Strona główna / Wino / Wino Lubuskie / Winnica Milsko

Winnica Milsko

Winnica Milsko – wino z gęstych lasów

Między wsią Zabór a płynącą spokojnie Odrą znajdziemy Winnicę Milsko. Młode przedsięwzięcie (winnicę założono w 2016 roku) już może pochwalić się pokaźnym areałem 10 hektarów, na których, w świetnych warunkach ziemi lubuskiej, uprawia się szlachetne szczepy winorośli. Winnica jest owocem miłości do natury i do wina; majestatyczne latorośle dojrzewają w otoczeniu gęstego, tętniącego życiem lasu, w tle mając dźwięki meandrującej zawiłym korytem rzeki. W takich okolicznościach przyrody nie moglibyśmy oczekiwać niczego innego, jak dobrego, naturalnego wina o szczerym smaku – i takie otrzymujemy.

Wina Milsko kontynuują bogate tradycje winiarskie regionu, w którym systematyczne uprawy prowadzi się już od czasów średniowiecza, gdy szczepami winorośli opiekowali się zakonnicy na niewielkich, przyklasztornych poletkach. Echa bogatej historii, podobnie jak niepowtarzalny charakter lubuskiej ziemi, odnajdziemy w produkowanym przez Winnicę Milsko winie, do zapoznania z którym serdecznie zachęcamy!

Starannie wyselekcjonowane wina Milsko

Na sporych rozmiarów parceli Winnicy Milsko uprawia się 8 szczepów winorośli, idealnie nadających się do produkcji wina. Znajdziemy tu takie szlachetne odmiany jak pinot gris, riesling, chardonnay czy pinot noir; obok nich zaś solarisa lub cabernet cortis. Każda z odmian zapewnia winu zupełnie odmienne, wyjątkowe właściwości smakowe i aromatyczne. W naszym sklepie oferujemy kilka spośród produkowanych przez Winnicę Milsko win, które pokrótce przedstawimy.

Warto zacząć o białego wina Chardonnay, powstałego z niecodziennego połączenia tegoż szczepu z pinot gris. Oferuje ono wytrawny, soczysty smak z zaskakującymi, pikantnymi nutami oraz jabłkowym finiszem. W bukiecie zapachów odnajdziemy zaś wychodzący na pierwszy plan agrest, uzupełniany przez świeżą gruszkę. Chardonnay to świetne wino do lekkiego posiłku lub kolacji w stylu śródziemnomorskim; łączy się bardzo dobrze z makaronami, owocami morza oraz mięsem z drobiu.

Pozostając jeszcze pośród win białych, nie sposób nie wspomnieć o Rieslingu. Obietnicę wykwintnego smaku daje nam jego aromat – przepełniony świeżością cytrusów i zielonych jabłek z domieszką białych kwiatów. A w smaku? Przywita nas charakterystyczna kwasowość Rieslinga, prowadząc przez grejpfrutowe nuty i wyrazisty, ziołowy finisz. To wino polecamy smakować przy dobrym serze, rybach i warzywach; będzie również doskonałym dodatkiem do drobiu.

Zupełnie inne doznania przyniesie Regent Rose – świetne wino różowe, pełne smaku i aromatu. Jego bukiet zapachowy opiera się na letnich owocach: słodkich malinach, czerwonej porzeczce i cytrusach, przywołujących na myśl południowe słońce. Smak Regenta Rose jest równie intensywnie owocowy i stanowi barwne połączenie polskiego sadu oraz południowych cytrusów; jeżeli nie zapomnimy o schłodzeniu wina przed wypiciem, to cała paleta smaków i aromatów zapewni nam perfekcyjne orzeźwienie. Regent Rose polecamy do makaronów, potraw z drobiu oraz świeżych sałatek.