Strona główna / Wino / Wino Czerwone / Wino czerwone półwytrawne

Wino czerwone półwytrawne

Dobre wina półwytrawne czerwone

Są mniej cierpkie i kwaskowe niż ich wytrawne odpowiedniki. Dzieje się tak za sprawą powstałej na skutek fermentacji większej ilości cukru resztkowego. Wino czerwone wytrawne jest więc dużo lżejsze i łagodniejsze w smaku. Nie zmienia to jednak faktu, że wino czerwone półwytrawne charakteryzuje się równie głębokim kolorem i pełnym aromatem.

Cabaret Sauvignon, jedna z najpopularniejszych na świecie odmian, wyróżnia się bogatym smakiem o wyczuwalnych nutach czarnej porzeczki. Idealnie pasuje do dań mięsnych oraz dań z grilla. Primitivo, włoski szczep pochodzący niegdyś z Dalmacji, jest dużo łagodniejsze i nieco mniej kwaskowe. Smak czerwonych i czarnych owoców czerwonego wina półwytrawnego świetnie współgra ze smakiem dań makaronowych oraz dziczyzny. Butelka dobrego czerwonego wina półwytrawnego to doskonały i niezwykle elegancki pomysł na prezent na niemal każdą okazję.

Do czego podawać wino czerwone półwytrawne?

Kieliszek czerwonego wina półwytrawnego świetnie wydobędzie smak potraw kuchni azjatyckiej. Bardzo dobrze pasuje też do dań makaronowych, do drobiu oraz ryb. Wino czerwone półwytrawne doskonale wydobędzie smak duszonego i pieczonego mięsa oraz pieczeni z grilla. Dobre wina półwytrawne czerwone mogą być podawane do różnego rodzaju przystawek np. bakali czy serów. Kieliszek czerwonego wina to idealne wykończenie wykwintnej kolacji.

Jak podawać dobre wina półwytrawne czerwone?

Kieliszek, w którym podawane jest czerwone wino półwytrawne, powinien być sporych rozmiarów, z pękatą czaszą. Dobre wina półwytrawne czerwone, aby wydobyć pełnię swojego smaku, muszą mieć kontakt z powietrzem. Nalewając czerwone wino półwytrawne, trzymamy za stópkę delikatnie pochylony kieliszek i lejemy po jego ściance do 1/3 wysokości. Staramy się, aby butelka wina nie dotykała szkła kieliszka. Przed podaniem pamiętajmy o odpowiedniej temperaturze butelki czerwonego wina półwytrawnego, która powinna wahać się od 15 do 18 stopni Celsjusza. Delikatnie wychłodzone czerwone wino półwytrawne w pełni ujawnia głębię swojego smaku.