Sake to jeden z wielu symboli kraju kwitnącej wiśni. Sake w Polsce, ale i w całej Europie uważane jest za japońską wódkę. Niesłusznie, bo dla Japończyków sake, to po prostu… napój alkoholowy. Tak naprawdę jest więc piwem, winem, szampanem czy nawet whiskey – pijanym podczas wszystkich ważnych uroczystości, z zachowaniem odpowiednich rytuałów.
Trunek, który otrzymuje się z ryżu, ma przyjemny smak i słodki aromat. I chociaż smak sake przez wielu określany jest właśnie jako słodkawy, koneserzy dobrych trunków wyczuwają w nim umami – nutę bardzo trudną do określenia, nie do końca słodką, słoną czy kwaśną. Raczej pikantną, a nawet mięsną.
Smak sake, jego konsystencja i pochodzenie rodzą wiele pytań, między innymi – jak podawać sake? Orientalny napój, w zależności od rodzaju serwuje się na ciepło, zimno lub w temperaturze pokojowej. Jeśli marzysz o tym, aby wskazany alkohol pić w iście japońskim stylu, powinieneś zadbać o właściwe naczynie. Tradycyjne japońskie sake podaje się bowiem w tak zwanych czarkach.
Japońskie sake można oczywiście pić samodzielnie i delektować się azjatyckim alkoholem bez żadnych dodatków. W połączeniu z innymi składnikami można jednak tworzyć ciekawe koktajle, na przykład Wasabi Mary. Jeśli chodzi o potrawy, do których pasuje trunek – są to praktycznie wszystkie dania kuchni azjatyckiej, czerwone mięso, ryby czy owoce morza.
Z czego produkuje się sake? Napój powstaje z ryżu, który uprawiany jest w Chinach od tysiącleci, a dokładnie 7000 lat. Tam po dziś dzień wykorzystywany jest zresztą do produkcji alkoholu. Właśnie dlatego, należy być świadomym, że to Chiny są miejscem narodzin trunku.
Japoński napój alkoholowy w postaci sake ma natomiast 2000 lat tradycji. Na przełomie wieków proces produkcji wskazanego alkoholu cały czas był doskonalony. Popularne na całym świecie japońskie sake, powstaje w procesie podobnym do warzenia znanego nam piwa. Aby otrzymać zacier, Azjaci wykorzystują jednak specjalny rodzaj pleśni – grzyb, którego łacińska nazwa brzmi Aspergillus Oryzae.
Co ciekawe, napojem, który można uznać za prototyp współczesnego sake, było kuchi-kumi-sake. Powstawało w prymitywny sposób, bo poprzez żucie ziaren ryżu, kasztanów oraz orzechów. Składniki w połączeniu z enzymem występującym w ludzkiej ślinie zaczynały fermentować.
Rodzajów sake jest naprawdę dużo, a typologia dotycząca alkoholu wydaje się dość skomplikowana. By zrozumieć na czym polega, najlepiej podzielić poszczególne kategorie według dwóch czynników, a mianowicie:
I tak wyróżnia się sake stołową, sake niższej jakości – Futshu-shu oraz sake premium, czyli Tokutei-meisho-shu. Tej pierwszej nie dotyczy tyle restrykcyjnych regulacji, co tej drugiej. Futsju-shu wyróżnia ilość alkoholu sięgająca nawet 50%, dodatki smakowe takie, jak cukier czy brak jakichkolwiek wymogów dotyczących polerowania ziarenek ryżu.
Premium sake można z kolei podzielić na honjozo, ginjo oraz daiginjo:
Junmai to osobna kategoria, czyli japońskie sake produkowane bez dodatku alkoholu – wyłącznie z ryżu, wody, drożdży oraz koji.
Wobec powyższych pozostaje jednak zapytać: ile procent ma oryginalne sake? Na ogół trunek ma zawartość alkoholu w przedziale 14-20%. Nie jest więc tak mocny, jak klasyczna wódka. Należy raczej do alkoholi słabszych i delikatniejszych. W eszampan.pl znajdziesz sake już za około 100,00 zł – Sake Akashi-Tai czy Akashi-Tai Tokubetsu Honjozo Genshu Sake.