Jak na aperitif przystało, znakomicie pobudza apetyt dzięki swoim pomarańczowym aromatom z dodatkiem miodu. Połączenie gorzkich i słodkich pomarańczy, cukru trzcinowego oraz różowego wina, tworzy idealnego partnera letnich upalnych dni.
Jest 10 produktów.
Tego alkoholu chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Aperol to jeden z najpopularniejszych aperitifów świata. Nieodłączny element uwielbianego przez wszystkich drinka Aperol Spritz.
Ouzo to grecki aperitifi, z posmakiem anyżu. Najczęściej podawany z wodą, zmienia on wtedy barwę na mlecznie białą.
Aperitif bezalkoholowy w typie Aperola. Idealnie pasuje do bezalkoholowych drinków
Tego alkoholu chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Aperol to jeden z najpopularniejszych aperitifów świata. Nieodłączny element uwielbianego przez wszystkich drinka Aperol Spritz.
Włoski bitters o gorzkim smaku pomarańczy. Zawartość alkoholu to około 25%. Jest podstawą wielu słynnych koktajli, chociażby Negroni.
Stworzony ze skórki gorzkiej pomarańczy oraz wielu ziół
Klasyczny Aperitif w stylu Aperola, idealny do cocktaili takich jak Aperol Spritz.
Litrowa butelka
Ouzo to grecki aperitifi, z posmakiem anyżu. Najczęściej podawany z wodą, zmienia on wtedy barwę na mlecznie białą.
Ouzo to grecki aperitifi, z posmakiem anyżu. Najczęściej podawany z wodą, zmienia on wtedy barwę na mlecznie białą.
Ouzo Tirnavou to ponad 140 letnia tradycja tworzenia tego aperitifu. Do produkcji używane jest 14 różnych ziół
Ouzo to grecki aperitifi, z posmakiem anyżu. Najczęściej podawany z wodą, zmienia on wtedy barwę na mlecznie białą.
Ouzo Tirnavou to ponad 140 letnia tradycja tworzenia tego aperitifu. Do produkcji używane jest 14 różnych ziół
Aperitif
Czym jest aperitif?
Organizujesz przyjęcie urodzinowe, spotkanie wśród przyjaciół albo wieczór panieński? Pamiętaj, że każde takie wydarzenie warto postrzegać etapowo. Początek, witanie się z przyjaciółmi i rozpoczęcie imprezy bardzo często bywa dość stresujące, a nawet krępujące. Szczególnie, gdy zaproszone osoby nie znają się nawzajem. Spotkanie, które trwa już w najlepsze ma z reguły dużo swobodniejszy charakter – na stołach pojawia się jedzenie, ktoś serwuje drinki, w tle płynie muzyka. Zakończenie, zazwyczaj późną porą to pożegnania, pozdrowienia i uspokojenie emocji po często szalonej imprezie.
Co zrobić, by goście dobrze wspominali taki wieczór? Trzeba zadbać o jego początek. To od niego bowiem zależy, jak potoczą się kolejne godziny przyjęcia. Aperitif, czyli napój alkoholowy serwowany jeszcze przed przystawkami lub razem z nimi – pozytywnie wpływa na nastawienie wszystkich zebranych. Lekki alkohol rozluźnia, ułatwia rozmowę, pobudza apetyt.
Jaki alkohol do aperitif wybrać?
Poza tym, że alkohol służący jako aperitif powinien być wytrawny – nie ma innych wytycznych. W zależności od gustu i osobistych preferencji, można więc serwować zarówno szampan, jak i wino czy inny trunek.
We Francji jako aperitif najczęściej podaje się likier o anyżowym posmaku, wytrawne brandy albo koniak. Włosi gustują natomiast w Aperolu, Martini i Campari. Z kolei mieszkańcy Wielkiej Brytanii najczęściej raczą się sherry.
Nasze rady? Po pierwsze i najważniejsze – aperitif nie może być skomplikowany w przygotowaniu. Powinien być lekki, serwowany dość sprawnie i w ograniczonych ilościach. W naszych stronach mile widziane są lekkie piwa, wytrawne w posmaku koktajle albo klasyczny gin z tonikiem.
Czego wobec tego unikać? Wszelkiej maści soków z cytrusów. Dodane do alkoholu typu aperitif źle wpływają na odczuwany apetyt – ograniczają bowiem wytwarzanie soków trawiennych.
Alkohol do aperitif – propozycje od eszampan.pl
Przygotowaliśmy krótką ściągę dla niezdecydowanych. Propozycje, które tu prezentujemy to określone trunki, najlepsze jako aperitif. I tak, Orange Colombo Aperitif to alkohol w cenie 99,00 zł. Posiada wiele wyczuwalnych aromatów. Pachnie słodką i gorzką pomarańczą, miodem, cukrem trzcinowym i różowym winem. Jako aperitif w upalne, gorące dni jest wręcz idealny.
Mirios Ouzo oraz Ouzo Typnaboy to nasze kolejne propozycje. Butelka wskazanego trunku kosztuje 62,00 zł lub 79,00 zł. Grecki aperitif ma wyczuwalny posmak anyżu. Ciekawostką jest to, że podawany z wodą zmienia kolor! Przybiera wówczas mleczno-białą barwę.
Wspomniany już Aperol jest większości naszych klientów doskonale znany. Pobudzający apetyt alkohol jest składową kultowego już koktajlu Aperol Spritz. Jak go przyrządzić? Dokładne proporcje prezentują się następująco:
- 200 ml musującego Prosecco,
- 100 ml Aperolu,
- odrobina wody gazowanej,
- kilka plastrów pomarańczy,
- parę kostek lodu.
Aperol Spritz najlepiej prezentuje się w kieliszku do czerwonego wina. Plastry pomarańczy i kostki lodu nadają mu fantastycznej prezencji.