Trzykrotnie destylowana whiskey single malt z destylarni WEST CORK położnej w Irlandii, która po ok. 6-7 letnim okresie dojrzewania w beczkach pierwszego napełnienia po Bourbonie, była finiszowana przez minimum 6 miesięcy w beczkach po portugalskim wzmacnianym winie porto Quinta Da Boeira
Jest 49 produktów.
Irlandzka Whiskey Single Malt, dojrzewana w beczkach pierwszego napełnienia po Bourbonie, następnie finiszowana w beczkach po wzmacnianym winie sherry z Bodegas Baron.
Jedna z najpopularniejszych whisky pochodzących z Irlandii. Ten potrójnie destylowany blend, charakteryzuje się delikatnym smakiem oraz aromatem.
Jedna z najpopularniejszych whisky pochodzących z Irlandii. Ten potrójnie destylowany blend, charakteryzuje się delikatnym smakiem oraz aromatem.
Whisky Single Pot prosto z Irlandii. Leżakowanie w beczkach z amerykańskiego dębu nadało jej wyjątkowych aromatów toffi oraz karmelu z nutami drewna z beczki. W smaku delikatne, pikantne nuty imbiru, zakończone ciekawym finiszem.
Jedna z najpopularniejszych whisky pochodzących z Irlandii. Ten potrójnie destylowany blend, charakteryzuje się delikatnym smakiem oraz aromatem. W tym wypadku jest o 4,5 litrowa butelka na kołysce, żeby mieć pewność, że naszego ulubionego alkoholu nie zabraknie.
Jedna z najpopularniejszych whisky pochodzących z Irlandii. Ten potrójnie destylowany blend, charakteryzuje się delikatnym smakiem oraz aromatem. W tym przypadku mamy do czynienia z edycją, która została aromatyzowana pomarańczą.
Zdobywca złotego medalu World Spiritis Competiton w 2021 roku. Whisky leżakowana w beczkach po bourbonie charakteryzuje się delikatnym smakiem. Wyczujemy nuty jabłek, wanilii, przypraw a nawet dębu. Finisz owocowy z wyżej wspomnianymi nutami wanilli.
Irlandzka whisky charakteryzująca się smakiem oraz aromatem wanilii, owoców a nawet przypraw czy dębu.
Blend powstały z whiskey malt oraz grain, które leżakowały w beczkach z dębu amerykańskiego dębu. W smaku uraczy nas słodyczą miodu, oraz karmelu. Dodatkowo pojawiają się elementy pieprzu oraz owoców. W zapachu nuty dębu, owoców czy chociażby wanilii.
Zestaw prezentowy, w którego skład wchodzą:
- Irlandzka whisky Jameson,
- mleczna czekolada z krakowskiego Wierzynka
- herbata sypana w eleganckiej puszce,
- miód pszczeli z lubuskiej pasieki.
Całość zapakowana w elegancką, drewnianą skrzynkę.
Idealny na każdą okazje.
Smak herbat i czekolad może się różnić od przedstawionych na zdjęciu.
Ta Irlandzka whiskey typu blended została poddana trzykrotnej destylacji. Mieszanka whiskey typu single malt, whisky zbożowej oraz kukurydzianej. Proces dojrzewania odbywał się w beczkach po bourbonie
Irlandzka Whiskey z destylarni Dingle Zaczyna dojrzewać w beczkach pierwszego wypełnienia po Bourbonie, a następnie poddawana jest długiemu finiszowi w beczkach pierwszego napełnienia żyta. Produkcja tej edycji została ograniczona do 10 000 butelek. Whiskey ta charakteryzuję się kremowym smakiem z zaznaczonymi nutami orzechów.
Crested jest to miks whisky zbożowej wraz z whisky z niesłodowanego i słodowanego jęczmienia. Proces leżakowania odbywa się w dębowych beczkach po sherry, dzięki temu alkohol nabiera słodkawo-owocowych nut. Wyróżnia się pikanterią oraz smakiem intensywnych przypraw. Poza tym wyczujemy w nim aromaty toffie, śliwek, marmolady, a także odrobinę mięty i pieprzu.
