To wino leżakowane w drewnie ma dobrą równowagę między ostrym smakiem, a dojrzałymi czerwonymi owocami. Jest bogate, o gęstej strukturze i imponującej koncentracji. Dodatkowy rok po zbiorach nadał winu głębię i gładką dojrzałość. Wypij teraz.
Jest 113 produktów.
To drugie wino Chateau Lynch-Bages. Klasyczny bordoski kupaż z przewagą Cabernet Sauvignon (47%) uzupełniony Merlot (41%) i Cabernet Franc (12%)To imponujące wino, o wyjątkowo dobrej strukturze i głębokim smaku, w którym odnajdujemy śliwki, czarne porzeczki i drewno cedrowe. Dobra równowaga i długi finisz.
Wino prowansalskie o jasnoróżowym kolorze, ale z odpowiednią strukturą, która towarzyszy jedzeniu, oferuje nuty jabłka, różowego grejpfruta i dzikiej róży, z odrobiną mineralności i przyjemnym chwytem na podniebieniu.
Francuskie, wytrawne wino ze szczepu Vermentino. Wino pochodzące z regionu Languedoc-Roussillon. Delikatne wino komponujące się z sałatkami, mięsem białym i serem.
Jasnozłoty kolor skrywa wyraźne nuty owocowe, głownie ananasa z elementami kwiatów Bru oraz miodu. W ustach gładkie oraz okrągłe, pełne owoców.
Wino o kolorze głębokiej czerwieni. Aromaty ciemnych owoców i ziół. Obfity i gładki smak o długim finiszu. Wino dojrzewało przez 6 miesięcy w dębowej beczce.
Elegancki zapach owoców cytrusowych. W ustach świeże, dobrze zbudowane. Winogrona są zbierane z 50 letnich krzaków. Idealnie komponuje się z owocami morza i szaparagami.
Wytrawne, czerwone wino, pochodzące z Francji z Doliny Rodanu.
Francuskie, wytrawne wino ze szczepów Sauvignion Blanc i Semilion. Świeży, delikatny aromat czarnej porzeczki i zielonych jabłek.
Wytrawne czerwone wino o silnym charakterze. W ustach mocno zaakcentowane nuty truskawek, jeżyn oraz lukrecji.
Francuskie wino półsłodkie. W ustach delikatne nuty mięty, truskawki i dojrzałego czarnego bzu
Seria allhatt powstała, aby ukazać najważniejsze dla winnicy Jean Claude Mas szczepy. Zalicza się do nich właśnie Chardonnay. Wino to zostało stworzone ze starannie dobranych winogron a następnie leżakowało w beczkach. Nadało mu to wyjątkowego, spokojnego charakteru. Jasna barwa skrywa aromaty cytrusów oraz kwiatów.
Aromaty ciemnych owoców leśnych, w smaku okrągłe i eleganckie.
W aromacie tego wina wyczujemy wiele nut owocowych takich jak chociażby brzoskwinie, morele czy cytrusy. W smaku orzeźwiające i okrągłe.
Wino to jest kupażem przez szczepów takich jak Cabernet Sauvignon, Merlot oraz Cabernet Franc, ze sporą dominacją pierwszego z nich. Leżakowało ono 12 miesięcy w dębowych beczkach, czego efektem jest smak oraz aromat pełen owoców, czekolady, kwiatów z delikatnymi taninami oraz mineralnym akcentem.
Wytrawne. Truskawka, Malina, Melon, Cytrusy, Cytryna. Tak złożone, ale jednocześnie bardzo delikatne. Zbilansowany kwas, którego nie mają niektóre róże. Genialne wino.
Różowe wino musujące stworzone z dwóch szczepów: Cabernet Sauvignon oraz Merlota. Delikatne bąbelki skrywają owocowe aromaty i smak.
Zebrane z młodych krzewów winogrona, po wyselekcjonowaniu wykorzystywane są do produkcji tego wyjątkowego wina. Dojrzewa ono przez 10 miesięcy w kadziach, aby następne 6 miesięcy spędzić w beczkach z francuskiego dębu. Wyczuwalne aromaty dojrzałych owoców, przypraw a nawet drewna. Może ono leżakować nawet 30 lat.
Niesamowite wino powstałe z kilku szczepów, takich jak: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc oraz Petit Verdot. Połączenie to, tworzy trunek o wspaniałym charakterze. Jego purpurowa barwa, skrywa nuty owocowe w towarzystwie aromatów korzennych i kwiatowych. W smaku uraczy nas świeżością oraz lekką pikanterią. Długi, owocowy finisz.
Wino białe półwytrawne charakteryzuje się delikatnym, jasnożółtym kolorem ze złocistymi refleksami. Wyczujemy w nim świeże owoce, soczyste cytrusy oraz lekką nutę ziół na finiszu. Wspaniale nada się do dań kuchni śródziemnomorskiej.
Wino wytrawne, czerwone o wyrazistym smaku ciemnych owoców tj. porzeczka w akompaniamiencie wanilii z nutą ziół. Zbalansowane, wyczuwalne delikatne taniny.
