winogron Moscatel Galego, znanych ze swoich aromatycznych i słodkich cech. Proces produkcji wina obejmuje charakterystyczną metodę wzmacniania, która zatrzymuje fermentację poprzez dodanie brandy, zachowując naturalne cukry.
Po 18 miesiącach dojrzewania w dębowych kadziach, ten Moscatel ujawnia zachęcającą słodycz w towarzystwie urzekających aromatów miodu, skórki pomarańczowej i przepysznych przetworów owocowych. Dzięki bogatej historii i wyjątkowemu profilowi smakowemu, Moscatel jest ceniony za swoją wszechstronność, co czyni go doskonałym wyborem zarówno do delikatnego popijania samego w sobie, jak i do zachwycającego łączenia z deserami.
Winogrona zostały ręcznie zebrane 4 grudnia 2023 roku przy temperaturze -14 stopni Celsjusza. Wino ma barwę złocistego bursztynu. W nosie dominują aromaty cytrusowe, takie jak pomelo, limonka, ananas i melon, wzbogacone o miodowo-ziołowe nuty oraz subtelną słodycz syropu z agawy. Na podniebieniu wyczuwalna jest aksamitna słodycz kandyzowanych owoców.
To szlachetne słodkie wino powstało z winogron, które po zbiorze były podsuszane przez 6 tygodni na przewiewnym strychu. Fermentacja przebiegała spontanicznie na naturalnych drożdżach, co pozwoliło uzyskać wysoką koncentrację cukrów i bogactwo aromatów. W nosie intensywnie owocowe, z dominującymi nutami dojrzałej brzoskwini, żółtego melona, mandarynki, jasnej czereśni oraz cydrowych jabłek z czerwoną skórką, z delikatnym akcentem suszącego się siana. Na podniebieniu wyraźnie wyczuwalna słodycz spadziowego miodu i suszonych moreli, doskonale zrównoważona cytrusową kwasowością oraz garbnikowym posmakiem rajskiego jabłuszka. Eleganckie i intrygujące.
Wino słodkie
Wino słodkie i kilka słów o tym, skąd się bierze jego słodycz?
Jak sama nazwa wskazuje, wino słodkie zawiera w swoim składzie duże ilości cukru resztkowego. Aby producent mógł wypuścić na rynek wino określane mianem „słodkie”, to zawartość cukru resztkowego musi wynosić powyżej czterdziestu pięciu gramów na litr. Choć równie dobrze może to być nawet sto gramów na litr. A jak powstają wina słodkie? Przede wszystkim do produkcji wykorzystywane są winogrona bogate w cukier. Niekiedy dokonywany jest też późny zbiór przejrzałych już winogron, dzięki czemu mają one w sobie jeszcze więcej słodyczy. Klasyczną metodą produkcji wina słodkiego jest zatrzymanie w odpowiednim czasie fermentacji. Na takim etapie, kiedy drożdże nie zdążyły przerobić większości cukru zawartego w owocach na alkohol. Tym samym pozostały cukier resztkowy w moszczu i winie nadaje mu przyjemnie słodki smak. Warto też dodać, że wpływ na to, jak bardzo wino jest słodkie w smaku, mają nuty, poziom kwasowości, zawartość alkoholu czy garbników. Zazwyczaj wina słodkie mają między dwanaście a czternaście procent obj. alkoholu. A zatem jeśli w trunku będą nuty czekolady, to będzie się ono wydawało słodsze, niż gdyby pojawiła się nuta cytrusów. Trzeba też podkreślić, że aby wyprodukować słodkie wino, w żadnym wypadku nie można do wersji wytrawnej dosypywać cukru. Jedyną możliwością jest dosłodzenie moszczem bądź koncentratem gronowym. I jest to drugi sposób na produkcję win słodkich, praktykowany wtedy, gdy nie ma zbiorów bardzo dojrzałych owoców.
Wina słodkie – do czego pasują?
Utarło się, że słodkie wina serwuje się tylko do deserów. A zatem stanowią idealny dodatek do ciasta i kawy spożywanych podczas podwieczorku. Ale w ostatnim czasie katalog ten został rozszerzony, a znawcy tematu z pewnością dostrzegli, że wino białe słodkie coraz częściej podawane jest jako aperitif. Poza tym białe wina z wyczuwalną słodyczą można zestawić z kuchnią orientalną oraz rybami. Z kolei, jeśli chodzi o wino czerwone słodkie, to oprócz tego, że będzie doskonale smakowało z deserami, to można pokusić się o podanie go do ostrych serów pleśniowych. Osobnym rodzajem wina jest wino musujące, czyli takie, które wzbogacone zostało o dwutlenek węgla – innymi słowy o bąbelki. Popularny szampan jest idealny do wznoszenia toastów i świetnie smakuje w towarzystwie tortów, ciast, lodów oraz owoców. Z racji tego, że wina słodkie, jak i każde inne, produkowane są z różnych szczepów winogron, to też można doszukać się w nich różnych aromatów. Od owocowych, kwiatowych, po drzewne czy korzenne. Przed podaniem wino słodkie najlepiej jest schłodzić do temperatury około sześciu – ośmiu stopni Celsjusza. Ten rodzaj wina posiada najwięcej kalorii ze względu na duże ilości cukru resztkowego. Aby spalić kalorie dostarczone do organizmu po wypiciu jednego kieliszka wina czerwonego, trzeba byłoby przez piętnaście minut skakać na skakance.
Dobre wino słodkie jest nieco droższe, co świadczy o jego wysokiej jakości. W naszym sklepie oferujemy słodkie wina od najlepszych producentów, które wyróżniają się wyrafinowanym smakiem i aromatem.