Indie

Indie – trudna i długa historia indyjskiej whisky

W XIX wieku na ziemiach indyjskich przebywali Anglicy. Nie każdy wie, że w latach 1858–1947 wskazany region Azji określany był nawet jako Indie Brytyjskie. Pod władzą Brytyjczyków były zresztą nie tylko dzisiejsze Indie, ale i Pakistan, Bangladesz, Nepal, a nawet część Bhutanu oraz Mjanmy. A jako że whisky od wieków jest jednym z ulubionych trunków Brytyjczyków, naturalnym stało się, że zaczęła być produkowana również w Indiach. Na przeszkodzie miłośnikom alkoholu stały jednak ograniczenia związane ze zbożem. Whisky byłą więc produkowana na bazie melasy, która w oczywisty sposób wpłynęła na smak alkoholu.

W latach 80-tych XX wieku na południu Indii powstała destylarnia Whisky Amrut. Dopiero wtedy ruszyła produkcja prawdziwej whisky single malt, trunku z lokalnego jęczmienia. Niestety pierwsze linie produkcyjne nie posiadały oznaczenia roczniku. Dlaczego? Przeciwności było dość sporo. Po pierwsze, single malt dopiero zdobywała popularność wśród rodzimych mieszkańców, kultura picia trunku była nieznana. Producenci mieszali więc whisky indyjskie z trunkami z innego zboża. Poza tym, rząd nie zwracał większej uwagi na różnorakie napoje alkoholowe i ich produkcję. Ten sektor był zaniedbany, bardzo powoli się rozwijał, więc producenci mocno w jego obszarze eksperymentowali.

Kiedy to się zmieniło? Za przełomową datę dla whisky indyjskiej uważa się 24 sierpnia 2004 roku. Tego dnia na rynki międzynarodowe Amrut wypuścił pierwszą, indyjską whisky single malt – alkohol tworzony zgodnie z zasadami europejskiej produkcji. Mimo wielu przeciwności, niesprzyjających uwarunkowań klimatycznych – indyjska whisky w tej wersji bardzo szybko trafiła na listę najlepszych trunków tego typu.

Najlepsza indyjska whisky – obecna sytuacja kultowych, indyjskich trunków

Współczesne Indie to konkurencyjny rynek whisky dla Szkocji czy Irlandii. Masowa produkcja trunku zaowocowała czołowymi pozycjami na listach najczęściej kupowanych alkoholi. Mało tego, whisky indyjskie z roku na rok odnotowują ogromne wzrosty sprzedaży.

Trzeba jednak podkreślić, że produkcja alkoholu nadal wygląda nieco inaczej, niż w większości europejskich krajów. Indyjska whisky tworzona jest ze spirytusu powstałego na bazie melasy, z dodatkiem słodu jęczmiennego czy innego zboża.

Popularne whisky indyjskie w postaci klasycznych single maltów to zupełnie co innego. Amrut Single Malt, czyli napój bogów lub eliksir życia – jest produkowana z lokalnego jęczmienia, szybko dojrzewa, butelkuje się ją po 5 latach. Bije rekordy sprzedaży na całym świecie! My proponujemy Amrut Bagheera Sherry Cask w zestawie ze szklankami, Amrut Fusion Single Malt Whisky lub Amrut Indian Single Malt. Nie tylko dla siebie, ale również w formie prezentu dla członka rodziny lub przyjaciela. Brandy, wino, koniak – te pozycje, choć w większości wyborne, są dość… przewidywalne. Indyjska whisky stanowi z kolei miłe urozmaicenie, szczególnie dla kogoś kto lubi eksperymentować i próbować nowych smaków.