Muja Irish Whiskey to wysokiej jakości mieszanka, poddana rygorystycznemu procesowi potrójnej destylacji i dwukrotnego leżakowania w beczkach. Jest to połączenie whisky single malt i single grain cierpliwie dojrzewających w beczkach po bourbonie i sherry, które łączą się, tworząc wykwintne wykończenie. Whisky nie jest filtrowana na zimno i butelkowana jest z zawartością alkoholu 42% obj.
Jest niezwykle gładka, o bogatym charakterze i charakterystycznym zapachu. Na podniebieniu jest okrągła i pełna. W smaku wyczuwalne są nuty prażonych płatków owsianych, świeżego żółtego jabłka, ciepłej cynamonowej przyprawy i suszonych owoców winogronowych. Wykończenie jest bogate, kremowe i delikatne, a jednocześnie złożone.
Likier miodowy Whistler Irish łączy w sobie whisky dojrzewające w beczkach po bourbonie oraz whisky z Boann Distillery, które finiszowane są w beczkach po sherry, razem z irlandzkim miodem pozyskiwanym z sadów jabłkowych rodziny Cooney - drugiego co do wielkości producenta cydru w Irlandii uzyskiwany jest gładki i słodki smak.
Irlandzka whiskey mieszana będąca kompozycją trzykrotnie destylowanej whiskey single malt, która stanowi 25% składu i whisky zbożowej.
Whisky ta pierwotnie leżakowała w beczkach po Bourbonie, a następnie finiszowała w beczkach po piwie Black’s of Kinsale Stout.
Znajdziemy w tej whisky nuty i aromaty typowe dla ciemnego piwa Stout
Shanky's Whip to jedyny w swoim rodzaju trunek z hrabstwa Cavan w Irlandii. Shanky's Whip łączy pyszne smaki wanilii i karmelu z irlandzką whiskey, tworząc bogaty smak, który trzeba spróbować, aby uwierzyć.
Teeling angażuje się w rozwój i ewolucję irlandzkiej whiskey, koncentrując się na tworzeniu unikalnych i innowacyjnych produktów. To zaangażowanie doprowadziło do wprowadzenia serii Small Batch Collaboration. Bazując na sukcesie serii Sommelier Selection, która prezentowała beczki po francuskich i włoskich winach, teraz nadszedł czas na ich wariację z Portugalii
Aromat zachwyca nutami śliwek i jeżyn, akcentowanymi subtelnym posmakiem przypraw. Na podniebieniu whiskey ujawnia harmonijną równowagę tanin czarnego pieprzu i dębu, wzbogaconą smakami wiśni oraz głębokich, bogatych owoców. Doświadczenie kulminuje w długim, satysfakcjonującym finiszu, charakteryzującym się suchymi taninami i ciepłymi przyprawami, co czyni to wydanie naprawdę wyjątkowym dodatkiem do kolekcji.
Irlandzka whiskey z destylarni West Cork. Kompozycja single malt dojrzewającej w beczkach po sherry oraz grain whiskey dojrzewanej w beczkach pierwszego napełnienia po bourbonie.
Irlandzka whiskey mieszana będąca kompozycją trzykrotnie destylowanej whiskey single malt, która stanowi 25% składu i whisky zbożowej.
Został skomponowany z destylatów, które dojrzewały w beczkach po bourbonie i beczkach po sherry Oloroso.
Teeling Whiskey to pierwsza po 125 latach destylarnia powstała w Dublinie. Whiskey Single Grain od Teeling leżakowała w beczkach po winie Cabernet Sauvignon.
Teeling Whiskey to pierwsza po 125 latach destylarnia powstała w Dublinie. Whiskey Small Batch od Teeling leżakowała w beczkach po rumie.
Irlandia
Niedoceniana, walcząca o popularność whisky irlandzka – historia alkoholu
Eksperci i koneserzy dobrych alkoholi są zdania, że irlandzka whisky nie cieszy się popularnością, na którą bez wątpienia zasługuje. Wkład Irlandii w tradycję wyrabiania alkoholu jest ogromny. Mało tego – najprawdopodobniej na terenie właśnie tego kraju – whisky powstała. Już w VII wieku pędzono trunek, określając go wówczas jako wodę życia.
I choć z początku służył celom prozdrowotnym , z czasem stał się po prostu napojem alkoholowym. Znanym, cenionym i dość popularnym.
