Strona główna / Whisky / Bourbon

Bourbon

Czym jest bourbon? Kilka faktów na temat produkcji amerykańskiego alkoholu

Alkohol bourbon pochodzi zza oceanu, a dokładnie ze Stanów Zjednoczonych. Amerykańska whiskey, bo tak niektórzy określają trunek – wyrabiana jest głównie z kukurydzy. W jaki sposób powstaje? Otóż dojrzewa i nabiera charakterystycznego posmaku i aromatu w zwęglonych, nowych beczkach dębowych.

Współcześnie proces powstawania whiskey bourbon jest regulowany przepisami prawa, bo w przeszłości zdarzało się, że producenci rozcieńczali bourbon z wodą. Dziś zacier musi mieć zawartość kukurydzy na poziomie co najmniej 51%, słód jęczmienny używany do produkcji bourbona musi być naturalny, dojrzewanie trunku nie może trwać krócej niż 2 lata, a destylat nie może mieć więcej niż 80% alkoholu. Trunek, który leżakuje przez co najmniej dwa lata i spełnia wymienione wytyczne – określany jest jako Straight Bourbon.

Tradycyjny bourbon wielu z nas kojarzy ze stanem Kentucky. Najpewniej dlatego, że swego czasu rosły tam największe ilości różnych zbóż. Poza tym region słynął z wysokiej jakości wody, nie brakowało również młynów i destylarni. Nic więc dziwnego, że bourbon whiskey w wersji, którą znamy dziś – narodził się właśnie na tym terenie. Choć trzeba zauważyć, że jego poprzednikiem i najpewniej przodkiem był alkohol wyrabiany nie z kukurydzy, a z żyta.

Rodzaje bourbonu i jego podobieństwo do irlandzkiej whiskey

Amerykański bourbon niektórym kojarzy się z irlandzką whiskey. Jego kolor może i jest podobny, ale podstawą są zupełnie inne zboża. W przypadku tego pierwszego bazowym składnikiem jest wspomniana już kukurydza. Trunek destylowany jest tylko raz, a zanim trafi do beczek, poddawany jest filtrowaniu przez węgiel drzewny. Z kolei irlandzka whiskey powstaje wyłącznie z jęczmienia. Jest też trzykrotnie destylowana.

Biorąc pod uwagę składowe zboża, można amerykański bourbon podzielić na trzy rodzaje:

  • słodkie burbony – w tych alkoholach poza kukurydzą, wykorzystuje się również pszenicę,
  • żytnie burbony – w nich zamiast pszenicy, sięga się po żyto, co sprawia, że trunki są bardziej wyraziste w smaku,
  • klasyczne burbony – alkohole będące gdzieś pośrodku, które równoważą słodki posmak z wytrawnością.

Z czym i jak pić klasyczny bourbon amerykański?

Miłośnicy amerykańskiego bourbona – piją alkohol bez żadnych dodatków, najczęściej w temperaturze pokojowej. Jego smak, przez niektórych określany jako wyjątkowo ostry nie każdego jednak przekona. Wówczas warto wymieszać trunek z innymi składnikami i stworzyć pyszny koktajl.

Znaną i lubianą mieszanką jest oczywiście burbon z colą. Old Fashioned to propozycja będąca połączeniem lodu, cukru i bourbona. Manhattan to równie popularny koktajl, w którego skład wchodzi whisky, angostura i wermut. Nieco rzadziej pity Mint Julep też zasługuje na uwagę. Jest to orzeźwiający drink, szczególnie popularny w południowej części stanów. Do jego przyrządzenia wystarczy bourbon, mięta i syrop cukrowy.

Bourbon – cena za dobrej jakości amerykański trunek

Jaki bourbon wybrać dla siebie lub na prezent? Kultowym wręcz alkoholem tego rodzaju jest Jim Beam o zawartości alkoholu na poziomie 35%. Należy do wspomnianej już kategorii alkoholi klasycznych, jest więc polecany praktycznie wszystkim miłośnikom whiskey ze Stanów Zjednoczonych. Proponujemy zarówno Jim Beam Honey, który w beczce leżakował 4 lata, jak i Jim Beam Apple, wzbogacony aromatami z jabłek.

Uważamy, że doskonały jakościowo jest też Evan Williams Bourbon – trunek mocniejszy i intensywniejszy w smaku, o 50% zawartości alkoholu. Co ciekawe, dominują w nim słodkie nuty karmelowo-waniliowe. O nim również mamy jak najlepsze zdanie!

Jeśli zaś chodzi o cenę – amerykański bourbon Jim Beam o pojemności 0,70l można kupić w naszym sklepie w cenie nieprzekraczającej 100,00 zł. Nieco droższy jest Evan Williams, bo za taką samą pojemność alkoholu zapłacić trzeba już 137,00 zł. Biorąc jednak pod uwagę, że oferowane trunki pochodzą zza oceanu i uważane są za doskonałe jakościowo – wskazane ceny nie należą do wygórowanych.