W aromacie tego alkoholu zabutelkowanego z mocą 50% wyczujemy nuty karmelowo-waniliowe oraz delikatne wiśnie. Niech nie zwiedzie was wysoka moc, gdyż w smaku jest łagodny z wyczuwalną wanilią.
Jest 15 produktów.
Blanton's Gold Edition to Bourbon Amerykański typu single Barrel. Straight From The Barrel uznawany jest za jeden z najlepszych Bourbonów na świecie. Bourbon ten otrzymał oznaczenie numeru beczki, butelki, piętra składowania czy datę otwarcia beczki na butelce.
Nuty Karmelu, tytoniu i karmelu, w smaku delikatne i kremowe.
63,3% Alkoholu
Każda partia Elijah Craig Small Batch charakteryzuje się wyraźnymi nutami ciepłych przypraw i delikatnym dymnym smakiem. To połączenie, które powinno być stałym punktem w kolekcji każdego miłośnika bourbonu.
Intensywny, ciemno-mahoniowy kolor uzupełniony jest przez aromat dębu, syropu klonowego, karmelu oraz nuty ciasta z jabłkami, cynamonu i pomarańczy. W pierwszym odczuciu smakowym dominują dąb i karmel, jednak po chwili następuje uderzenie charakterystycznej dla tej edycji słodyczy, które jest balansowane przez subtelne nuty świeżo mielonego pieprzu jamajskiego, nadając trunkowi wytrawny i korzenny charakter. Na finiszu wybija się delikatna nuta dojrzałych owoców czerwonych.
Penny Packer Bourbon to 2-letnia whiskey, której pochodzenia dokładnie nie zdradzono. Najpewniej za jego produkcję odpowiedzialna jest destylarnia Heaven Hill, skąd trunek trafia do niemieckiego Borco Imports, w którym jest butelkowany. Etykieta jest swoistym ukłonem dla Ameryki, na co wskazują detale w postaci nazwy, nawiązania do flago oraz wizerunki Abrahama Lincolna. Bourbon oferuje nam delikatny, słodkawy posmak waniliowo-karmelowy, przełamany miętą, jabłkiem i odrobiną pieprzu. Pozostawia po sobie umiarkowany finisz, który podkreśla intensywne aromaty.
Maker's Mark Bourbon to delikatny Bourbon składający się głównie z kukurydzy. Leżakowana w beczce z Dziewiczego Amerykańskiego dębu.
W smaku delikatne i owocowe.
Klasyczny amerykański Bourbon prosto z Kentucky.
Jeden z bardziej znanych Bourbonów na rynku. Stworzona na bazie tradycyjnego Jim Beama, który leżakował w beczce 4 lata, wzbogaconego o aromat miodu, tworzy lekko słodki, acz klasyczny trunek.
Jeden z bardziej znanych Bourbonów na rynku. Stworzona na bazie tradycyjnego Jim Beama, który leżakował w beczce 4 lata, wzbogaconego o aromat jabłek, tworzy lekko słodki, acz klasyczny trunek.
Woodford Reserve to doskonały Bourbon stworzony w stanie Kentucky, USA. Idealny do picia saute oraz w koktajlach takich jak Old Fashioned. Połączenie trzech zbóż wykorzystanych do produkcji daję czysty i bogaty smak
Blanton's Gold Edition to Bourbon Amerykański typu single Barrel. Bourbon ten charakteryzuję się idealnnym balansem między wytrawnymi nutami smakowymi takimi jak tytoń oraz słodkimi takimi jak karmel i jagody.
Blanton's Gold Edition to Bourbon Amerykański typu single Barrel. Bourbon ten jako pierwszy został stworzony w metodzie single barrel w 1984 roku. Bourbon ten charakteryzuję się świeżością cytrusów zrównoważoną ze słodkimi nutami karmelu. Leżakowany przez okres 6-8 lat.
Flagowy single barrel Heaven Hill pozostaje jedną z najlepszych wartości w amerykańskiej whiskey, kropka. Każda beczka jest inna, ale ogólny profil to przede wszystkim równowaga. Silne nuty owocowe i bogaty podtekst waniliowy równoważą bogate nuty miodowe i korzenny charakter na podniebieniu. Jest to whisky o średnim stężeniu i wysokiej pijalności, z dużą dozą finezji i charakteru.
Evan Williams Honey zachowuje mocną podstawę bourbona, jednocześnie wykorzystując słodycz do poszerzenia palety smaków. W nosie bourbon jest miękki i cytrusowy, w smaku łączy nutę dymu i wanilii ze słodyczą miodu i ziela angielskiego, zaś finisz przywołuje wspomnienia tradycyjnego bourbona dzięki śmiałemu, długiemu, pikantnemu wykończeniu.
Amerykański bourbon tworzony od 1987 roku. Wyraźnie wyczuwalne aromaty karmelu, wanilii a nawet lekkiej dębiny. W smaku uraczy nas podobnymi odczuciami jak w aromacie z lekkimi niuansami przypraw oraz imbiru.
