Nalewki

Nalewka – smaczny alkohol czy aromatyczny medykament? A może to i to?

Nalewki domowe znają doskonale wszyscy Polacy. Wyrabiane tradycyjnymi metodami alkohole są polecane przy różnego rodzaju dolegliwościach. Zdrowotne właściwości aromatycznych i rozgrzewających nalewek są znane od setek lat. Wśród ich właściwości leczniczych wymienia się kolejno:

  • poprawę krążenia i pracy serca,
  • łagodzenie objawów stanów zapalnych czy sezonowych infekcji, leczenie przeziębień,
  • łagodzenie bóli i dyskomfortów w żołądku.

Przed laty, domowe nalewki stały się u nas tak popularne, że z czasem ruszyła masowa produkcja trunków tego typu. Ludzie docenili bowiem nie tylko prozdrowotne działanie wyciągów z owoców, ziół czy miodu, ale też walory smakowe nalewek.

Z czego robi się tradycyjne nalewki?

Klasyczne nalewki robi się między innymi z różnego rodzaju ziół lub przypraw, na przykład laskiej wanilii. Owoce, miód czy korzenie też bardzo często wykorzystywane są do produkcji trunków. W jaki sposób? Poszczególne składniki lub ich mieszanki zalewa się spirytusem albo wódką. Aby stworzyć nalewkę o słodkim smaku, najlepiej wybrać spirytus o zawartości alkoholu na poziomie 70%. Nalewki wytrawne i półwytrawne produkowane są z zalewu spirytusowego o 60% zawartości alkoholu. Z kolei za pomocą wódki można stworzyć aromatyczne, słabe nalewki o końcowej zawartości alkoholu na poziomie 20-25%.

Gotowa mieszanka musi zostać odstawiona w ciepłe miejsce, najlepiej zacienione. Gdy po kilku lub kilkunastu tygodniach zostanie przefiltrowana i rozlana do butelek – należy bezwarunkowo umieścić ją w chłodzie. Tylko w takich warunkach alkoholowy wyciąg nabierze bowiem głębokiego smaku. Uwydatni się też jego charakterystyczny aromat.

W dużym skrócie – klasyczna nalewka powstaje w wyniku maceracji. Co bardzo istotne, praktycznie każdy przepis na nalewkę uwzględnia pewien słodki dodatek. Chodzi oczywiście o cały cukier lub wkład z syropem cukrowym. Ten drugi wybierany jest nieco częściej, ponieważ lepiej rozpuszcza się w alkoholu, przez co trunek nie mętnieje.

Rodzaje nalewek – nalewki owocowe, ziołowe, miodowe i korzenne

Przepis na dobre nalewki to prawie zawsze połączenie wielu różnych składników. Wśród najpopularniejszych nalewek wymienia się:

  • nalewki owocowe – między innymi malinówki, wiśniówki czy pigwówki,
  • nalewki miodowe – krupnik albo wrzosówki,
  • nalewki korzenne – anyżówki lub imbirówki,
  • nalewki ziołowe – na przykład nalewki miętowe.

Z czym podawać poszczególne nalewki? Do deserów poleca się oczywiście nalewki słodkie. Natomiast jako aperitif najlepiej smakują nalewki wytrawne. Z kolei po posiłku dobrze wypić nalewkę miętową, która pomoże w prawidłowym, bezproblemowym trawieniu jedzenia. Do mięs takich, jak wieprzowina, dziczyzna czy wołowina najlepiej pasuje nalewka półsłodka albo półwytrawna. Wyjątkiem jest indyk, który świetnie smakuje w towarzystwie nalewki wytrawnej, na przykład brzoskwiniówki.

Ciekawa oferta nalewek w eszampan.pl – nasze typy!

Nasz sklep może pochwalić się naprawdę kuszącą ofertą nalewek o różnych smakach i w różnych cenach. Którą polecamy szczególnie? Dla przykładu…

Nalewka Staropolska Jaśminowa to propozycja dla tych, którzy wprost uwielbiają pić herbatę. Stworzona na bazie płatków jaśminu nalewka, jest niezwykle łagodna i delikatna w smaku. Ciekawa nalewka, na pewno godna polecania – to Nalewka Tatrzańska Malinówka i Nalewka Tatrzańska Czarna Porzeczka. Z tej samej serii jest Nalewka Tatrzańska Bezkurcyjo Pigwowa, a więc podhalański wyrób o wyjątkowym, korzennym aromacie. Trunek wzbogacony naturalnym syropem z pigwy wręcz zachwyca głębokim smakiem.

Wielkopolska Manufaktura Wódek stworzyła serię nalewek, które też z czystym sumieniem polecamy. Wśród wybornych kompozycji znajduje się między innymi pigwa, mirabelka, wiśnia czy rabarbar. W bardzo atrakcyjnej cenie proponujemy zaś Nalewki Klasztorne – Klasztorną Deserową, Klasztorną Rzemieślniczą i Klasztorną Księżycówkę. W trunkach wyczuć można kolejno: kakao, orzechy, aromaty śliwki oraz gruszki.