Wermut

Wermut – czym jest wzmocnione wino vermouth?

Vermouth wino, którego spolszczona nazwa brzmi – wermut, to wzmocnione i mocno aromatyzowane wino deserowe. Nazwa alkoholu jest regulowana prawnie i pod postacią vermouth musi znaleźć się na każdej butelce tego trunku. Prawdziwy wermut powinien zawierać przynajmniej 75% wina, a zawartość alkoholu w trunku musi oscylować między 14,5% a 22%. W kwestii nazwy rzeczonego wina, warto również wspomnieć, że ta pochodzi od zioła, które w języku niemieckim brzmi właśnie wermut. Chodzi oczywiście o piołun – podstawowy składnik trunku.

Co ciekawe, w praktycznie każdym wermucie głównym składnikiem jest białe wino, niezależnie od tego czy na końcowym etapie sprzedawany jest jako wermut czerwony, czy biały wermut. Należy zatem pamiętać o tym, by przechowywać go tak, jak robi się to w przypadku wina białego, czyli w lodówce. Stojąc zbyt długo w ciepłym miejscu, prawdziwy wermut może się zwyczajnie zepsuć.

Jak powstaje wermut i co się do niego najczęściej dodaje?

Alkohol na bazie wina powstał w roku 1786 w Turynie. Pierwszy wermut stworzył Antonio Benedetto Carpano, dodając do aromatyzowanego wina, spirytusu gronowego. Dziś wermut stanowi mieszankę wina gronowego i alkoholu pochodzenia rolniczego. Najczęściej aromatyzuje się go przyprawami korzennymi albo ziołowymi. I to właśnie te nuty nadają mu wyjątkowego smaku i aromatu.

Oryginalne trunki tego typu mają wyczuwalny zapach kwiatów, a nawet kory. Przykładem może być proponowany przez nas Riserva Carlo Alberto Extra Dry Vermouth, w którym dominuje nuta leśnych, ale także czerwonych owoców, wiśni, kwiatów, krwawnika oraz dzikich ziół.

Za absolutny klasyk tego gatunku uznać można Padro & Co Dorado Amargo Sauve Vermouth, który bazuje na piołunie, roślinie używanej do produkcji vermouthu od zawsze. Bylica piołun posiada ciekawy smak i zapach, ale to, co wydaje się w niej najistotniejsze to fakt, że uważana jest za naturalny lek. Doskonale radzi sobie z walce z bakteriami i stanami zapalnymi w organizmie. I właśnie dlatego niektórzy są zdania, że wermut warto pić dla celów prozdrowotnych. Oczywiście w rozsądnych dawkach.

Wermuty na przestrzeni wieków – kraje, które słyną z pierwszych wermutów

Vermouth ma kilka typologii. Najbardziej znana wyróżnia słodki wermut i wytrawny wermut. Odnosząca się do koloru wymienia z kolei wermut czerwony, czyli rosso oraz wermut biały, a więc bianco. Zawartość cukru dzieli napój alkoholowy na gorzki wermut, czyli amaro, wermut wytrawny, a więc secco oraz słodki wermut – wino dolce.

Co istotne dla historii wermutu, trunek w wersji słodkiej, czerwonej pochodzi z Włoch, wspomnianego Turynu. Z kolei w wersji wytrawnej i białej pierwszy raz pojawił się we Francji na początku XIX wieku za sprawą Josepha Noilly. Te kraje do dziś zresztą pozostają producentem wermutu na największą skalę, choć jego popularność z biegiem czasu rozprzestrzeniła się na cały świat. Dziś szczególnie ceniony jest też bułgarski wermut.

Wermut – cena za butelkę najlepszej jakości trunku i propozycje koktajli z jego udziałem

Aromatyczny Vermouth można kupić już za niecałe 100,00 zł. Wermut wino jest przystępne cenowo i daje możliwość tworzenia pysznych drinków o oryginalnym smaku.

Klasyczne Martini tworzy się z połączenia ginu i wermutu extra dry. Popularny koktajl Manhattan to z kolei zestawienie lodu, whiskey, słodkiego wermutu oraz angostury. Składniki umieszcza się w shakerze, wstrząsa i rozlewa do kieliszków typu martini.

Ciekawą propozycją jest też koktajl Legroni – połączenie ginu, Likieru Campari i wermutu. Na tym oczywiście nie koniec. Równie smaczną propozycją jest Torino Rickey, czyli mieszanka bourbonu albo ginu, soku z limonki, wermutu i wody gazowanej. Proponujemy też spróbować Americano, Boulevardier, Old Pal czy Negroni. Choć jednocześnie podkreślamy, że jako wino deserowe, wermut bardzo często podawany jest w czystej postaci, zazwyczaj jako aperitif. Gwarantujemy, że pity solo smakuje równie wybornie. Tylko wtedy da się wyczuć każdą, pojedynczą nutę smakową trunku.