Białe, wytrawne wino wyprodukowane było ze szczepów Riesling, Chardonnay, Pinot Blanc oraz Pinot Gris. Połączenie nut cytrusów z elementami ziołowymi. Krągłe o rześkiej kwasowości.
Jest 7 produktów.
Białe, wytrawne wino wyprodukowane było ze szczepu riesling. te wino pochodzące z Czech charakteryzuję się owocowym aromatem z przeważającą morelą oraz wyraźną kwasowością typową dla tego winogrona
Delikatnie półwytrawne, Czeskie wino wyprodukowane ze szczepu Chardonnay. W ustach zauważalne są nuty smakowe owoców z sadu z wyraźnie zaznaczoną kwasowością
Wytrawne, Czeskie wino wyprodukowane ze szczepu Sauvignon Blanc. W ustach zauważalne są intensywne nuty cytrusowe i zielone owoce z delikatnymi akcentami trawy i kwiatów. W smaku pojawia się pełne spektrum świeżości limonki, agrestu i subtelnego mineralnego podkładu.
Wytrawne białe wino, które zachwyca aromatami dojrzałych żółtych melonów i jabłek, wzbogaconymi subtelną nutą ziołową. Na podniebieniu rześkie, z wyraźnie cytrusowym smakiem i długim, czystym finiszem.
Półsłodkie wino o ciemnozłotej barwie z aromatami, które przywodzą na myśl wiosenne kwiaty bzu i rodzynki. Na podniebieniu krągłe i doskonale wyważone, zachwyca elegancką miodową słodyczą oraz nutami dojrzałych moreli, wyczuwalnymi w długim, bogato złożonym finiszu.
Wytrawne wino z bukietem pełnym aromatów świeżych, dojrzałych czereśni i truskawek. Na podniebieniu niezwykle eleganckie, z smakiem doskonale harmonizującym z aromatem, gładkimi taninami oraz przyjemnym, długim finiszem.
Wino Czeskie
Wina czeskie – nasi sąsiedzi to nie tylko piwo!
Mówiąc o czeskich alkoholach chyba każdy z nas myśli o słynnym na cały świat, wyśmienitym piwie czeskim. Jednak coraz częściej na stołach pojawia się także czeskie… wino. Kraj naszych południowych sąsiadów ma przecież swoją winiarską tradycję, która swój początek znalazła w średniowiecznych klasztorach i pracy tamtejszych zakonników. Na przestrzeni wieków produkcja wina czeskiego i działalność winnic niestety podupadła; dopiero w ciągu ostatnich kilkunastu lat czeska tradycja winna zaczęła swój renesans, dzięki zaangażowaniu i pasji młodych winiarzy.
Warunki do uprawy winorośli są w Czechach, ku zaskoczeniu wielu, całkiem sprzyjające. Lokalny klimat, chociaż dosyć chłodny, pozwala winogronom powoli dojrzewać, dzięki czemu te zyskują wytrawną kwasowość i ciekawe właściwości bukietu aromatycznego. Gleby czeskie są z kolei różnorodne i sprzyjają wielości uprawianych szczepów.
Wino z Czech wyróżnia się na tle sąsiednich krajów bardzo przyjemnym, owocowym aromatem i smakiem – nie jest ono trudne w odbiorze, jednak zachowuje przy tym szlachetny charakter trunku. O bogactwo smaków starają się odważni właściciele małych winnic; to na nich opiera się produkcja czeskiego wina, co stanowi ciekawą alternatywę dla winiarskich gigantów. Czeskie wino jest kameralne, a jego picie jest wyjątkowym doświadczeniem – zwłaszcza, że na eksport przeznaczana jest bardzo ograniczona ilość butelek.
Mapa czeskich winnic jest dosyć prosta – Czechy dzieli się na ledwie dwa winiarskie regiony. W północnej części kraju wyodrębnia się region o nazwie… Czechy – bardzo mały, obejmujący jedynie kilkaset hektarów upraw. Wina z niego pochodzące są z reguły lekkie i orzeźwiające. Drugim, znacznie ważniejszym dla czeskiej produkcji regionem są Morawy. To właśnie wina morawskie są symbolem współczesnego, czeskiego winiarstwa. Region Moraw idealnie nadaje się do produkcji win białych, szczycących się bogatym bukietem aromatów. Morawscy winiarze chętnie eksperymentują także ze słodkimi winami lodowymi oraz słomowymi.
Wina z Czech i Moraw – przede wszystkim białe
Zdecydowaną większość uprawianych szczepów winorośli na terenie Czech stanowią winogrona białe. Szczególnie dobrze na terenie Moraw rodzą sobie odmiany burgundzkie – pinot blanc oraz pinot gris. Popularnością cieszą się również inne, międzynarodowe szczepy, takie jak chardonnay, riesling bądź sauvignon blanc.
Mimo skupienia na międzynarodowych szczepach winogron, na terenie Moraw udało się wyhodować kilka odmian lokalnych. Wymienić warto chociażby odmianę cabernet moravia czy andré. Charakterystyczna dla regionu jest także palava – odmiana, z której produkuje się głównie morawskie wina słodkie.
W czasie produkcji czescy winiarze stawiają raczej na komponowanie ciekawych kupaży niż na wina odmianowe. W jednej butelce próbują często zawrzeć smak kilku dojrzałych szczepów winogron, łącząc go oczywiście z charakterem regionu. Zwłaszcza wina z Moraw uzyskują w ten sposób bardzo ciekawych walorów smakowych i aromatycznych, do zapoznania się z którymi zapraszamy na stronie naszego sklepu.