W aromacie tego alkoholu zabutelkowanego z mocą 50% wyczujemy nuty karmelowo-waniliowe oraz delikatne wiśnie. Niech nie zwiedzie was wysoka moc, gdyż w smaku jest łagodny z wyczuwalną wanilią.
Jest 14 produktów.
Blanton's Gold Edition to Bourbon Amerykański typu single Barrel. Bourbon ten charakteryzuję się idealnnym balansem między wytrawnymi nutami smakowymi takimi jak tytoń oraz słodkimi takimi jak karmel i jagody.
Blanton's Gold Edition to Bourbon Amerykański typu single Barrel. Straight From The Barrel uznawany jest za jeden z najlepszych Bourbonów na świecie. Bourbon ten otrzymał oznaczenie numeru beczki, butelki, piętra składowania czy datę otwarcia beczki na butelce.
Nuty Karmelu, tytoniu i karmelu, w smaku delikatne i kremowe.
63,3% Alkoholu
Każda partia Elijah Craig Small Batch charakteryzuje się wyraźnymi nutami ciepłych przypraw i delikatnym dymnym smakiem. To połączenie, które powinno być stałym punktem w kolekcji każdego miłośnika bourbonu.
Intensywny, ciemno-mahoniowy kolor uzupełniony jest przez aromat dębu, syropu klonowego, karmelu oraz nuty ciasta z jabłkami, cynamonu i pomarańczy. W pierwszym odczuciu smakowym dominują dąb i karmel, jednak po chwili następuje uderzenie charakterystycznej dla tej edycji słodyczy, które jest balansowane przez subtelne nuty świeżo mielonego pieprzu jamajskiego, nadając trunkowi wytrawny i korzenny charakter. Na finiszu wybija się delikatna nuta dojrzałych owoców czerwonych.
Penny Packer Bourbon to 2-letnia whiskey, której pochodzenia dokładnie nie zdradzono. Najpewniej za jego produkcję odpowiedzialna jest destylarnia Heaven Hill, skąd trunek trafia do niemieckiego Borco Imports, w którym jest butelkowany. Etykieta jest swoistym ukłonem dla Ameryki, na co wskazują detale w postaci nazwy, nawiązania do flago oraz wizerunki Abrahama Lincolna. Bourbon oferuje nam delikatny, słodkawy posmak waniliowo-karmelowy, przełamany miętą, jabłkiem i odrobiną pieprzu. Pozostawia po sobie umiarkowany finisz, który podkreśla intensywne aromaty.
Maker's Mark Bourbon to delikatny Bourbon składający się głównie z kukurydzy. Leżakowana w beczce z Dziewiczego Amerykańskiego dębu.
W smaku delikatne i owocowe.
Jeden z bardziej znanych Bourbonów na rynku. Stworzona na bazie tradycyjnego Jim Beama, który leżakował w beczce 4 lata, wzbogaconego o aromat miodu, tworzy lekko słodki, acz klasyczny trunek.
Jeden z bardziej znanych Bourbonów na rynku. Stworzona na bazie tradycyjnego Jim Beama, który leżakował w beczce 4 lata, wzbogaconego o aromat jabłek, tworzy lekko słodki, acz klasyczny trunek.
Woodford Reserve to doskonały Bourbon stworzony w stanie Kentucky, USA. Idealny do picia saute oraz w koktajlach takich jak Old Fashioned. Połączenie trzech zbóż wykorzystanych do produkcji daję czysty i bogaty smak
Blanton's Gold Edition to Bourbon Amerykański typu single Barrel. Bourbon ten jako pierwszy został stworzony w metodzie single barrel w 1984 roku. Bourbon ten charakteryzuję się świeżością cytrusów zrównoważoną ze słodkimi nutami karmelu. Leżakowany przez okres 6-8 lat.
Flagowy single barrel Heaven Hill pozostaje jedną z najlepszych wartości w amerykańskiej whiskey, kropka. Każda beczka jest inna, ale ogólny profil to przede wszystkim równowaga. Silne nuty owocowe i bogaty podtekst waniliowy równoważą bogate nuty miodowe i korzenny charakter na podniebieniu. Jest to whisky o średnim stężeniu i wysokiej pijalności, z dużą dozą finezji i charakteru.
Evan Williams Honey zachowuje mocną podstawę bourbona, jednocześnie wykorzystując słodycz do poszerzenia palety smaków. W nosie bourbon jest miękki i cytrusowy, w smaku łączy nutę dymu i wanilii ze słodyczą miodu i ziela angielskiego, zaś finisz przywołuje wspomnienia tradycyjnego bourbona dzięki śmiałemu, długiemu, pikantnemu wykończeniu.
Amerykański bourbon tworzony od 1987 roku. Wyraźnie wyczuwalne aromaty karmelu, wanilii a nawet lekkiej dębiny. W smaku uraczy nas podobnymi odczuciami jak w aromacie z lekkimi niuansami przypraw oraz imbiru.
