Kavalan

Produkcja takich trunków jak whisky kojarzy się przede wszystkim ze Szkocją czy Irlandią, ale także Azja ma się czym pod tym względem pochwalić. Jedną ze znanych marek, jakie pochodzą z tego kontynentu, jest whisky Kavalan. Produkuje się ją w Tajwanie i stanowi przykład alkoholu typu single malt, co oznacza, że wytwarza się ją z zaledwie jednego rodzaju słodu. Jej historia ma wiele ciekawych aspektów, ale tym, co naprawdę przyciąga do niej koneserów z całego świata, jest przede wszystkim jej oryginalny i bogaty smak, w którym można wyczuć wiele nieoczywistych akcentów. Cena whisky Kavalan to odwzorowanie jej jakości.

Jak kształtowała się historia whisky Kavalan?

Z pewnością zainteresowanie może wzbudzać destylarnia whisky Kavalan, która położona jest w sercu Tajwanu, a zatem daleko od szkockich czy irlandzkich wzgórz, gdzie swoją ojczyznę ma ten trunek. Działa ona od niedawna, ponieważ gorzelnię otwarto w roku 2005. Mimo krótkiego stażu przebojem wdarła się ona na rynek i jej produkty zajęły miejsce obok wyrobów z wieloletnią tradycją. Podaje się, że pierwszy destylat wypłynął tam z alembików dokładnie 11 marca 2006 roku. Obecnie to przedsiębiorstwo należy do King Car Group. Nazwa marki to nawiązanie do pierwszego plemienia, jakie osiedliło się na tych terenach.

Kim był człowiek, który postanowił spełnić swoje marzenie o destylarni whisky Kavalan w takim kraju jak Tajwan? Zwał się on T. T. Lee i był prawdziwym pasjonatem szkockich trunków. Do jego ulubionych odmian należały przede wszystkim napoje typu single malt i takie też zaczął produkować, gdy tylko dorobił się własnej gorzelni. Do pracy w niej zatrudnił najlepszych specjalistów, sprowadził też maszyny doskonałej jakości i wybrał odpowiednie miejsce pod budowę takiego obiektu. Stawiał sobie wysokie wymagania, dzięki czemu zyskał produkt wysokiej klasy, który szybko zajął ugruntowaną pozycję na rynku tradycyjnych alkoholi.

Co charakteryzuje smak whisky Kavalan?

Warto chwilę zatrzymać się nad tym, jak smakuje whisky Kavalan. Jest to single malt, zatem produkuje się go z zaledwie jednego, starannie wybranego słodu. To, co zwraca w nim uwagę, to przede wszystkim owocowe aromaty, jakie pojawiają się na pierwszym planie. Można wskazać na przykład winogrona, ale po dokładniejszym zapoznaniu się z napojem niektórzy rozpoznają w nim także cynamon czy pieprz. W zapachu z kolei da się wyczuć subtelne nuty kwiatowe. Całość ma niezwykłą głębię, która warstwami odkrywa się przed kosztującą jej osobą.

Na smak whisky Kavalan oraz jej cenę wpływa też sposób, w jaki jest ona przechowywana. Destylat leżakuje bowiem w różnych beczkach, na przykład takich po sherry, czerwonym winie czy wykonanych z drewna amerykańskiego dębu. Zdarzają się tam także baryłki po bourbonie. To właśnie nadaje jej tego specyficznego, słodkiego charakteru, który jest lubiany przez wielu miłośników whisky na całym świecie. Na uwagę zasługują tutaj między innymi takie jej wersje jak Kavalan Concertmaster Sherry Cask czy Kavalan Single Malt Port Cask Finish.

Jak najlepiej podawać oryginalną whisky Kavalan?

Podobnie jak inne tego typu alkohole whisky Kavalan warto podawać schłodzoną oraz czystą, by w pełni poczuć jej złożony smak. Można do niej dodać na przykład kostki lodu lub czystą wodę, jeśli pragnie się nieco osłabić jej moc. Doskonale będzie się prezentować w eleganckich szklankach przeznaczonych właśnie do serwowania tego typu trunków. Sprawdzi się także baza do różnego rodzaju drinków oraz koktajli, przygotowywanych z rozmaitymi dodatkami.

Whisky Kavalan, czyli smak połączony z jakością

Aromatyczna, owocowa i słodka whisky Kavalan z Tajwanu to jedna z ciekawszych tego typu propozycji. Mimo swojej stosunkowo krótkiej historii udało jej się zająć miejsce wśród wielu klasycznych trunków i wzbudzić uwagę koneserów. Cena whisky Kavalan obrazuje jej klasę, jakość oraz pasję, jaką jej twórca włożył w to, by w Azji powstała doskonale działająca gorzelnia. Jest to zatem pozycja, którą wielu kolekcjonerów z pewnością chętnie ujrzy w swoich zbiorach i z ciekawością zagłębi się w jej smaku oraz aromacie.