Calvados to winiak produkowany głównie w Normandii. Jest to destylat z cydru, dzięki czemu ma cudowny aromat oraz smak jabłek.
Jest 7 produktów.
Calvados to winiak produkowany głównie w Normandii. Jest to destylat z cydru, dzięki czemu ma cudowny aromat oraz smak jabłek.
Calvados to winiak produkowany głównie w Normandii. Jest to destylat z cydru, dzięki czemu ma cudowny aromat oraz smak jabłek.
Calvados to winiak produkowany głównie w Normandii. Jest to destylat z cydru, dzięki czemu ma cudowny aromat oraz smak jabłek. Destylat ten leżakował przez minimum dwa lata w drewnianych beczkach. Pełen jest owocowych aromatów o nutach jabłkowo-gruszkowych.
Calvados to winiak produkowany głównie w Normandii. Jest to destylat z cydru, dzięki czemu ma cudowny aromat oraz smak dojrzałych jabłek i moreli. Słodycz zauważalna poprzez nuty wiórków kokosowych, łupin orzecha włoskiego czy też lodów z musem jabłkowym. Finisz słony i lekko dymny, czego zasługą są beczki po dymnej whisky Single Malt pochodzącej ze szkockiej wyspy ISLAY, w której prezentowany calavados finishował.
- Symbolizująca unikalne rzemiosło, Pomme en Carafe jest częścią linii Signature marki Massenez. Karafka jest umieszczana na drzewie podczas kwitnienia, następnie zbierana i napełniana Calvadosem, starannie wyselekcjonowanym przez naszych Mistrzów. Intrygująca i fascynująca dzięki delikatnie zamkniętemu wewnątrz owocowi, ta karafka, będąca znakiem rozpoznawczym domu Massenez, jest jedyna w swoim rodzaju...
Zawartość tej małej buteleczki to mieszanka calvadosów, które leżakowała minimum 3 lata w dębowych beczkach. Jak na Calvados przystało, w smaku i aromacie dominują jabłka i gruszki, którym towarzyszą cynamon i lekka dębina pochodząca z beczki.
Calvados
Calvados – tajemniczy i wielu krajach niedoceniany napój alkoholowy
Alkohol calvados jest odmianą apple brandy. Mimo wyjątkowego, owocowego smaku nie jest tak popularny, jak inne tego typu trunki… Dziś wiadomo, że jego tajemnicza historia sięga aż XVI wieku. Pierwsza wzmianka o jabłkowym calvadosie widnieje bowiem w zapiskach lorda de Gouberville’a Gillesa Picota z 1553 roku.
Co ciekawe, nazwa jabłkowej brandy najprawdopodobniej pochodzi od określenia skalistego, normandzkiego wybrzeża – les Rochers du Calvados. Co bardzo istotne, jest zastrzeżona i odnosi się wyłącznie do produktów powstałych na terenie Normandii.
Głównym składnikiem brandy calvados są oczywiście jabłka, tylko czasem gruszki – przykładem jest Calvados Domfrontais, a więc szlachetny trunek z niemal 30% wkładem z gruszek. Jako że napój pochodzi z północnej Francji (Normandii), oczywistym wydaje się fakt, że do jego produkcji wykorzystuje się owoce wyłącznie z tego regionu. Tam zresztą występują w aż 300 odmianach! Są to tak zwane jabłka „cydrowe” – słodkie, kwaskowe oraz gorzkie. Nowe odmiany jabłek pozwalają na wydobywanie coraz to nowych aromatów i posmaków alkoholu.
Calvados – ile procent alkoholu ma w sobie jabłkowe brandy z Francji?
Brandy, innymi słowy wytrawna wódka – jest napojem alkoholowym, który powstaje jako destylat wina. Calvados wódka, wytwarzana jest ze sfermentowanych jabłek, które w ciągu kilku tygodni zamieniają się w cydr. Nieklarowne wino jabłkowe o niskiej zawartości alkoholu jest destylowane, a następnie trafia do starych dębowych beczek. W nich dojrzewa przez co najmniej dwa lata, by nabrać finalnego charakteru. Co ciekawe, im dłużej cider brandy leżakuje, tym jest łagodniejsza. Starszy trunek odznacza się subtelnym, delikatnym smakiem i słomkowym kolorem.
Po okresie dojrzewania, napój jest rozcieńczany z wodą , tak aby moc alkoholu zredukować do mniej więcej 40–50 %. Podobnie, jak w przypadku innych starzonych alkoholi – do calvados dodaje się przyprawy. W niektórych brandy typu calvados wyczuć można szlachetniejsze akcenty wanilii, aromaty drewna czy karmelu. We wszystkich dominuje jednak wyraźny aromat jabłek, którego nie sposób pomylić z niczym innym.
Rodzaje calvados – typologia biorąca pod uwagę lata starzenia trunku
Jedna z najpopularniejszych typologii dotyczy starzenia trunku, a konkretnie ilości lat, które ten spędza w beczkach. I tak wyróżnia się:
- young, czyli calvados starzony co najmniej 2 lata,
- reserve, a więc calvados starzony 3 lata,
- vieille reserve – brandy jabłkowa starzona co najmniej 4 lata,
- extra, czyli calvados starzony co najmniej 6 lat.
Najlepszy Calvados – cena za butelkę jabłkowego trunku
Niegdyś calvados uważano za alkohol, który pije wyłącznie niska klasa średnia – robotnicy i rzemieślnicy. Dziś, we współczesnej Francji ceni się go tak samo, jak dobrej jakości koniak.
W eszampan.pl znajdziesz calvados w wersji mini, a dokładnie Louis de Lauriston Calvados V.S.O.P 0,03L, dzięki któremu bez większych kosztów skosztujesz i poznasz smak prawdziwego calvadosu. Zdecydowanych zachęcamy jednak do zakupu większych objętościowo butelek, na przykład Pere Magloire FINE V.S. Calvados czy Pere Mangloire X.O. Calvados Pays D'Auge o wyrazistym smaku i aromacie jabłek, w cenie 259,00 zł.
Najlepsze skoncentrowanie aromatu wyczuwa się z normandzkiej brandy z jabłek o temperaturze pokojowej i właśnie w ten sposób zaleca się ją podawać. Najlepiej jako aperitif.