Różowe, półsłodkie wino, które powstało w Chile. Aromatom oraz smakom kwiatów i owoców towarzysza delikatne bąbelki.
Jest 29 produktów.
Białe, półsłodkie wino, które powstało w Chile. Aromatom oraz smakom bzu i owoców towarzysza delikatne bąbelki.
Wegańskie wino z Chillijskiej winnicy Emiliana. Charakteryzuję się jasnosłomkową barwą oraz świeżymi aromatami cytrusów i owoców tropikalnych.
Organiczne wino z Chillijskiej winnicy Emiliana. Charakteryzuję się kwiatowo-owocowymi aromatami w szczególności liczi.
Wino, czerwone, wytrawne z Chille to kupaż szczepów Cabernet Sauvignon, Carmenere, Syrah, Cabernet Franc, Merlot.
Wino te Dojrzewało w Dębowych beczkach przez 18 miesięcy przez co jest niezwykle zrównoważone, cechuję się wyjątkowym aromatem i umiarkowanymi taninami, zaskakuję finish czekoladowo-ostry.
Mila Cala oznacza Złotą Zatokę
Jasnożółty kolor z drobnym musowaniem. Przewijają się aromaty białych kwiatów oraz owoców, takich jak dojrzałe jabłka, grejpfrut, limonka i ananas. Delikatnie wyczuwalne są też nuty świeżej drożdżówki i ciasta francuskiego.Delikatnie wytrawne, o kremowej teksturze i przyjemnym musowaniu, przynosi dużą dawkę orzeźwienia. W smaku dominuje grejpfrut i dojrzałe jabłka, z subtelnym tłem drożdżowych akcentów.
To wino z Republiki Południowej Afryki charakteryzuje się kuszącą cytrynowożółtą barwą ze złotymi refleksami. Otwiera się żywymi aromatami owoców tropikalnych, takich jak ananas i żółty melon, wzmocnionymi delikatnymi nutami orzechów laskowych, prażonych migdałów i nutą wanilii.
Na podniebieniu jest dobrze zbudowane i okrągłe, prezentując płynną integrację dębu z zachwycającą równowagą świeżości owoców. Smaki owoców tropikalnych i soku gruszkowego pięknie łączą się z orzechowymi, maślanymi nutami wanilii, prowadząc do satysfakcjonującego, trwałego finiszu.
Po fermentacji wino krótko dojrzewa na osadzie, przy czym większość dojrzewa w drewnianych zbiornikach przez 7 miesięcy. Dojrzewanie to obejmuje mieszankę nowych i wielokrotnego użytku zbiorników o różnych rozmiarach.
To chilijskie wino, dojrzewające przez 7 miesięcy w różnych rodzajach beczek, prezentuje uroczą jasnozłotą barwę. Otwiera się żywymi aromatami owoców pestkowych, z dominującymi brzoskwiniami i nektarynami, którym towarzyszy delikatny zapach białych wiosennych kwiatów kwitnących drzew. Głębi dodają subtelne nuty pikantnej bazylii i wanilii, z delikatnym migdałowym niuansem w tle.
Na podniebieniu wino jest pełne, ma kremową konsystencję i stosunkowo niską kwasowość. Dojrzałe, słodkie smaki owoców pestkowych, takich jak biała brzoskwinia, nektarynka i gruszka, zajmują centralne miejsce. Pod nimi kryje się nuta banana wraz z mieszanką świeżych ziół i słodkich przypraw, które nadają mu intrygującą złożoność.
Wino to ma genialny odcień ciemnej wiśni i jest fachowo wykonane, aby prezentować dobrze zbilansowane taniny, które tworzą soczyste odczucie w ustach. Odważne aromaty jeżyn i czarnej porzeczki dominują w niezapomnianym owocowym profilu, uzupełnionym niuansami 10-miesięcznego starzenia w drewnianych beczkach.
Te cechy starzenia wydobywają wspaniałe nuty drewna cedrowego, palonych ziaren kawy i ciemnej czekolady. Finisz jest szczególnie trwały, pozwala na utrzymanie subtelnych nut kawy i czekolady na podniebieniu, co zapewnia niezapomniane wrażenia smakowe.
