Wino o delikatnie złotym kolorze i zielonymi refleksami. Wyczuwalne aromaty cytrusów, białych kwiatów, brzoskwini. Idealnie będzie się komponowało z owocami morza i białym mięsem.
Jest 23 produktów.
Bladozółty kolor z delikatnym zapachem limonki, melona oraz delikatnie wyczuwalna nuta kokosa. W smaku brzoskwiniowe z nutami cytrusów.
Kolor złoty z zielonkawymi refleksami. Wyczuwalne, intensywne nuty grejpfruta i brzoskwini z białymi kwiatami. Na podniebieniu słodkie i skoncentrowane smaki białych owoców.
Wino o kolorze jasnożółtym. Piękny kwiatowy aromat z charakterystycznym zapachem róż i liczi, w tle cytrusy i delikatne przyprawy. Smak delikatny, kwiatowy, lekko korzenny.
Wytrawny lecz delikatny Pinot Gris z Palatynatu z Niemiec. Bogaty w aromaty brzoskwiń i moreli. Dobrze zbudowane, bogate z kremowym posmakiem.
Białe połwytrawne wino pochodzące z regionu Mosel w Niemczech. W smaku wyczuwalne brzoskwinie czy zielone jabłka Granny Smith. Wino przyjemne z długim finiszem
Aromaty gruszki, brzoskwini oraz aromaty kwiatowe, świetnie komponują się z pikantną kwasowością oraz drożdżami. Idealne do owoców morza.
Niemieckie różowe wino półwytrawne.
Wino powstałe z dojrzałych winogron szczepu Gewurztraminer. Skrywa w sobie charakterystycznie dla tej odmiany aromaty owoców egzotycznych oraz kwiatów. W smaku spotkać mozemy delikatną kwasowość z długim finiszem.
Jednoszczepowe wino delikatnie musujące, wykonane metodą petillant-naturel z odmiany Riesling. Wino w pełni naturalne oraz ekologicznie, które nie zawiera siarczynów. Jego metny charakter spowodowany jest brakiem filtracji.
Tradycyjny, japońskie wino wytwarzane ze śliwek Ume. Swój różowy kolor zawdzięcza dodaniu liści shiso. Delikatnie słodkawy smak idealnie pasujący do dań z owoców morza.
Tradycyjne, japońskie wino wytwarzane ze śliwek Ume w wersji wytrawnej. Wyprodukowane bez żadnych dodatków i wzmacniaczy.
Wino stworzone w pełni ze szczepu Pinot Noir w niemieckim regionie Pfalz. Charakteryzuje się ono aromatem świeżych owoców takich jak wiśnie i truskawki. W smaku wyczujemy subtelne taniny, które pojawiają się za sprawą leżakowania 6 miesięcy w beczce. Trwały finisz.
Wino o kolorze jasnożółtym. Piękny kwiatowy aromat z charakterystycznym zapachem róż i liczi z wyraźną słodyczą. Wino to ma wyraźnie odczuwalny poziom cukru oraz delikatną kwasowość. Całość sprawia, że kompozycja jest bardzo pijalna.
Półwytrawny Riesling z Moseli. Charakteryzuję się typową dla tego szczepu i regionu wyczuwalną kwasowością oraz delikatną słodyczą.
Lekki i świeży półwytrawny Riesling Reński pełen aromatów dojrzałych owoców z Sadu i zaznaczonej kwasowości typowej dla tego szczepu
Wino o radosnej, żółtej barwie z zielonkawymi refleksami. W aromacie eleganckie i owocowe, z nutami cytrusów, brzoskwiń, moreli oraz chrupiących zielonych jabłek. Na podniebieniu młode i odświeżające, z subtelnym owocowym smakiem i długim, czystym finiszem.
Niemieckie wytrawne białe wino o intensywnych aromatach cytrusów, moreli i chrupiących jabłek. Na podniebieniu krągłe i radosne, smak doskonale współgra z wyrazistym bukietem, a długie, pełne uroku zakończenie dopełnia całości.
Rozkoszne kwiatowe aromaty z nutami melona i brzoskwini. W ustach świeże i soczyste. Wyrazisty smak białych owoców pestkowych i mandarynki.
Carl Jung Mousseux to białe, półwytrawne musujące wino bezalkoholowe. Jest to mieszanka dwóch niemieckich szczepów Rivaner i Silvaner. Wino posiada słomkowy kolor, pełne bąbelków, o orzeźwiającym smaku.
