Strona główna / Wino / Wino Różowe / Wino różowe półsłodkie

Wino różowe półsłodkie

Wina różowe półsłodkie

Są one często wybierane przez osoby, które chcą rozpocząć swoją przygodę z kosztowaniem tego typu trunków. Dzieje się tak dlatego, że wino różowe jest dużo łagodniejsze i bardzo orzeźwiające w smaku. Powstaje w podobny sposób jak wino czerwone, jednak jego proces fermentacji odbywa się w niższej temperaturze. Podczas produkcji wina proces maceracji ze skórkami trwa krócej, dzięki temu przybiera wiele odcieni różu: od łososiowego do purpurowego. Jedno z najpopularniejszych win na świecie, Prosecco występuje także w wersji półsłodkiej i lekko musującej. Jego orzeźwiający, owocowy smak sprawia, że jest częstym gościem podczas kolacji oraz letnich spotkań w gronie znajomych.

Wino półsłodkie różowe – do których potraw smakuje najlepiej?

Wino różowe półsłodkie znakomicie pasuje do lekkich dań makaronowych oraz owoców morza. Ze względu na swój łagodny i orzeźwiający smak wino półsłodkie różowe świetnie sprawdzi się jako aperitif przed głównym posiłkiem oraz do wszelkiego rodzaju słonych przekąsek, lekkich serów czy bakali. Dobre wino różowe półsłodkie, dzięki swoim owocowym nutom, doskonale komponuje się ze świeżymi owocami oraz przeróżnymi deserami: ciastami, tortami, lodami i słodkimi przekąskami. Dobre wino różowe półsłodkie świetnie pokreśli smak dań kuchni śródziemnomorskiej.

W jakich kieliszkach podawać wino różowe półsłodkie?

Wino różowe powinno być schłodzone do temperatury od około 10 do 12 stopni Celsjusza, natomiast wino różowe półsłodkie może być przechowywanie w lodówce aż do uzyskania jeszcze niższej temperatury, bo nawet od 7 do 9 stopni Celsjusza. Dobre wino różowe półsłodkie można serwować w kieliszku z węższą czaszą niż do czerwonego, a nawet białego. W przypadku chęci podania lekko musującego wina dobrze sięgnąć po wąski kieliszek na długiej nóżce. Wino półsłodkie różowe najlepiej smakuje odpowiednio schłodzone, dlatego długi i dość wąski kieliszek pozwoli na dłużej utrzymać niższą temperaturę trunku. Wino różowe półsłodkie nalewamy do połowy, natomiast wino musujące do 4/5 objętości kieliszka.