Dzięki zachęcającej, intensywnej rubinowej barwie wino to przygotowuje grunt pod bogatą, aromatyczną podróż. Na podniebieniu tętniąca życiem eksplozja smaków, obejmująca dojrzałe wiśnie, wiśnie likierowe i jeżyny, wraz z wyraźnymi nutami ziołowymi i charakterystycznym zapachem zielonego pieprzu. Niuanse czarnego pieprzu, liści tytoniu i odrobiny wilgotnej gleby ogrodowej wprowadzają intrygujące warstwy złożoności.
Niepowtarzalna owocowość jest dodatkowo podkreślona pieprznym i liściastym akcentem w połączeniu z zdecydowaną obecnością przypraw. Zwarta struktura i gładkie taniny tworzą zachwycającą równowagę, wzmocnioną soczystą, owocową kwasowością. Wino to, stworzone z myślą o harmonii, przeszło 10 miesięcy starzenia w różnorodnych rodzajach beczek.
Czerwone wino pochodzące z Chile. Dojrzewało w dębowych beczkach przez 18 miesięcy. Rubinowa barwa, owocowy bukiet oraz harmonijny smak z wyczuwalnymi owocami i gorzką czekoladą.
Gran Reserva Carmenere to wino powstałe z wyłącznie ręcznie zbieranych i starannie selekcjonowanych gron z winorośli porastających gliniaste gleby Maule Valley. Przeszło fermentację malolaktyczną w beczkach z francuskiego dębu, w których następnie dojrzewało przez 12 miesięcy.
Delikatne, bladoróżowe z purpurowymi tonami wino stworzone ze szczepu Syrah. Czyste i jasne z bukietem, w którym odnajdziemy świeże owoce - truskawkę, malinę, czarne wiśnie oraz nuty fiołków.
To 100%-owe, jasnozłote Chardonnay pełne jest skoncentrowanych owocowych aromatów. To doskonale zbalansowane, wspaniale owocowe wino z subtelnie słodkim posmakiem, który utrzymuje się w ustach, przechodząc w pełny i trwały finisz.
Cabernet Sauvignon Grand Reserva to wino o wspaniałym, rubinowym kolorze i złożonych, niezwykle intensywnych aromatach. Dojrzałe, czarne porzeczki doskonale komponują się z eleganckimi taninami, które wino zawdzięcza procesowi starzenia w beczkach z francuskiego dębu przez 12 miesięcy.
To wino to 100% Pinot Noir z Leyda Valley. Piękna, błyszcząca barwa. W aromacie wyczuwamy dominację czerwonych owoców: malin i wiśni.
Słodkie wino, które powstało w Chile z połączenia dwóch szczepów: Sauvignon Blanc i Rieslinga. Aromat pełen cytrusów. Dominująca słodycz jest subtelnie przełamana kwasowością.
Ta nowa, świeża i orzeźwiająca propozycja od Casas Patronales jest kompozycją 65% Sauvignon Blanc, 20% Riesling i 25% GewĂźrztraminer. Winogrona były zbierane wyłącznie ręcznie wczesnym rankiem - tak by zachować jak najwięcej aromatu.
Wina te mają potężny, owocowy wyraz, który ujawnia każdą odmianę bez upiększania, odsłaniając wszystkie jej smaki i aromaty. Wina te są idealne do picia na co dzień do posiłków lub jako aperitif.
Wino zbudowane w 100% z odmiany Carmenere, dojrzewało przez 3 miesiące w beczkach. Intensywnie czerwona szata.
Chucaro reprezentuje wina o wielkiej intensywności koloru i świeżej owocowej młodości, które pozostawiają słodycz, świeże wspomnienia na podniebieniu. Są to lekkie, odważnie miękkie wina, odpowiednie na wiele okazji, najlepiej cieszyć się nimi z jedzeniem lub podczas rozmowy.
ChĂşcaro reprezentuje wina o wielkiej intensywności koloru i świeżej owocowej młodości, które pozostawiają słodycz, świeże wspomnienia na podniebieniu. Są to lekkie, odważnie miękkie wina, odpowiednie na wiele okazji, najlepiej cieszyć się nimi z jedzeniem lub podczas rozmowy.
ChĂşcaro reprezentuje wina o wielkiej intensywności koloru i świeżej owocowej młodości, które pozostawiają słodycz, świeże wspomnienia na podniebieniu. Są to lekkie, odważnie miękkie wina, odpowiednie na wiele okazji, najlepiej cieszyć się nimi z jedzeniem lub podczas rozmowy.
