Strona główna / Wino / Wino słodkie

Wino słodkie

Wino słodkie i kilka słów o tym, skąd się bierze jego słodycz?

Jak sama nazwa wskazuje, wino słodkie zawiera w swoim składzie duże ilości cukru resztkowego. Aby producent mógł wypuścić na rynek wino określane mianem „słodkie”, to zawartość cukru resztkowego musi wynosić powyżej czterdziestu pięciu gramów na litr. Choć równie dobrze może to być nawet sto gramów na litr. A jak powstają wina słodkie? Przede wszystkim do produkcji wykorzystywane są winogrona bogate w cukier. Niekiedy dokonywany jest też późny zbiór przejrzałych już winogron, dzięki czemu mają one w sobie jeszcze więcej słodyczy. Klasyczną metodą produkcji wina słodkiego jest zatrzymanie w odpowiednim czasie fermentacji. Na takim etapie, kiedy drożdże nie zdążyły przerobić większości cukru zawartego w owocach na alkohol. Tym samym pozostały cukier resztkowy w moszczu i winie nadaje mu przyjemnie słodki smak. Warto też dodać, że wpływ na to, jak bardzo wino jest słodkie w smaku, mają nuty, poziom kwasowości, zawartość alkoholu czy garbników. Zazwyczaj wina słodkie mają między dwanaście a czternaście procent obj. alkoholu. A zatem jeśli w trunku będą nuty czekolady, to będzie się ono wydawało słodsze, niż gdyby pojawiła się nuta cytrusów. Trzeba też podkreślić, że aby wyprodukować słodkie wino, w żadnym wypadku nie można do wersji wytrawnej dosypywać cukru. Jedyną możliwością jest dosłodzenie moszczem bądź koncentratem gronowym. I jest to drugi sposób na produkcję win słodkich, praktykowany wtedy, gdy nie ma zbiorów bardzo dojrzałych owoców.

Wina słodkie – do czego pasują?

Utarło się, że słodkie wina serwuje się tylko do deserów. A zatem stanowią idealny dodatek do ciasta i kawy spożywanych podczas podwieczorku. Ale w ostatnim czasie katalog ten został rozszerzony, a znawcy tematu z pewnością dostrzegli, że wino białe słodkie coraz częściej podawane jest jako aperitif. Poza tym białe wina z wyczuwalną słodyczą można zestawić z kuchnią orientalną oraz rybami. Z kolei, jeśli chodzi o wino czerwone słodkie, to oprócz tego, że będzie doskonale smakowało z deserami, to można pokusić się o podanie go do ostrych serów pleśniowych. Osobnym rodzajem wina jest wino musujące, czyli takie, które wzbogacone zostało o dwutlenek węgla – innymi słowy o bąbelki. Popularny szampan jest idealny do wznoszenia toastów i świetnie smakuje w towarzystwie tortów, ciast, lodów oraz owoców. Z racji tego, że wina słodkie, jak i każde inne, produkowane są z różnych szczepów winogron, to też można doszukać się w nich różnych aromatów. Od owocowych, kwiatowych, po drzewne czy korzenne. Przed podaniem wino słodkie najlepiej jest schłodzić do temperatury około sześciu – ośmiu stopni Celsjusza. Ten rodzaj wina posiada najwięcej kalorii ze względu na duże ilości cukru resztkowego. Aby spalić kalorie dostarczone do organizmu po wypiciu jednego kieliszka wina czerwonego, trzeba byłoby przez piętnaście minut skakać na skakance.

Dobre wino słodkie jest nieco droższe, co świadczy o jego wysokiej jakości. W naszym sklepie oferujemy słodkie wina od najlepszych producentów, które wyróżniają się wyrafinowanym smakiem i aromatem.