Aktywne filtry

DUCHESSA LIA BANCHETTO 0,75L

Cena 43,00 zł
Dostępne: 1 W magazynie

Rubinowoczerwony kolor z refleksami granatu i intensywny aromat, Banchetto to słodkie wino musujące uzyskane z aromatycznych czerwonych winogron jagodowych uprawianych w Piemoncie.

CAPARZO SANGIOVESE TOSCANA 2019 0,75L

Cena 49,00 zł
Dostępne: 4 W magazynie

Wino skomponowane w 85% z toskańskiej odmiany Sangiovese z domieszką Merlot (5%), Alicante (5%) i Petit Verdot (5%), gdzie Merlot dodaje mu krągłości i aromatów, Alicante - koloru, a Petit Verdot nieco swej struktury.

Winnica Saganum Saga Dolio 0,75L

Cena 89,00 zł
Dostępne: 7 W magazynie

Czerwone wino o kolorze dojrzałej wiśni. Aromaty wiśni, czereśni z pestką, jeżyny, borówki. Nuty dymne połączone z aromatami palonego karmelu. W ustach dominujący smak czerwonych owoców i wanilii. Całość przyjemnie kwasowa. 

Combeval Grande Reserve Alicante

Cena 43,00 zł
Dostępne: 70 W magazynie

Wino o kolorze głębokiej czerwieni. Aromaty ciemnych owoców i ziół. Obfity i gładki smak o długim finiszu. Wino dojrzewało przez 6 miesięcy w dębowej beczce.

Elibo Red Semi Sweet

Cena 30,00 zł
Dostępne: 81 W magazynie

Zapach dojrzałych, ciemnych owoców z przewagą wiśni. W ustach pełne, obfite i bogate w słodycz czerwonych owoców leśnych. 

Domodo Rosso Amabile Vino da Tavola

Cena podstawowa 33,00 zł Cena 29,00 zł -4,00 zł
Dostępne: 65 W magazynie

Wino posiada głęboki rubinowy kolor z fioletowymi refleksami. W smaku intensywne z aromatem ciemnych owoców. Pełne i wyraziste z delikatną waniliową nutą. Idealnie komponuje się z wędlinami i serami, a także z mięsami z grilla. 

Marques De Riscal Proximo Rioja DOCa

Cena 44,00 zł
Dostępne: 2 W magazynie

Czerwone wino o wiśniowym kolorze. W smaku wyczuwalne aromaty dojrzałych śliwek i jeżyn, a także nuty anyżu i lukrecji. Idealnie komponuje się z daniami kuchni śródziemnomorskiej. 

Winnica Miłosz Pinot Noir

Cena 119,00 zł
Dostępne: 2 W magazynie

Lubuskie wino ze szczepu Pinot Noir. Wyczuwalne aromaty dymu, wędzonej śliwki, maliny i truskawki. Możliwe długie leżakowanie w butelce.

Dostępne: 36 W magazynie

Wino o głębokim czerwono-purpurowym kolorze z fioletowo-czarnymi refleksami. Intensywny i trwały aromat owocowy z wyraźnymi nutami czarnej porzeczki, owoców leśnych i wanilii. Smak balsamiczny i lekko pikantny z nutą wanilii. Wino o pełnej strukturze, aksamitne i harmonijne. Długa i lekko pikantna końcówka. 

Duchessa Lia Fragolino Red

Cena 39,00 zł
Dostępne: 18 W magazynie

Słodkie wino aromatyzowane z nutami poziomki o intensywnym, rubinowym kolorze. Bardzo charakterystyczny smak czerwonych owoców. Delikatnie musujące. 

Pavonero Rosso Italia

Cena 49,00 zł
Dostępne: 5 W magazynie

Włoskie, półwytrawne, czerwone wino. Wyczujemy w nim nuty wanilii, dębu, momentami nawet tytoń połączony z czarnymi soczystymi owocami. Długie i gęste na finiszu.

Bosco del Grillo Governo All'Uso Toscano

Cena 44,00 zł
Dostępne: 6 W magazynie

Półwytrawne, czerwone wino pochodzące z Włoch. Ciemnoczerwona, intensywna barwa skrywa w sobie aromaty dojrzałych czerwonych owoców z nutami kwiatowymi. W intensywnym smaku wyczujemy delikatne taniny w akompaniamencie czerwonych owoców. Pełne i gładkie.