ChĂşcaro reprezentuje wina o wielkiej intensywności koloru i świeżej owocowej młodości, które pozostawiają słodycz, świeże wspomnienia na podniebieniu. Są to lekkie, odważnie miękkie wina, odpowiednie na wiele okazji, najlepiej cieszyć się nimi z jedzeniem lub podczas rozmowy.
Wino Chilijskie
Jak wybrać dobre wino chilijskie? Z czego słyną wina z Chile?
Chile jest krajem, którego obszar rozciąga się na ponad cztery tysiące kilometrów, dlatego też jego klimat jest mocno zróżnicowany. Praktycznie na wszystkich jego rejonach panują idealne warunki do uprawy winorośli. W związku z tym nie ma się czemu dziwić, że wina chilijskie są ta popularne na całym świecie. W centralnej części tego kraju, w okresie od września do marca występuje suchy okres wegetacji. To właśnie w tym czasie winogrona dojrzewają. Główne regiony winiarskie w tym kraju rozciągają się od winnic w Valle de Limari i Valle de Elqui, poprzez Valle de Maipo, a kończąc na Rapel Valley. Również w stolicy kraju – Santiago, powstaje pyszne wino chilijskie o niesamowitym smaku. Wszystkie trunki mają swoje niewątpliwe zalety, jak również cechy charakterystyczne. Ciężko jest więc określić, które wina z Chile są lepsze, a które gorsze. Wszystko zależne jest od gustu jego degustatora oraz jego upodobań w tym zakresie.
Jak powstaje wino chilijskie? Jaka jest jego historia?
Chilijskie wino już w latach 90 XX wieku rozpoczęło podbój rynków europejskich. Na początku wysyłano w podróż przede wszystkim tańsze wina, takie jak Cabernet Sauvignon oraz Chardonnay. Oczywiście z czasem jakość tych trunków niesamowicie wzrosła i obecnie cieszą się one dużym uznaniem w wśród nawet najbardziej wybrednych koneserów. Wino chilijskie czerwone to prawdziwa wizytówka tego kraju. Aż 75 procent wszystkich upraw stanowią takie szczepy jak: Merlot, Pinot Noir, Syrah czy Malbec. Również wino Cabernet Sauvignon pochodzące z Chile należy do grupy czerwonych wytrawnych win. Mają one różne aromaty, przez co ich smaki są bardzo oryginalną mieszanką. Wina chilijskie wytrawne mogą posiadać aromaty owoców cytrusowych, czasami pachną one ananasem, mango czy bananami. Oczywiście Chile to nie tylko kraina czerwonych win. Jeżeli wolisz wina białe, w tym gorącym kraju znajdziesz także coś dla siebie. Wina chilijskie białe stanowią jednak mniejszość w produkcji. Przykładem doskonałego trunku o białej barwie jest Sauvignon Blanc. Jest to wytrawne i świeże w smaku wino, które pochodzi z rejonu Malue Valley. Co ciekawe, ich smak balansuje pomiędzy słodyczą a kwasotą, z uwagi na to, że jest ono przygotowywane z winogron, które są uprawiane nawet na wysokości 2000 metrów nad poziomem morza! Nawet, jeżeli gustujesz w czerwonym winie, warto jest skosztować wina białe, które powstają w tak ekstremalnych warunkach. Sauvignon jest orzeźwiające. Jest to rodzaj wina, które charakteryzuje się długim finiszem. Długi finisz zapewniają także specjały pochodzące z takich szczepów jak Cabemet Franc.
Co jeszcze charakteryzuje chilijskie wina?
Każde wino chilijskie dojrzewa w dębowych beczkach, dzięki czemu jego aromat jest niepowtarzalny. Chilijczycy uwielbiają owoce, dlatego też duża ilość produktów, które powstają w tym kraju posiada owocowy zapach. Często są także łączone z nutami czekolady. W sklepie eszampan.pl znajdziesz szeroki wybór win chilijskich, które podbiją Twoje serce. W Chile każde wino jest inne, dlatego jeden rodzaj tego trunku nie może się równać innemu. Jeżeli więc nie znasz jeszcze tych win, zachęcamy Cię do rozpoczęcia prawdziwej smakowej podróży.