Strona główna / Rum / Rum Czarny

Rum Czarny

Rum czarny – co można wyczuć w rumie o mahoniowej barwie?

Ciemny rum ma charakterystyczny, mocny i wyrazisty smak. W większości tego typu trunków można wyczuć ziołowy lub karmelowy aromat, który jest bardzo intensywny.  Przykładem niech będzie proponowany przez nas kubański rum czarny Black Tears Dry Spiced Rum, który ma smak starannie skomponowanych przypraw. Ciekawy profil smakowy posiada też oferowany Negrita Black Rum. W nim z kolei dominuje nuta egzotycznych owoców. 

Pewnie nikogo nie zaskoczy fakt, że w Polsce najbardziej znany jest rum o złocistym kolorze. My uważamy jednak, że ciemny rum też zasługuje na uwagę. Jego intensywny smak oraz cierpkość, którą pozostawia na języku – to idealna propozycja dla prawdziwych koneserów mocnych, wyrazistych trunków.

Jeśli jednak nie możesz się zdecydować, nie jesteś pewien czy ciemniejszy i bardziej wyrazisty w smaku rum przypadnie Ci do gustu – mamy dla Ciebie interesującą propozycję w postaci Black Magic Rum. Połączenie rumu czarnego z rumem jasnym w jednej butelce, stanowi naprawdę ciekawą kompozycję smakową. Wyczuwalna nuta przypraw dopełnia całości. 

Dlaczego tradycyjny rum czarny ma tak intensywny, ciemny kolor?

Rum czarny, ale również rum złoty czy rum biały powstają wszędzie tam, gdzie na szeroką skalę uprawia się trzcinę cukrową. Z produkcji wskazanego alkoholu znana jest Ameryka Południowa i Ameryka Środkowa, a także wyspy Morza Karaibskiego czy Indonezja. 

Niektórzy myślą, że im dłużej rum leżakuje, tym ciemniejszy posiada kolor. Prawda jest zgoła inna. Choć czarny rum dojrzewa w specyficznych warunkach, a dokładnie w opalanych beczkach dębowych, to w podobny sposób powstaje niejeden biały rum. Proces fermentacji również nie ma wpływu na głęboki kolor rumu czarnego. Jego charakterystyczna, mahoniowa barwa, to po prostu efekt braku filtracji alkoholu. Starzone rumy o niemal czarnej barwie wyróżnia też większy dodatek karmelu czy melasy.

Aromatyczny ciemny rum – propozycje koktajli i drinków z ciemnym rumem

Rum posiada tę zaletę, że można pić go samodzielnie albo stosować, jako dodatek do koktajli na bazie innych alkoholi. Przeglądając propozycje koktajli i drinków z ciemnym rumem, nie sposób nie przywołać kultowej wręcz pozycji – tradycyjnego Cuba Libre. Do tego w wersji klasycznej dodaje się delikatny w smaku i zapachu biały rum, jednak drink z colą i rumem czarnym smakuje równie dobrze. Podany z lodem i limonką czy odrobiną cytryny jest podstawą kart wszystkich modnych klubów oraz pubów. Co dla wielu stanowi dobrą wiadomość – z łatwością można przyrządzić go w domu, bo nie wymaga użycia shakera.

Nieco mniej znany koktajl na bazie rumu, a więc Peary Afternoon z sokiem z cytryny – to idealna propozycja dla tych, którzy szukają przepisu wykorzystującego stricte ciemny rum. Ta pozycja wymaga jednak użycia shakera. Połączenie ciemnego rumu jamajskiego, na przykład dostępnego w naszym sklepie Companero Gran Reserve z likierem waniliowym, lodem, syropem cukrowym oraz sokiem z cytryny to absolutny hit! 

Co ciekawe, ciemne rumy z powodzeniem można łączyć też z piwem imbirowym. W ten sposób powstają tak zwane Jamajskie Sztormy, orzeźwiające koktajle z dodatkiem limonki.