GostArt to musujące, eleganckie wino stworzone według szkoły francuskiej z winogron zebranych w polskich winnicach. Unikalne warunki klimatyczne występujące w rejonie wzrostu owoców, pozwoliły na stworzenie Gost Arta pełnego kwiatów i owoców.
Jest 7 produktów.
Rocznikowe wino musujące, robione metodą tradycyjną przez Francuza. Swój smak GostArt zawdzięcza dojrzałym winogronom i unikalnemu mikroklimatowi winnicy Gostchorze położonej na zielonych wzgórzach, tuż nad rzeką Odrą, na obszarach Natura 2000 w Krośnieńskiej Dolinie Odry.
Harmonijny, wytworny smak unikalnej kompozycji winogron szczepu Riesling. Stworzone według szkoły francuskiej z polskich owoców rosnących w tradycyjnym regionie winiarskim okolic Zielonej Góry.
Nagradzane medalami w konkursach winiarskich polskie wino musujące. Robione metodą szampańską przez zakochanego w Polsce Francuza, urzeka świeżością i złożonością smaku
Wino musujące tworzone metodą szampańska, w dolinie odry w województwie Lubuskim. Wino to zostało stworzone ze szczepu Pinot Noir dzięki czemu ma wyjątkowy charakter oraz unikalny, głęboki smak.
Harmonijny, wytworny smak unikalnej kompozycji winogron szczepu Riesling. Stworzone według szkoły francuskiej z polskich owoców rosnących w tradycyjnym regionie winiarskim okolic Zielonej Góry.
Rocznik 2021
Butelka 1,5L Magnum
Wino musujące tworzone metodą szampańska, w dolinie odry w województwie Lubuskim. Wino to zostało stworzone ze szczepu Pinot Noir dzięki czemu ma wyjątkowy charakter oraz unikalny, głęboki smak.
Wersja 1,5L Magnum
Winnica Gostchorze
Francuskie wino w polskiej winnicy
Myśląc o winie musującym do głowy przychodzi nam od razu szampan. A skoro szampan – to oczywiście i Szampania. To właśnie tam Guillaume Dubois, Francuz z polskimi korzeniami, zakochał się w smaku prawdziwego szampana i poznał sekrety jego oryginalnego charakteru. W 2008 roku przywiózł swoją pasję do Polski, a konkretniej – w okolice Krosna Odrzańskiego. Na łagodnych wzgórzach rozciągających się nad Odrą posadził swoje pierwsze krzewy winorośli, tym samym umieszczając na winiarskiej mapie Polski nową markę: Winnicę Gostchorze.
Naturalny terroir winnicy, ogrzewanej ciepłym wiatrem znad nadrzecznych łąk, dał idealne warunki do wzrostu winogron. Owoce świetnego klimatu i zamiłowania do dobrego wina otrzymaliśmy kilka lat po założeniu winnicy – oczywiście, w postaci pierwszych butelek. Winnica Gostchorze zasłynęła od tego czasu jako jedna z najlepszych w Polsce, specjalizujących się w systematycznej produkcji wina musującego. Tak, musującego – Dubois był jednym z pierwszych w naszym kraju, którzy poświęcili się produkcji tego właśnie rodzaju wina.
Musujące wino Gostchorze – co je wyróżnia?
W winnicy Gostchorze powstaje tylko jedno wino – musujący GostArt, kilkukrotnie nagradzany w konkursach winiarskich. Jaki jest jego sekret?
Otóż jest on produkowany zgodnie z zasadami klasycznej metody, znanej najczęściej jako „metoda szampańska”. Wino poddawane jest dwukrotnej fermentacji; druga z nich ma miejsce już po butelkowaniu i trwa co najmniej kilkanaście miesięcy. To właśnie wtedy wytwarzają się bąbelki – znak rozpoznawczy wina musującego.
Wina Gostchorze łączą więc francuskie metody produkcji wina z polskimi winogronami. Niebanalne połączenie, a przy tym jak udane i ciekawe w smaku! Jeśli chcemy się z ich wyjątkowym charakterem zapoznać, Winnica Gostchorze oferuje wina z trzech odmian winorośli, uprawianych z najwyższym szacunkiem – możemy wybierać pomiędzy dojrzałym rieslingiem, pinot gris oraz pinot blanc, najczęściej w postaci wina wytrawnego bądź półwytrawnego. Gorąco zachęcamy do zapoznania się z nimi w ramach naszej oferty!