Delikatna kompozycja whisky zbożowej i delikatnie torfowych single maltów.
Jest 9 produktów.
Whisky small batch, pure malt stworzona w kraju kwitnącej wiśni. Japońska whisky wyprodukowana w najwyższej jakości destylatów, która niemal 12 lat spędziła w beczkach z amerykańskiego dębu, aby ostatnie 6 miesięcy leżakować w beczkach po Umeshu.
Japońska whisky, wykonana z najwyższej jakości destylatów słodowych. Small Batch oznacza, że trunek ten został zabutelkowany z niewielkiej, wyselekcjonowanej partii beczek. Leżakowała ona w beczkach europejskiego, amerykańskiego oraz japońskiego dębu Mizunara.
Japońska whisky, wykonana z najwyższej jakości destylatów. Mieszanka whisky z destylatów Japońskich oraz tych importowanych. Charakteryzuje się delikatnym smakiem ze słodkimi akcentami.
Whisky typu Pure Malt stworzona przez Japońską destylarnię Kaikyo Distillery to kupaż kilku single maltów leżakowanych w beczkach po sherry, a następnie finiszowany w beczkach z Japońskiego Dębu
Japońska whisky, która swoim charakterem kojarzyć ma się z wiosną. Powstała ona z najwyższej jakości destylatów oraz krystalicznie czystej wody. W aromacie wyczuć możemy lekkie nuty wanilii oraz miodu, w smaku pojawiają się również nuty owoców. Długi finisz.
Whisky Kensei to gładka, świeża i przyjemna japońska mieszanka, stworzona ręcznie z wybranych whisky dojrzewających w małych dębowych beczkach. Posiada świeże, przyjemne i delikatne perfumy kwiatów, owoców, miodu i słodkich przypraw. Na podniebieniu jest gładka, kremowa i elegancka.
Whisky Pure Malt stworzona z połączenia 6 rodzajów Single Maltów.
Whisky ta jest lekka i delikatna z posmakami maślanymi, jabłkowymi. zaskakuję odrobiną nutą dymowego zakończenia
Moc whisky została obniżona przez dodanie wody z lokalnego ujścia
Whisky o bogatym i intensywnym profilu, została stworzona w Japonii po połączeniu prawie 100 destylatów oraz po wymieszaniu leżakowana ponownie w beczce.
Whisky ta charakteryzuję się bogactwem kwiatowych aromatów, dużą ilością nut owocowych oraz tytoniu.
Zabutelkowana z mocą 51.4% alkoholu
Japonia
Japońska whiskey – kilka historycznych ciekawostek na temat whiskey japońskiej
Niewiele osób wie, że Japonia jest drugim, największym producentem whiskey na świecie. Wszystko zaczęło się w 1923 roku, gdy pewien odważny człowiek, uznawany dziś za ojca japońskiej whiskey – Shinjiro Tori założył pierwszą w tym kraju destylarnię wskazanego trunku, czyli Yamazaki Distillery. Japończycy tak rozsmakowali się w alkoholu, że zapotrzebowanie na niego cały czas rosło. Kilkadziesiąt lat później, a dokładnie w 1973 roku wybudowano więc kolejną destylarnię, tym razem Hakushu. Dziś firma Shinjiro Torii nosi nazwę Suntory i jest właścicielem kilku prężnie działających marek, między innymi Bowmore czy Auchentoshan.
Mówiąc o początkach japońskich whiskey, nie sposób pominąć kolejnej wielkiej postaci – Masataka Taketsuru. Japońska destylarnia, którą założył, a więc Yoichi i Miyagikyo, powstała po jego powrocie ze Szkocji, gdzie pracował w tamtejszych gorzelniach. Firma, której dał początek nazywa się Nikka Whisky Distilling i obecnie jest właścicielem Ben Nevis.
Japońskie whiskey – na kim wzorują się Japończycy tworząc doskonałe whiskey japońskie?
Whiskey z Japonii można porównać do alkoholu wytwarzanego w Szkocji. W Japonii ceni się bowiem doświadczenie i kunszt Szkotów – tworzy whiskey na wzór tamtejszych destylarni. Japońskie whiskey też klasyfikuje się w podobny sposób. Biorąc przykład ze Szkocji, Japonia wyróżnia:
- malt whiskey – whiskey słodową z jęczmienia,
- grain whiskey – whiskey będącą mieszanką różnych zbóż,
- single malt whiskey – whiskey słodową z jednej gorzelni i jednego ziarna – jęczmiennego,
- single cask whiskey – whiskey z pojedynczej beczki, często sprzedawaną jako wersję limitowaną,
- cask strenght whiskey – odmianę single cask, whiskey którą nie poddaje się rozcieńczaniu,
- single pot still whiskey – whiskey irlandzką,
- blended malt whiskey – mieszankę kilku whiskey malt,
- blended grain whiskey – mieszankę kilku whiskey z różnych destylarni,
- blended whiskey – whiskey mieszaną.
Warto podkreślić, że wysokojakościowe japońskie whisky najczęściej występują w wersji whisky mieszanych blended lub whisky single malt.
Cena japońskiej whiskey – ile kosztuje najlepsza japońska whiskey?
Japońska whiskey, która według nas zasługuje na uwagę to delikatna i subtelna w smaku Nikka Days. Blended whiskey tej marki to mieszanka whisky zbożowej i kilku torfowych single malt whiskey. Trunek zamknięty w ciekawej butelce, ma głęboki, złocisty odcień.
Z kolei japońskie whiskey marki Hatozaki to naszym zdaniem absolutny klasyk wśród trunków tego typu. Hatozaki 12YO Umeshu Cask Finish w cenie 499,00 zł za 0,70l stworzono z wysokojakościowych destylatów. Leżakująca ponad 12 lat whiskey jest wprost doskonała. Stworzona przez tą samą firmę – japońska whiskey typu small batch, czyli Hatozaki Small Batch dojrzewała w beczkach z dębu japońskiego, europejskiego oraz amerykańskiego. Co ciekawe i istotne dla zainteresowanych – określenie small batch oznacza tu trunek z niewielkiej, lecz starannie wyselekcjonowanej partii beczek.