Boscarelli De Ferrari Toscana

Cena 79,00 zł
Dostępne: 1 W magazynie

Włoskie, czerwone, wytrawne wino pochodzące z Toskanii. Jasna barwa. W aromacie sporo czerwonych owoców połączonych z goździkami oraz elementami tytoniu. Smak to połączenie wyraźnych tanin ze świeżością.

Wino Czerwone

Wino czerwone i jego produkcja

Różne odmiany wina czerwonego doceniane są przez koneserów na całym świecie. Proces powstawania tego trunku rozpoczyna się od zebrania czerwonych winogron. Czynność ta może być wykonywana ręcznie bądź mechanicznie. Następnie bardzo ważne jest dokonanie selekcji, podczas której usuwane są wszystkie te winogrona, które nie spełniają norm jakości. A zatem są niedojrzałe, uszkodzone, nadgnite czy spleśniałe. Kiedy pozostaną wyłącznie najlepsze winogrona, wówczas przychodzi czas na ich odszypułkowanie i zgniecenie na miazgę przy pomocy specjalnego młynka. Wina czerwone najczęściej powstają z takich szczepów, jak Cabernet Sauvignon, Pinot Noir czy Merlot. Wszystkie te odmiany charakteryzują się tym, że skórka gron jest koloru granatowego lub wręcz czarnego. Jest to bardzo ważne w procesie produkcji wina czerwonego, ponieważ w zdecydowanej większości miąższ winogron jest jasny, a barwniki zawarte są jednie w skórkach winogron. W procesie maceracji zostają one uwolnione i właśnie im zawdzięczamy piękny, czerwony kolor wina. W przypadku młodych win barwa będzie intensywnie fioletowa. Dojrzałe wino czerwone charakteryzuje się ceglaną czerwienią, natomiast starsze roczniki posiadają odcienie brązu. Jeżeli chodzi o dojrzewanie, to ze wszystkich rodzajów win wino czerwone potrzebuje na to najwięcej czasu – minimum pięć miesięcy. Ale często butelkowane jest dopiero po upływie roku lub dwóch. Zanim to nastąpi przeprowadzane jest jeszcze filtrowanie bądź pozbywanie się osadu za pomocą innych metod.

Czerwone wina – do czego pasują?

Podstawowy podział, którego można dokonać względem wina czerwonego, to ten odnoszący się do smak. I tak wyróżniamy czerwone wino wytrawne, półwytrawne, półsłodkie oraz słodkie. Wino czerwone podajemy zarówno do obiadu, jak i do kolacji. Ale bardzo ważną kwestią jest odpowiedni dobór wina czerwonego pod potrawę. Bowiem czerwone wino wytrawne będzie idealne do pieczonych mięs, takich jak gęś, kaczka oraz dziczyzna, a półwytrawne doskonale podkreśli smak czerwonego mięsa, a także grillowanej wołowiny i wieprzowiny. Pozostałe dwa rodzaje win, czyli półsłodkie i słodkie zarezerwowane jest do deserów. Czerwone wino półsłodkie oprócz tego, że można podawać z ciastami i lodami świetnie pasuje też do serów. Powodem, dla którego warto sięgać po ten trunek, są właściwości czerwonego wina. Kieliszek wypity do obiadu pozytywnie wpłynie na układ krwionośny, a sięgając po niego regularnie, można uchronić się przed wystąpieniem chorób serca. A jaka powinna być temperatura serwowanych win czerwonych? Otóż, jeżeli chodzi o czerwone wino wytrawne, to najlepiej smakuje w temperaturze między szesnaście a osiemnaście stopni Celsjusza. Ale wino czerwone lżejsze powinno być nieco chłodniejsze w granicach dwunastu – czternastu stopni Celsjusza.

Dobre czerwone wino to niesamowite doznania smakowe i idealny dodatek do uroczystych spotkań przy stole. Ten wysokiej jakości trunek o czerwonej barwie, jak żaden inny wpisuje się w klimat randek i kolacji we dwoje. W naszym sklepie znajduje się bogata kolekcja czerwonych win z różnych stron świata, które zachwycą zarówno koneserów, jak i amatorów tego wyjątkowego trunku.