Bourbon
Czym jest bourbon? Kilka faktów na temat produkcji amerykańskiego alkoholu
Alkohol bourbon pochodzi zza oceanu, a dokładnie ze Stanów Zjednoczonych. Amerykańska whiskey, bo tak niektórzy określają trunek – wyrabiana jest głównie z kukurydzy. W jaki sposób powstaje? Otóż dojrzewa i nabiera charakterystycznego posmaku i aromatu w zwęglonych, nowych beczkach dębowych.
Współcześnie proces powstawania whiskey bourbon jest regulowany przepisami prawa, bo w przeszłości zdarzało się, że producenci rozcieńczali bourbon z wodą. Dziś zacier musi mieć zawartość kukurydzy na poziomie co najmniej 51%, słód jęczmienny używany do produkcji bourbona musi być naturalny, dojrzewanie trunku nie może trwać krócej niż 2 lata, a destylat nie może mieć więcej niż 80% alkoholu. Trunek, który leżakuje przez co najmniej dwa lata i spełnia wymienione wytyczne – określany jest jako Straight Bourbon.
Tradycyjny bourbon wielu z nas kojarzy ze stanem Kentucky. Najpewniej dlatego, że swego czasu rosły tam największe ilości różnych zbóż. Poza tym region słynął z wysokiej jakości wody, nie brakowało również młynów i destylarni. Nic więc dziwnego, że bourbon whiskey w wersji, którą znamy dziś – narodził się właśnie na tym terenie. Choć trzeba zauważyć, że jego poprzednikiem i najpewniej przodkiem był alkohol wyrabiany nie z kukurydzy, a z żyta.
Rodzaje bourbonu i jego podobieństwo do irlandzkiej whiskey
Amerykański bourbon niektórym kojarzy się z irlandzką whiskey. Jego kolor może i jest podobny, ale podstawą są zupełnie inne zboża. W przypadku tego pierwszego bazowym składnikiem jest wspomniana już kukurydza. Trunek destylowany jest tylko raz, a zanim trafi do beczek, poddawany jest filtrowaniu przez węgiel drzewny. Z kolei irlandzka whiskey powstaje wyłącznie z jęczmienia. Jest też trzykrotnie destylowana.
Biorąc pod uwagę składowe zboża, można amerykański bourbon podzielić na trzy rodzaje:
- słodkie burbony – w tych alkoholach poza kukurydzą, wykorzystuje się również pszenicę,
- żytnie burbony – w nich zamiast pszenicy, sięga się po żyto, co sprawia, że trunki są bardziej wyraziste w smaku,
- klasyczne burbony – alkohole będące gdzieś pośrodku, które równoważą słodki posmak z wytrawnością.
Z czym i jak pić klasyczny bourbon amerykański?
Miłośnicy amerykańskiego bourbona – piją alkohol bez żadnych dodatków, najczęściej w temperaturze pokojowej. Jego smak, przez niektórych określany jako wyjątkowo ostry nie każdego jednak przekona. Wówczas warto wymieszać trunek z innymi składnikami i stworzyć pyszny koktajl.
Znaną i lubianą mieszanką jest oczywiście burbon z colą. Old Fashioned to propozycja będąca połączeniem lodu, cukru i bourbona. Manhattan to równie popularny koktajl, w którego skład wchodzi whisky, angostura i wermut. Nieco rzadziej pity Mint Julep też zasługuje na uwagę. Jest to orzeźwiający drink, szczególnie popularny w południowej części stanów. Do jego przyrządzenia wystarczy bourbon, mięta i syrop cukrowy.
Bourbon – cena za dobrej jakości amerykański trunek
Jaki bourbon wybrać dla siebie lub na prezent? Kultowym wręcz alkoholem tego rodzaju jest Jim Beam o zawartości alkoholu na poziomie 35%. Należy do wspomnianej już kategorii alkoholi klasycznych, jest więc polecany praktycznie wszystkim miłośnikom whiskey ze Stanów Zjednoczonych. Proponujemy zarówno Jim Beam Honey, który w beczce leżakował 4 lata, jak i Jim Beam Apple, wzbogacony aromatami z jabłek.
Uważamy, że doskonały jakościowo jest też Evan Williams Bourbon – trunek mocniejszy i intensywniejszy w smaku, o 50% zawartości alkoholu. Co ciekawe, dominują w nim słodkie nuty karmelowo-waniliowe. O nim również mamy jak najlepsze zdanie!
Jeśli zaś chodzi o cenę – amerykański bourbon Jim Beam o pojemności 0,70l można kupić w naszym sklepie w cenie nieprzekraczającej 100,00 zł. Nieco droższy jest Evan Williams, bo za taką samą pojemność alkoholu zapłacić trzeba już 137,00 zł. Biorąc jednak pod uwagę, że oferowane trunki pochodzą zza oceanu i uważane są za doskonałe jakościowo – wskazane ceny nie należą do wygórowanych.