Rum premium, pochodzący z Filipin z wyspy Negros. Z tamtej wyspy również pochodzi trzecia cukrowa, na bazie której został wytworzony w tradycyjnych alembikach, aby następne 10 lat spędzić w dębowych beczkach po bourbonie. Cały ten proces sprawia, że rum ten uraczy nas owocowym aromatem, bogatym w wanilię, cytrusy czy dębinę z beczki. W smaku wyczujemy również wanilię w połączeniu toffi, cynamonem oraz rodzynkami.
Jest 19 produktów.
Rum pochodzący z Trynidadu, swoją nazwą nawiązuje do mitycznej ogromnej ośmiornicy, która zatapiała statki. Swoją charakterystyką jednak trochę od tego odchodzi. Aromat uraczy nas głownie przyprawami takimi jak goździki, cynamon czy ziele angielskie. W smaku wyczujemy toffi, wanilii czy chociażby pieprzu.
Kubański Rum o cudownym charakterze czego zasługa jest idealne dobranie przypraw.
,,Gayuma'' oznacza eliksir miłości. Rum dojrzewał trzy lata w beczkach po bourbonie amerykańskim. Został poddany podwójnemu finiszowi w beczkach po winie Rioja (6 miesięcy), a następnie 3 miesiące w dębowych beczkach. W smaku wyczuwalny intensywny aromat torfu, który przeplata się z delikatną wanilią.
Meksykański rum o interesującej nazwie, ponieważ w tłumaczeniu z hiszpańskiego El Ron Prohibido tłumaczony jest jako ,,zakazany rum''.
Starodawna metoda wytwarzania tego rumu sięga XVII wieku. Do stworzenia tego rumu wykorzystano mieszankę destylatów dojrzewających przez 12 lat w beczkach po winie. Idealny do picia na lodzie, dzięki współgrającymi słodkimi i gorzkim posmakami. W zapachu wyczujesz głownie pestkowe, suszone owoce.
Rum pochodzący prosto z Karaibów, a swą nazwę zawdzięcza położonej tam małej wyspie. Charakteryzuje się wyraźnymi nutami przypraw oraz suszonych owoców.
Rum Dark Spiced wyprodukowany został na Dominikanie. Alkohol najwyższej jakości, na który składa się mieszanka rumu destylowanego w melasie. Proces dojrzewania trwał 8 lat i odbywał się w beczkach ze starego dębu. W smaku intensywny, wyczuwalne suszone owoce, orzechy oraz wanilia.
Rum z przyprawami z destylarni Foursquare na Barbadosie. Zdobywca niezliczonych nagród, ten złożony i delikatny rum z nutami cynamonu, wanilii i gałki muszkatołowej to sekretna rodzinna receptura przekazywana przez pięć pokoleń.
The Foursquare Empery powstaje z połączenia rumów destylowanych częściowo w pot still, a częściowo w single-column. Jest to mieszanka składająca się z rumów starzonych w beczkach po ex-bourbonie i ex-sherry przez 14 lat. Bursztynowy kolor z miedzianymi refleksami charakteryzuje się dużą intensywnością w nosie z owocowych aromatów i nut kakao i rodzynek.
Rum z Karaibskim rodowodem, jest połączeniem wyselekcjonowanych destylatów. Wytrawny, ale gładki, idealnie zbalansowany. Wyczuwalne aromaty egzotycznych owoców idealnie pasują do koktajli.
Plantation to Rum z Barbadosu. Edycja Original Dark to reprezentant bogatego smaku prawdziwego Karaibskiego trunku. Idealnie zbalansowany, smakuje swietnie podany na kostce lodu. Również idealnie sprawdzi się w koktajlach.
Kubański rum, który przez 9 lat dojrzewał w beczkach. Okrągły aromat bogaty w przyprawy oraz smak wanilii.
Zawartość butelki to połączenie rumu ciemnego z jasnym, z dodatkiem starannie dobranych przypraw. Aromat to połączenie wcześniej wspomnianych przypraw w akompaniamencie nut maślanych. Co ciekawe, pochodzi on z USA.
Zawartość butelki to połączenie rumów z Barbadosu, Gujany oraz Trynidadu, która przez niemalże 15 lat leżakowała w beczkach po amerykańskim bourbonie. Efektem tego jest rum o wyjątkowym charakterze.
Połączenie dwóch destylatów z Jamajki oraz Trynidadu, co świadczy, że rodowód ma prosto z Karaibów. Następnie niemalże 15 lat spędził w beczkach po amerykańskim bourbonie. Wyczuwalne aromaty czekolady, dębiny oraz cytrusów.
Rum pochodzący z Trynidadu, swoją nazwą nawiązuje do mitycznej ogromnej ośmiornicy, która zatapiała statki. Swoją charakterystyką jednak trochę od tego odchodzi. Aromat uraczy nas głownie przyprawami takimi jak goździki, cynamon czy ziele angielskie. W smaku wyczujemy toffi, wanilii czy chociażby pieprzu. W tym wydaniu mamy do czynienia z limitowaną edycja rumu.