Tak było do przełomu XIX/XX wieku. Wówczas z powstała bowiem inicjatywa ograniczenia spożycia alkoholu na terenie Europy. Sankcje nałożone na wyspę, doprowadziły do swego rodzaju kryzysu na krajowym rynku alkoholowym. Później było tylko gorzej. Amerykańska prohibicja doprowadziła do tego, że destylarnie irlandzkie po prostu bankrutowały.
Po latach, rolę lidera w produkcji whisky przejęła Szkocja. I choć Irlandia podjęła wiele prób podreperowania swojej pozycji, większość z nich spełzło na niczym. Whisky irlandzka to zaledwie kilka procent ogólnoświatowej produkcji trunku. Doskonała w smaku i aromacie, bez wątpienia zasługuje na większe uznanie i możliwość poszerzenia oferty.
Whisky irlandzka vs. whisky szkocka – porównanie klasyków
Wobec dość niesprawiedliwych dysproporcji, warto porównać wskazane trunki. Irlandzka whiskey destylowana jest trzykrotnie, leżakowana w beczkach. Alkohol produkuje się z jęczmienia i słodu jęczmiennego. A za najpopularniejsze trunki tego typu odpowiada konsorcjum – Irish Distillers.
Z kolei szkocka whisky, a więc alkohol produkowany w Szkocji, powstaje z różnych zbóż, między innymi pszenicy. Destylowany dwukrotnie trunek w smaku jest dość ciężki, bardzo często przesiąknięty torfowymi nutami. Zasady produkcji szkockiej whisky określa Scotch Whisky Regulations 2009.
Whiskey Act – irlandzkie whisky produkowane według ściśle określonych zasad
Irlandzka whisky powstaje według określonych wytycznych. Produkcja i destylacja trunku regulowana jest poprzez Irish Whiskey Act. Dokument powstał na początku lat 80-tych i zawiera też wzmiankę na temat pisowni. Otóż whiskey irlandzka powinna być określana jako „whiskey” a nie „whisky”.
Poza tym, w dokumencie jest też zapis o pochodzeniu alkoholu. Aby ten mógł zostać określony jako irlandzka whisky, powinien powstać na terenie Irlandii lub Irlandii Północnej. Whiskey produkowana musi być przy udziale drożdży, dzięki którym zbożowy zacier fermentuje. Leżakować powinna co najmniej 3 lata, oczywiście w beczkach wykonanych z drewna. Wśród dodatków dopuszczalne są wyłącznie woda i karmel.
Dla whisky irlandzkiej charakterystyczne są nuty kwiatowe, zapachowe i smakowe. Poza nimi, niektórzy wyczuwają w niej owoce, a inni orzechy. Dla irlandzkiej whisky dość znamienna jest również określona konsystencja. Alkohol jest lekki, co w wyraźny sposób odróżnia go od szkockiej.
Irlandzka whiskey – najlepsze rodzaje irlandzkich whisky
Dobra irlandzka whisky ma oczywiście swoje rodzaje.
Pierwsza, czyli irlandzka whisky single malt bazuje na jednym, głównym składniku, a konkretnie zesłodowanym jęczmieniu. Single malt ma słodki smak, a jej konsystencja jest lekko oleista. Irish malt jest jednym z najpopularniejszych trunków z rodowodem szkockim.
Zaraz obok irish malt whiskey wymienić trzeba single pot still whiskey. Alkohol powstaje wyłącznie na terenie Szkocji. Pot still whiskey produkuje się na bazie słodowanego i niesłodowanego jęczmienia. Ma kremową teksturę, lekki smak i aromat. Przedostatni typ, to irish grain whiskey, czyli alkohol na bazie zesłodowanego jęczmienia oraz innych zbóż.
Ostatnia jest natomiast whisky blended, mieszanka kilku trunków.
W eszampan.pl znajdziesz wszystkie rodzaje szkockiej whisky. Zakupu możesz dokonać w zależności od gustu, potrzeb czy osobistych preferencji. Perłą oferty jest na pewno Jameson 4,5l, czyli jedna z najpopularniejszych whisky irlandzkich. Blend poddany potrójnej destylacji zamknięty jest w dużej 4,5 litrowej butelce na reprezentacyjnej kołysce.