Whisky Kensei to gładka, świeża i przyjemna japońska mieszanka, stworzona ręcznie z wybranych whisky dojrzewających w małych dębowych beczkach. Posiada świeże, przyjemne i delikatne perfumy kwiatów, owoców, miodu i słodkich przypraw. Na podniebieniu jest gładka, kremowa i elegancka.
Historia
Destylarnia Kensei, znajdująca się w Kiyokawa, prefektura Kanagawa, stoi w zapierającym dech w piersiach krajobrazie położonym w górach i jest szczególnie znana z produkcji wysokiej jakości Blended Whisky. Nazwa ta oznacza dosłownie "czystą rzekę".
Metoda produkcji
Produkcja whisky typu blended ma na celu uzyskanie harmonijnych i zrównoważonych produktów poprzez umiejętne łączenie single maltów, czyli whisky otrzymywanych w wyniku destylacji jednego rodzaju słodowanego jęczmienia, oraz whisky zbożowych, czyli whisky produkowanych z różnych rodzajów niesłodowanych zbóż. W rezultacie otrzymujemy destylat o mniejszym charakterze i mniej zdecydowanych nutach smakowych, ale za to o dużej harmonii, zapachu i przyjemności.
Uwagi dotyczące degustacji
Kolor jest jasnobursztynowy z świetlistymi refleksami. W nosie nuty moreli, kandyzowanych cytrusów, nuta miodu i wanilii. Na podniebieniu jest miękkie, jedwabiste, zrównoważone i przyjemne; finisz powraca do dojrzałych moreli o średniej trwałości.