Rum z rodowodem prosto z Karaibów. Wyprodukowany w Trynidadzie rum, swoją nazwą nawiązuje do mitycznej ogromnej ośmiornicy, która zatapiała statki. Swoją charakterystyką jednak trochę od tego odchodzi. Aromat uraczy nas głownie przyprawami takimi jak goździki, cynamon czy ziele angielskie. W smaku wyczujemy toffi, wanilii czy chociażby pieprzu. Tutaj w wersji o pojemności 50 ml.
Dominikański rum o ciemnym zabarwieniu skrywa w sobie smak palonej kawy, słodycz wanilii, a to wszystko zwieńczone posmakiem karmelu oraz wypieków. Alkohol podlegał procesowi starzenia. Nadaje się do spożywania zarówno solo, jak i w drinkach, a także w różnego rodzaju koktajlach.
Rum Czarny
Rum czarny – co można wyczuć w rumie o mahoniowej barwie?
Ciemny rum ma charakterystyczny, mocny i wyrazisty smak. W większości tego typu trunków można wyczuć ziołowy lub karmelowy aromat, który jest bardzo intensywny. Przykładem niech będzie proponowany przez nas kubański rum czarny Black Tears Dry Spiced Rum, który ma smak starannie skomponowanych przypraw. Ciekawy profil smakowy posiada też oferowany Negrita Black Rum. W nim z kolei dominuje nuta egzotycznych owoców.
Pewnie nikogo nie zaskoczy fakt, że w Polsce najbardziej znany jest rum o złocistym kolorze. My uważamy jednak, że ciemny rum też zasługuje na uwagę. Jego intensywny smak oraz cierpkość, którą pozostawia na języku – to idealna propozycja dla prawdziwych koneserów mocnych, wyrazistych trunków.
Jeśli jednak nie możesz się zdecydować, nie jesteś pewien czy ciemniejszy i bardziej wyrazisty w smaku rum przypadnie Ci do gustu – mamy dla Ciebie interesującą propozycję w postaci Black Magic Rum. Połączenie rumu czarnego z rumem jasnym w jednej butelce, stanowi naprawdę ciekawą kompozycję smakową. Wyczuwalna nuta przypraw dopełnia całości.
Dlaczego tradycyjny rum czarny ma tak intensywny, ciemny kolor?
Rum czarny, ale również rum złoty czy rum biały powstają wszędzie tam, gdzie na szeroką skalę uprawia się trzcinę cukrową. Z produkcji wskazanego alkoholu znana jest Ameryka Południowa i Ameryka Środkowa, a także wyspy Morza Karaibskiego czy Indonezja.
Niektórzy myślą, że im dłużej rum leżakuje, tym ciemniejszy posiada kolor. Prawda jest zgoła inna. Choć czarny rum dojrzewa w specyficznych warunkach, a dokładnie w opalanych beczkach dębowych, to w podobny sposób powstaje niejeden biały rum. Proces fermentacji również nie ma wpływu na głęboki kolor rumu czarnego. Jego charakterystyczna, mahoniowa barwa, to po prostu efekt braku filtracji alkoholu. Starzone rumy o niemal czarnej barwie wyróżnia też większy dodatek karmelu czy melasy.
Aromatyczny ciemny rum – propozycje koktajli i drinków z ciemnym rumem
Rum posiada tę zaletę, że można pić go samodzielnie albo stosować, jako dodatek do koktajli na bazie innych alkoholi. Przeglądając propozycje koktajli i drinków z ciemnym rumem, nie sposób nie przywołać kultowej wręcz pozycji – tradycyjnego Cuba Libre. Do tego w wersji klasycznej dodaje się delikatny w smaku i zapachu biały rum, jednak drink z colą i rumem czarnym smakuje równie dobrze. Podany z lodem i limonką czy odrobiną cytryny jest podstawą kart wszystkich modnych klubów oraz pubów. Co dla wielu stanowi dobrą wiadomość – z łatwością można przyrządzić go w domu, bo nie wymaga użycia shakera.
Nieco mniej znany koktajl na bazie rumu, a więc Peary Afternoon z sokiem z cytryny – to idealna propozycja dla tych, którzy szukają przepisu wykorzystującego stricte ciemny rum. Ta pozycja wymaga jednak użycia shakera. Połączenie ciemnego rumu jamajskiego, na przykład dostępnego w naszym sklepie Companero Gran Reserve z likierem waniliowym, lodem, syropem cukrowym oraz sokiem z cytryny to absolutny hit!
Co ciekawe, ciemne rumy z powodzeniem można łączyć też z piwem imbirowym. W ten sposób powstają tak zwane Jamajskie Sztormy, orzeźwiające koktajle z dodatkiem limonki.