Półsłodkie, białe wino pochodzące z Niemiec. Połączenie Rieslinga, Sylvanera, Kernera oraz Muller Thurgau. W aromacie owocowe. W smaku wyraźna słodycz oraz świeżość.
Wino łagodne z elementami owoców w aromacie. Orzeźwiające, idealnie smakuje schłodzone.
Konigsmosel Riesling to półsłodkie białe wino o orzeźwiającym smaku, z wyraźną kwasowością i delikatnie zbalansowaną słodyczą. Produkowane jest w Dolinie Mozeli.
Wino Niemieckie
Wina niemieckie – białe złoto znad Renu
Niemieckie wina chyba najprościej byłoby określić jako „niedoceniane”. Bo przecież nikomu Niemcy nie przychodzą na myśl, gdy spytamy ich o kraj słynący z tradycji winiarskich, prawda? A to duży błąd! Rozwój uprawy winorośli na ziemiach niemiecki rozpoczął się już w czasach rzymskich podbojów; potem kontynuowali go zaś zakonnicy w przyklasztornych winnicach. Dopiero w XV wieku jednak pojawiły się pierwsze wzmianki o najważniejszym niemieckim szczepie – rieslingu. Tak, to właśnie niemiecki riesling zyskał status „króla białych win” i na dobre uczynił z Niemiec ważne miejsce na mapie Europy wśród miłośników wina. Także i w sklepie eszampan.pl doceniliśmy jakość rieslinga z Niemiec – w naszej ofercie proponujemy kilka win tej wyjątkowej odmiany, które powinny sprostać oczekiwaniom nawet i wybrednego podniebienia.
Niemcy stali się prawdziwymi ekspertami w produkcji białego wina – zdecydowana większość szczepów, uprawianych na ziemiach niemieckich, jest właśnie odmiany białej. Zatrzymajmy się jednak na moment przy najważniejszym – rieslingu. Owoce tego szczepu winorośli jak niewiele innych oddają swoim smakiem klimat miejsca, w którym wzrastały; dzięki temu trudno jest znaleźć identyczne rieslingi z dwóch różnych winnic. Przekłada się to oczywiście na aromat, smak oraz stopień wytrawności wina. Jeśli chodzi o aromaty, to riesling zarówno subtelnie kwiatowy, jak i intensywnie owocowy, o nutach brzoskwini czy gruszki. Jego smak zaś może wyróżniać się delikatną kwasowością, ale również i soczystą słodyczą. Tak jak pisaliśmy wcześniej – wszystko zależy od położenia winnicy: jej klimatu oraz warunków glebowych.
Riesling, chociaż doskonały w smaku, nie jest jedynym białym szczepem winogron, który chętnie uprawia się w Niemczech. Znacznie delikatniejszą w smaku i aromacie alternatywą jest na przykład, coraz popularniejszy, sylvaner. Spotkamy także niemieckie białe wina wytrawne i słodkie z popularnych odmian, takich jak pinot gris, pinot blanc oraz chardonnay.
Niemieckie wino to jednak nie tylko wino białe – obecnie coraz częściej w winnicach natkniemy się na nasadzenia czerwonych szczepów winogron. Wśród nich zdecydowanie najpopularniejszy jest spätburgunder, znany częściej jako pinot noir.
Wina z Niemiec – a konkretniej z jakich regionów?
Niemieckie winiarstwo na przestrzeni lat skoncentrowało się na stromych zboczach rzek. Prym wiedzie wśród nich Ren – wino reńskie jest powszechnie szanowane przez koneserów, szczególnie tych, którzy upodobali sobie charakterystyczny smak rieslinga. Nie powinno zatem dziwić, że największym regionem winiarskim Niemiec jest Hesja Nadreńska; kraina świeżego, owocowego wina białego.
Idąc na południe znajdziemy takie regiony jak Badenia i Palatynat, cechujące się nieco cieplejszym klimatem. Tamtejszej produkcji riesling nie zdominował w takim samym stopniu, jak w Hesji; ważną rolę odgrywają bowiem pinot blanc i pinot gris. Z kolei we Frankonii dominującym szczepem jest odmiana sylvaner; popularnością cieszy się również, mniej znany, muller-thurgau.
A na wschodzie kraju? Tam winnice również koncentrują się wokół największych rzek i ich dorzeczy; uprawę winorośli prowadzi się chociażby w dolinie Łaby oraz Soławy.