Wino czerwone, wytrawne wyprodukowane ze szczepu Syrah. Dojrzewało przez okres 4 miesięcy, przez co wyczujemy w nim aromatyczny smak czerwonych owoców, podbity lekko wanilią. Najlepiej sprawdzi się w połączeniu z serami oraz pikantną kuchnią.
Francuskie Chateau wyprodukowane w 72% ze szczepu Cabernet Sauvignon oraz w 28% ze szczepu Merlot.
Wino o rubinowej barwie oraz wspaniałym nosie, głownie wyczuwalne aromaty to czereśnia, porzeczki oraz nuty kwiatów. Produkt z potencjałem leżakowania przez 20 lat.
Idealnie komponuję się z potrawami z cieższych mięs oraz grzybów
Czerwone, wytrawne wino francuskie, apelacji Saint-Estephe w regionie Haut-Medoc. Wytworzone zostało z dwóch odmian gron: 52% Merlot oraz 48% Cabernet Souvignon. Leżakowane w dębowych beczkach przez około rok, przez co w smaku jest pełne i wyraziste z długim finiszem. Wyczujemy w nim korzenno-tostowe aromaty. Z potencjałem do leżakowania.
Wino Francuskie
Wino francuskie – ikona pośród trunków
Mówiąc – wino, myślimy – Francja. Zdaniem wielu francuskie wina nie mają sobie równych na całym świecie i szczerze, ciężko się takim opiniom dziwić. Doskonałe warunki klimatyczne, pozwalające na wzrost wszystkich szlachetnych odmian winogron, sięgająca tysięcy lat historia i bogata, winiarska tradycja, połączone ze szczerą miłością do trunku sprawiają, że od lat Francja jest uznawana za kolebkę wina.
To właśnie na terenie Francji narodziła się „kultura wina” – zarówno jego produkcji, jak i spożywania; nigdzie indziej, jak tam, nie przywiązuje się takiej wagi do uszanowania terroir, czyli klimatu, gleby i położenia winnicy, w których przecież tkwi sekret smaku każdej butelki szlachetnego trunku. Sięgając po francuskie wino możemy być pewni, że powstało ono z symbiozy natury i kultury, która we Francji czyni z owoców winorośli prawdziwy, narodowy skarb. Dlatego do dziś winiarze z całego świata biorą za wzór Francuzów – ich podejście do upraw oraz pasję, której owocem są wyjątkowe smaki francuskich win.
Dlaczego smaki, a nie smak? Wina francuskie są niezwykle różnorodne, a ich charakter różni się w zależności od regionu, z którego pochodzą. Nawet kosztując win z sąsiadujących ze sobą winnic spotkamy się z kompletnie innymi doznaniami, które zachęcą do odkrywania kolejnych smaków i regionów na winiarskiej mapie Francji. Zachęcamy do tego także i my, przedstawiając naszą selekcję doskonałych win francuskich!
Bourdeaux, Burgundia czy Szampania – o regionach winiarskich
W ofercie sklepu eszampan.pl znajdą Państwo wina francuskie o najrozmaitszym charakterze; polecamy gorąco wina czerwone oraz białe; musujące szampany, jak i wytrawne wina stołowe. Każde z francuskich win kryje w swoim smaku setki lat tradycji, kulturę oraz klimat regionu, w którym powstało. Przyjrzyjmy się bliżej kilku najważniejszym, winiarskim regionom Francji.
Nie sposób nie zacząć od regionu Bourdeaux – czerwone wina o nazwie tego regionu są dla niektórych wręcz synonimem dobrego trunku. W okolicach Bourdeaux produkuje się przede wszystkim wina cuvée – a więc takie, które łączą smaki i aromaty kilku odmian winogron; oczywiście, jak przystało na kolebkę wina, szlachetnych odmian! Wina Bourdeaux to głównie czerwone wina wytrawne. Są one wymagające, jednak w zamian zachwycają intensywnym smakiem merlot i cabernet franc.
Słynna na cały świat Burgundia to z kolei stolica eleganckich, czerwonych win z najlepszych winogron odmiany pinot noir i oczarowujących swoim żywym smakiem, białych win z kultowej odmiany chardonnay.
Swoją wyjątkową tradycją winiarską wyróżnia się oczywiście Szampania. Najchłodniejszy region Francji stał się kolebką najsłynniejszego wina musującego, czyli orzeźwiającego szampana. Podobnie jak w Burgundii, dominuje tutaj uprawa odmian pinot noir i chardonnay; magii bąbelków nadaje jednak tradycyjna metoda produkcji wina, której fundamentem jest naturalna fermentacja w butelce i długie leżakowanie.
Spośród francuskich regionów chyba najdłuższą tradycję winiarską ma z kolei Dolina Rodanu. Współcześnie jest odkrywana na nowo przez miłośników wina, którzy rozkochali się w tamtejszych trunkach o głębokim, owocowym smaku, opartych m.in. o klasyczny sauvignon blanc, jak i niezwykle modny syrah.