Ciepły klimat Roztocza, idealnie łagodne wzgórza oraz lessowe gleby tworzą doskonałe warunki do uprawy winorośli i innych owoców. Winiarnia Zamojska czerpie z tego bogactwa natury oraz z najlepszych tradycji polskiego winiarstwa. Gruszkowo-porzeczkowe, różowe, półsłodkie. Wyczuwalne oryginalne, świeże aromaty czarnej porzeczki i zachwycający, słodki aromat gruszek.
Jest 7 produktów.
Różowe, półsłodkie wino, które powstało w Chile. Aromatom oraz smakom kwiatów i owoców towarzysza delikatne bąbelki.
Tak smakuje lato! Owocowe nuty dojrzałej truskawki, soczystego arbuza, a na finiszu lekko kwaśna czerwona porzeczka. Mimo swej słodyczy delikatnie harmonizuje ze świeżością.
Różowe półsłodkie wino, stworzone z jednego z najstarszych szczepów: muscata. Wino pochodzące z Ukrainy.
Jego delikatnie różowa barwa słodki smak, który idealnie komponuje się z chociażby słodkimi deserami,
Półsłodkie wino, które mieści się w różowej butelce, która świetnie sugeruje barwę wina. Aromaty dojrzałych owoców leśnych oraz kwiatów, swietnie komponują się ze smakiem czerwonych owoców oraz słodyczą.
Połączenie szczepów z odmian Syrah i Moscato. Wino o pięknej, połyskliwej szacie, pełne aromatów kwiatów, czerwonych owoców i jabłek. Delikatnie słodkie i lekko musujące, z przyjemnym, owocowym posmakiem. Idealne na gorące dni. Należy serwować schłodzone.
Wino różowe półsłodkie
Wina różowe półsłodkie
Są one często wybierane przez osoby, które chcą rozpocząć swoją przygodę z kosztowaniem tego typu trunków. Dzieje się tak dlatego, że wino różowe jest dużo łagodniejsze i bardzo orzeźwiające w smaku. Powstaje w podobny sposób jak wino czerwone, jednak jego proces fermentacji odbywa się w niższej temperaturze. Podczas produkcji wina proces maceracji ze skórkami trwa krócej, dzięki temu przybiera wiele odcieni różu: od łososiowego do purpurowego. Jedno z najpopularniejszych win na świecie, Prosecco występuje także w wersji półsłodkiej i lekko musującej. Jego orzeźwiający, owocowy smak sprawia, że jest częstym gościem podczas kolacji oraz letnich spotkań w gronie znajomych.
Wino półsłodkie różowe – do których potraw smakuje najlepiej?
Wino różowe półsłodkie znakomicie pasuje do lekkich dań makaronowych oraz owoców morza. Ze względu na swój łagodny i orzeźwiający smak wino półsłodkie różowe świetnie sprawdzi się jako aperitif przed głównym posiłkiem oraz do wszelkiego rodzaju słonych przekąsek, lekkich serów czy bakali. Dobre wino różowe półsłodkie, dzięki swoim owocowym nutom, doskonale komponuje się ze świeżymi owocami oraz przeróżnymi deserami: ciastami, tortami, lodami i słodkimi przekąskami. Dobre wino różowe półsłodkie świetnie pokreśli smak dań kuchni śródziemnomorskiej.
W jakich kieliszkach podawać wino różowe półsłodkie?
Wino różowe powinno być schłodzone do temperatury od około 10 do 12 stopni Celsjusza, natomiast wino różowe półsłodkie może być przechowywanie w lodówce aż do uzyskania jeszcze niższej temperatury, bo nawet od 7 do 9 stopni Celsjusza. Dobre wino różowe półsłodkie można serwować w kieliszku z węższą czaszą niż do czerwonego, a nawet białego. W przypadku chęci podania lekko musującego wina dobrze sięgnąć po wąski kieliszek na długiej nóżce. Wino półsłodkie różowe najlepiej smakuje odpowiednio schłodzone, dlatego długi i dość wąski kieliszek pozwoli na dłużej utrzymać niższą temperaturę trunku. Wino różowe półsłodkie nalewamy do połowy, natomiast wino musujące do 4/5 objętości kieliszka.