Japońskie wino ryżowe o delikatnym, słodkim posmaku. Charakteryzuję się jasnym, słomkowym kolorem. Najlepiej smakuje podawane na ciepło, w towarzystwie dań kuchni azjatyckiej.
Jest 9 produktów.
Daiginjo Genshu to jedna z najbardziej kultowych sakes firmy Akashi-Tai. Łącząc słodycz ziaren ryżu Yamadanishiki z jednym z najbardziej unikalnych, pełnych zakresów smakowych, wino to równoważy większą moc z solidnym i owocowym finiszem.
Sake to tradycyjny japoński trunek wytwarzany z ryżu.
Półwytrawne Sake o owocowym i kwiatowym aromacie. Idealnie zbalansowana z elementami cytryny oraz skórki pomarańczy. Idealna do ryb, lekko pikantnych dań czy sałatek.
Słodycz suszonych owoców z dominacja śliwki połączona z aromatem daktyli i czereśni tworzą wspaniałą kompozycje likieru śliwkowego na bazie Sake.
Destylat z ryżu wyprodukowany w Hyogo - stolicy sake w Japonii. W procesie wytwarzania alkoholu zadbano, aby wszystkie produkty były lokalne oraz, aby każdy etap został dopilnowany i wykonany własnoręcznie przez mistrza. W smaku świeży, lekki z delikatną owocową słodyczą.
Tradycyjny japoński napój alkoholowy produkowany z ryżu.
Tradycyjny japoński napój alkoholowy produkowany z ryżu.
Mleczno-żółty alkohol powstał na bazie destylatu z ryżu, jednak z dodatkiem owocu Yuzu. Delikatny, cytrusowy smak, w którym na starcie wyczujemy grejpfruta z limonką wzmocnione ostrością Yuzu. Można podawać z wodą mineralną lub serwować z kostkami lodu.
Sake
Prawdziwe sake – wódka, wino czy może inny wysokoprocentowy trunek?
Sake to jeden z wielu symboli kraju kwitnącej wiśni. Sake w Polsce, ale i w całej Europie uważane jest za japońską wódkę. Niesłusznie, bo dla Japończyków sake, to po prostu… napój alkoholowy. Tak naprawdę jest więc piwem, winem, szampanem czy nawet whiskey – pijanym podczas wszystkich ważnych uroczystości, z zachowaniem odpowiednich rytuałów.
Trunek, który otrzymuje się z ryżu, ma przyjemny smak i słodki aromat. I chociaż smak sake przez wielu określany jest właśnie jako słodkawy, koneserzy dobrych trunków wyczuwają w nim umami – nutę bardzo trudną do określenia, nie do końca słodką, słoną czy kwaśną. Raczej pikantną, a nawet mięsną.
Jak pić sake? Do jakich potraw pasuje japoński trunek?
Smak sake, jego konsystencja i pochodzenie rodzą wiele pytań, między innymi – jak podawać sake? Orientalny napój, w zależności od rodzaju serwuje się na ciepło, zimno lub w temperaturze pokojowej. Jeśli marzysz o tym, aby wskazany alkohol pić w iście japońskim stylu, powinieneś zadbać o właściwe naczynie. Tradycyjne japońskie sake podaje się bowiem w tak zwanych czarkach.
Japońskie sake można oczywiście pić samodzielnie i delektować się azjatyckim alkoholem bez żadnych dodatków. W połączeniu z innymi składnikami można jednak tworzyć ciekawe koktajle, na przykład Wasabi Mary. Jeśli chodzi o potrawy, do których pasuje trunek – są to praktycznie wszystkie dania kuchni azjatyckiej, czerwone mięso, ryby czy owoce morza.
Historia japońskiego sake, czyli 2000 lat tradycji
Z czego produkuje się sake? Napój powstaje z ryżu, który uprawiany jest w Chinach od tysiącleci, a dokładnie 7000 lat. Tam po dziś dzień wykorzystywany jest zresztą do produkcji alkoholu. Właśnie dlatego, należy być świadomym, że to Chiny są miejscem narodzin trunku.
Japoński napój alkoholowy w postaci sake ma natomiast 2000 lat tradycji. Na przełomie wieków proces produkcji wskazanego alkoholu cały czas był doskonalony. Popularne na całym świecie japońskie sake, powstaje w procesie podobnym do warzenia znanego nam piwa. Aby otrzymać zacier, Azjaci wykorzystują jednak specjalny rodzaj pleśni – grzyb, którego łacińska nazwa brzmi Aspergillus Oryzae.
Co ciekawe, napojem, który można uznać za prototyp współczesnego sake, było kuchi-kumi-sake. Powstawało w prymitywny sposób, bo poprzez żucie ziaren ryżu, kasztanów oraz orzechów. Składniki w połączeniu z enzymem występującym w ludzkiej ślinie zaczynały fermentować.
Wszystkie rodzaje sake – typologia, zawartość alkoholu i cena sake
Rodzajów sake jest naprawdę dużo, a typologia dotycząca alkoholu wydaje się dość skomplikowana. By zrozumieć na czym polega, najlepiej podzielić poszczególne kategorie według dwóch czynników, a mianowicie:
- - ilości ryżu, który w trakcie produkcji musi zostać wypolerowany, innymi słowy zmielony,
- - ilości dodanego do sake alkoholu destylowanego.
I tak wyróżnia się sake stołową, sake niższej jakości – Futshu-shu oraz sake premium, czyli Tokutei-meisho-shu. Tej pierwszej nie dotyczy tyle restrykcyjnych regulacji, co tej drugiej. Futsju-shu wyróżnia ilość alkoholu sięgająca nawet 50%, dodatki smakowe takie, jak cukier czy brak jakichkolwiek wymogów dotyczących polerowania ziarenek ryżu.
Premium sake można z kolei podzielić na honjozo, ginjo oraz daiginjo:
- - honjozo – to sake, w którym ryż jest wypolerowany na poziomie 70%, a napój wyróżniają mleczne aromaty,
- - ginjo – to sake, w którym ryż jest wypolerowany na poziomie 60%, a lekki napój ma owocowy posmak,
- - daiginjo – to sake, w którym ryż jest wypolerowany na poziomie 50% i poniżej. Ten trunek uważa się za jakościowo najlepszy. Niestety, jest produkowany w najmniejszych ilościach.
Junmai to osobna kategoria, czyli japońskie sake produkowane bez dodatku alkoholu – wyłącznie z ryżu, wody, drożdży oraz koji.
Wobec powyższych pozostaje jednak zapytać: ile procent ma oryginalne sake? Na ogół trunek ma zawartość alkoholu w przedziale 14-20%. Nie jest więc tak mocny, jak klasyczna wódka. Należy raczej do alkoholi słabszych i delikatniejszych. W eszampan.pl znajdziesz sake już za około 100,00 zł – Sake Akashi-Tai czy Akashi-Tai Tokubetsu Honjozo Genshu Sake.