Strona główna / Pozostałe alkohole / Sake / Akashi Sake Brewery

Akashi Sake Brewery

Jaka jest historia marki Akashi Sake Brewery?

Akashi Sake Brewery to luksusowa sake, która pochodzi prosto z Japonii. Jej twórcą jest rodzinna firma, która zaczęła produkować ten trunek już w 1886 roku. Siedzibą firmy było Tai. Nazwa trunku wywodzi się od lokalizacji rybackiego miasta umiejscowionego przy wybrzeżu morza, przez które przechodzą prądy morskie zwane Akashi. Miasto to jest też znane z połowu ryb, w tym leszczy, czyli Akashi tai, które uchodzą w tym rejonie za najlepsze. W dalszym ciągu to niezwykłe sake jest produkowane przez kolejne pokolenia rodziny. Obecnie właścicielem marki jest Kimio Yonezawa, a firma funkcjonuje na rynku pod nazwą Akashi Sake Brewery. Jej innowacyjność polega na tym, że warzelnia ta wprowadziła na rynek Japonii jako pierwsza sake z brązowego ryżu, która przed wprowadzeniem jej na rynek, przez kilka lat dojrzewa.

Czym jest Akashi Sake Brewery?

Sake to rodzaj alkoholu, do którego produkcji wykorzystuje się najwyższej klasy ryż Yamada-Nishiki, który jest uprawiany jedynie na żyznych glebach na północ od Akashi. Do wytworzenia tego specyficznego sake przyczynia się wykorzystywanie najnowocześniejszych technologii. Obecnie, do produkcji Akashi Sake Brewery stosuje się innowacyjną technikę fermentacji w kontrolowanej temperaturze. Obecnie miasto, w którym mieści się destylarnia tej sake nie jest już niewielkim miasteczkiem, ale stanowi duże miasto z najdłuższym wiszącym mostem świata. Do niezwykłego smaku tego trunku przyczynia się nie tylko bliskość wybrzeża, ale także sposób przechowywania Akashi Sake Brewery. Alkohol umieszcza się w specjalnych zbiornikach, które są zabezpieczane japońskimi pokrywami wykonanymi z cedrowego drewna. Oczywiście do jego aromatu z pewnością przyczynia się także morskie powietrze. Jego posmak jest delikatnie słony, co było z jednym czynników, które miały wpływ na pojawienia się tego sake na rynku globalnym. Omawiając jego produkcję, należy podkreślić, że ryż, czyli główny składnik Akashi Sake Brewery, podlega dokładnej selekcji, przez co trunek ten ma niesamowity charakter. Ryż musi być uprawiany z użyciem odpowiedniej wody, jak również zbierany w odpowiednim etapie jego dojrzewania. Najlepsza sake powinna się odznaczać nie tylko głębokim smakiem, ale i aromatem. W trakcie picia musi on rozwijać się i przybierać na jakości. Akashi Sake Brewery idealnie nadaje się do picia przy posiłkach. Pomaga ona pobudzić w delikatny sposób procesy trawienne organizmu.

Gdzie znajdę Akashi Sake Brewery i czy mogę ją nabyć w Polsce?

W sklepie internetowym szampan.pl staramy się na bieżąco uzupełniać nasz asortyment o różnego rodzaju trunki pochodzące z całego świat. Dzięki temu masz pewność, że zawsze znajdziesz tu to, czego szukasz. Wszystkie dostępne alkohole przechowujemy w naszych magazynach, dlatego zaraz po sfinalizowaniu transakcji, rozpoczynamy pakowanie Twojego zamówienia. Posiadamy niezwykłe sake marki Akashi Sake Brewery w różnych wariantach. Niektóre z nich posiadają dodatek świeżych owoców – wśród nich króluje słodki melon. Zachęcamy do zapoznania się z pełną ofertą naszych alkoholi.