Bourbon
Czym jest bourbon? Kilka faktów na temat produkcji amerykańskiego alkoholu
Alkohol bourbon pochodzi zza oceanu, a dokładnie ze Stanów Zjednoczonych. Amerykańska whiskey, bo tak niektórzy określają trunek – wyrabiana jest głównie z kukurydzy. W jaki sposób powstaje? Otóż dojrzewa i nabiera charakterystycznego posmaku i aromatu w zwęglonych, nowych beczkach dębowych.
Współcześnie proces powstawania whiskey bourbon jest regulowany przepisami prawa, bo w przeszłości zdarzało się, że producenci rozcieńczali bourbon z wodą. Dziś zacier musi mieć zawartość kukurydzy na poziomie co najmniej 51%, słód jęczmienny używany do produkcji bourbona musi być naturalny, dojrzewanie trunku nie może trwać krócej niż 2 lata, a destylat nie może mieć więcej niż 80% alkoholu. Trunek, który leżakuje przez co najmniej dwa lata i spełnia wymienione wytyczne – określany jest jako Straight Bourbon.
Tradycyjny bourbon wielu z nas kojarzy ze stanem Kentucky. Najpewniej dlatego, że swego czasu rosły tam największe ilości różnych zbóż. Poza tym region słynął z wysokiej jakości wody, nie brakowało również młynów i destylarni. Nic więc dziwnego, że bourbon whiskey w wersji, którą znamy dziś – narodził się właśnie na tym terenie. Choć trzeba zauważyć, że jego poprzednikiem i najpewniej przodkiem był alkohol wyrabiany nie z kukurydzy, a z żyta.
Rodzaje bourbonu i jego podobieństwo do irlandzkiej whiskey
Amerykański bourbon niektórym kojarzy się z irlandzką whiskey. Jego kolor może i jest podobny, ale podstawą są zupełnie inne zboża. W przypadku tego pierwszego bazowym składnikiem jest wspomniana już kukurydza. Trunek destylowany jest tylko raz, a zanim trafi do beczek, poddawany jest filtrowaniu przez węgiel drzewny. Z kolei irlandzka whiskey powstaje wyłącznie z jęczmienia. Jest też trzykrotnie destylowana.
Biorąc pod uwagę składowe zboża, można amerykański bourbon podzielić na trzy rodzaje:
- słodkie burbony – w tych alkoholach poza kukurydzą, wykorzystuje się również pszenicę,
- żytnie burbony – w nich zamiast pszenicy, sięga się po żyto, co sprawia, że trunki są bardziej wyraziste w smaku,
- klasyczne burbony – alkohole będące gdzieś pośrodku, które równoważą słodki posmak z wytrawnością.
Z czym i jak pić klasyczny bourbon amerykański?
Miłośnicy amerykańskiego bourbona – piją alkohol bez żadnych dodatków, najczęściej w temperaturze pokojowej. Jego smak, przez niektórych określany jako wyjątkowo ostry nie każdego jednak przekona. Wówczas warto wymieszać trunek z innymi składnikami i stworzyć pyszny koktajl.
Znaną i lubianą mieszanką jest oczywiście burbon z colą. Old Fashioned to propozycja będąca połączeniem lodu, cukru i bourbona. Manhattan to równie popularny koktajl, w którego skład wchodzi whisky, angostura i wermut. Nieco rzadziej pity Mint Julep też zasługuje na uwagę. Jest to orzeźwiający drink, szczególnie popularny w południowej części stanów. Do jego przyrządzenia wystarczy bourbon, mięta i syrop cukrowy.
Bourbon – cena za dobrej jakości amerykański trunek
Jaki bourbon wybrać dla siebie lub na prezent? Kultowym wręcz alkoholem tego rodzaju jest Jim Beam o zawartości alkoholu na poziomie 35%. Należy do wspomnianej już kategorii alkoholi klasycznych, jest więc polecany praktycznie wszystkim miłośnikom whiskey ze Stanów Zjednoczonych. Proponujemy zarówno Jim Beam Honey, który w beczce leżakował 4 lata, jak i Jim Beam Apple, wzbogacony aromatami z jabłek.
Uważamy, że doskonały jakościowo jest też Evan Williams Bourbon – trunek mocniejszy i intensywniejszy w smaku, o 50% zawartości alkoholu. Co ciekawe, dominują w nim słodkie nuty karmelowo-waniliowe. O nim również mamy jak najlepsze zdanie!
Jeśli zaś chodzi o cenę – amerykański bourbon Jim Beam o pojemności 0,70l można kupić w naszym sklepie w cenie nieprzekraczającej 100,00 zł. Nieco droższy jest Evan Williams, bo za taką samą pojemność alkoholu zapłacić trzeba już 137,00 zł. Biorąc jednak pod uwagę, że oferowane trunki pochodzą zza oceanu i uważane są za doskonałe jakościowo – wskazane ceny nie należą do wygórowanych.