Strona główna / Wino / Wino Francuskie

Wino Francuskie

Wino francuskie – ikona pośród trunków

Mówiąc – wino, myślimy – Francja. Zdaniem wielu francuskie wina nie mają sobie równych na całym świecie i szczerze, ciężko się takim opiniom dziwić. Doskonałe warunki klimatyczne, pozwalające na wzrost wszystkich szlachetnych odmian winogron, sięgająca tysięcy lat historia i bogata, winiarska tradycja, połączone ze szczerą miłością do trunku sprawiają, że od lat Francja jest uznawana za kolebkę wina.

To właśnie na terenie Francji narodziła się „kultura wina” – zarówno jego produkcji, jak i spożywania; nigdzie indziej, jak tam, nie przywiązuje się takiej wagi do uszanowania terroir, czyli klimatu, gleby i położenia winnicy, w których przecież tkwi sekret smaku każdej butelki szlachetnego trunku. Sięgając po francuskie wino możemy być pewni, że powstało ono z symbiozy natury i kultury, która we Francji czyni z owoców winorośli prawdziwy, narodowy skarb. Dlatego do dziś winiarze z całego świata biorą za wzór Francuzów – ich podejście do upraw oraz pasję, której owocem są wyjątkowe smaki francuskich win.

Dlaczego smaki, a nie smak? Wina francuskie są niezwykle różnorodne, a ich charakter różni się w zależności od regionu, z którego pochodzą. Nawet kosztując win z sąsiadujących ze sobą winnic spotkamy się z kompletnie innymi doznaniami, które zachęcą do odkrywania kolejnych smaków i regionów na winiarskiej mapie Francji. Zachęcamy do tego także i my, przedstawiając naszą selekcję doskonałych win francuskich!

Bourdeaux, Burgundia czy Szampania – o regionach winiarskich

W ofercie sklepu eszampan.pl znajdą Państwo wina francuskie o najrozmaitszym charakterze; polecamy gorąco wina czerwone oraz białe; musujące szampany, jak i wytrawne wina stołowe. Każde z francuskich win kryje w swoim smaku setki lat tradycji, kulturę oraz klimat regionu, w którym powstało. Przyjrzyjmy się bliżej kilku najważniejszym, winiarskim regionom Francji.

Nie sposób nie zacząć od regionu Bourdeaux – czerwone wina o nazwie tego regionu są dla niektórych wręcz synonimem dobrego trunku. W okolicach Bourdeaux produkuje się przede wszystkim wina cuvée – a więc takie, które łączą smaki i aromaty kilku odmian winogron; oczywiście, jak przystało na kolebkę wina, szlachetnych odmian! Wina Bourdeaux to głównie czerwone wina wytrawne. Są one wymagające, jednak w zamian zachwycają intensywnym smakiem merlot i cabernet franc.

Słynna na cały świat Burgundia to z kolei stolica eleganckich, czerwonych win z najlepszych winogron odmiany pinot noir i oczarowujących swoim żywym smakiem, białych win z kultowej odmiany chardonnay.

Swoją wyjątkową tradycją winiarską wyróżnia się oczywiście Szampania. Najchłodniejszy region Francji stał się kolebką najsłynniejszego wina musującego, czyli orzeźwiającego szampana. Podobnie jak w Burgundii, dominuje tutaj uprawa odmian pinot noir i chardonnay; magii bąbelków nadaje jednak tradycyjna metoda produkcji wina, której fundamentem jest naturalna fermentacja w butelce i długie leżakowanie.

Spośród francuskich regionów chyba najdłuższą tradycję winiarską ma z kolei Dolina Rodanu. Współcześnie jest odkrywana na nowo przez miłośników wina, którzy rozkochali się w tamtejszych trunkach o głębokim, owocowym smaku, opartych m.in. o klasyczny sauvignon blanc, jak i niezwykle modny syrah.