Okowita jabłkowa OVII jest efektem kilkunastodniowej maceracji całych owoców.
Jest 8 produktów.
Wytłoki pochodzą z winogron z winnicy Ingrid, oraz winnicy Żelazny, z okolic Zielonej Góry.
Śliwowica od Wolf & Oak, to okowita ze śliwki węgierki z certyfikatem BIO.
Okowita z wytłoków gronowych to bardzo aromatyczny trunek. Do jego produkcji posłużyły bardzo słodkie czerwone mołdawskie winogrona.
Owocowy destylat z gruszek to klasyk, w którym lubują się koneserzy z całego świata.
Ignacowski cydr po paru miesiącach od powstaną trafił do wielkopolskiego alembika. Tak poplynęła woda boska i ognista.
Destylat otrzyma w wyniku maceracji i fermentacji kwiatów czarnego bz, wykonany z 4,5kg kwiatów. Edycja limitowana do 136 butelek.
Limitowana edycja owocowej okowity, która powstaje tylko raz w roku. Połączenie polskich owoców, głownie winogron, śliwek a nawet truskawek czy gruszek. Ta okowita idealnie przynosi na myśl wspomnienie wiosny. Edycja limitowana do 800 butelek.
Okowita
Okowita gorzałka – czym tak naprawdę jest okowita?
Nie da się ukryć, że Polacy wybierając wysokoprocentowy alkohol, najczęściej sięgają po wódkę. Tak jest od wieków. Przy różnych okazjach, w radości i w smutku – Polakom najczęściej towarzyszy klasyczna i tradycyjna wódka. Niewielu jednak wie, że podobnym, lecz bardziej dopracowanym i szlachetniejszym trunkiem jest tak zwana okowita.
Okowita, tak jak i wódka to trunek destylowany, powstały na bazie spirytusu. Niektórzy, używając staropolskiego nazewnictwa, mówią na nią – gorzałka. Czym wobec tego różni się od popularnej w naszym kraju wódki?
Okowita a tradycyjna wódka – różnice między alkoholami
Aby dobrze nakreślić różnice między alkoholami, warto przybliżyć charakterystykę zarówno wódki, jak i okowity. Ta pierwsza w większości przypadków ma zawartość alkoholu na poziomie 40%, przy czym za najniższą wartość uznaje się moc co najmniej 37,5%. Destylat produkuje się ze zbóż, kukurydzy czy ziemniaków. Wódki najczęściej są jednak mieszanką różnych składników. Firmy nie mają obowiązku informowania konsumentów o tym, co dodawane jest w trakcie produkcji alkoholu. Powstaje on na bazie spirytusu, dokładnie z jego rozcieńczenia wodą, bo jak wiadomo trunek ma bardzo wysoką zawartość czystego alkoholu, określaną w przedziale. 96-98%. Wobec powyższych, producentom nie opłaca się sięgać po droższe składniki.
Smaku wódki nie można jednoznacznie określić. Dla większości pijących nie ma też żadnego charakterystycznego aromatu. Jest bezbarwna i po prostu mocna, wręcz paląca w gardle. Wyjątkiem są tak zwane wódki smakowe lub jak kto woli – kolorowe, pełne dodatków smakowych i aromatycznych.
Wyjątkowa okowita, bo bez wątpienia tak należy ją określać – powstaje na bazie jednego rodzaju surowca, najczęściej żyta, pszenicy lub konkretnego owocu. W przeciwieństwie do wódki, gorzałkę okowitę nie produkuje się masowo. Wszystko dlatego, że proces jej destylacji jest o wiele bardziej skomplikowany i złożony. Poza tym okovity powstają w o wiele niższych temperaturach, co destylację znacząco też wydłuża. Alkohol jest po prostu szlachetniejszy niż czysta wódka. Wyczuwalne są w nim poszczególne nuty zapachowe i smakowe – na te zostaje aż 14%. Można mieć również pewność, że do wskazanego alkoholu nie został dodany ani cukier, ani jakikolwiek inny słodzik.
Najlepsza okowita – gorzałka, którą polecamy
Przepyszna w smaku jest okowita miodowa. Jej słodki posmak zostaje na długo w pamięci. Alkohole na bazie owoców o smaku winogron, gruszek czy jabłek są równie wyborne. Coraz większą popularność zdobywa Okowita Babuni – alkohol zamknięty w butelce o kształcie karafki, z charakterystycznym drewnianym korkiem.
Wolno destylowany trunek dostępny jest u nas w wielu wariantach. Polecamy między innymi produkty Wolf & Oak – śliwowicę albo bardzo aromatyczną okowitę na bazie wytłoków gronowych. Okowita Marcowe Wolf & Oak tego samego producenta, to edycja limitowana, wypuszczana jedynie raz w roku. W niej wyczuć można między innymi sezonowe truskawki.