Nikka Whisky

Powszechnie trunki takie jak whisky kojarzą się ze Szkocją czy Irlandią. Jednak ich produkcja odbywa się także w innych krajach, a wśród nich pojawia się nawet Japonia. Pochodzi stamtąd bowiem whisky Nikka, a siedziba jej wytwórcy znajduje się w Tokio. Ten przykład pokazuje, że europejskie gorzelnie nie mają monopolu na przygotowywanie napitków o doskonałej jakości i niezwykłym smaku. Jest to ciekawa ilustracja tego, jak przyrządzenie takich napojów zmieniało się przez lata i docierało w różne zakątki całego świata, gdzie było podejmowane przez osoby zafascynowane takimi wyrobami i ich historią oraz tradycją. Przekonaj się, jak w whisky Nikka cena, jakość oraz oryginalny smak łączą się ze sobą.

Nieco historii powstania japońskiej whisky Nikka

Ojczyzna marki, jaką jest Nikka, to oczywiście Japonia, zwana też krajem kwitnącej wiśni. To właśnie tam whisky jest poddawana procesowi destylacji, by następnie mogła trafić do eleganckich butelek, jakie są symbolem tej marki. Ojcem japońskiej whisky jest Masataka Taketsuru i to właśnie on założył swój zakład w roku 1934, co zapoczątkowało długą tradycję jej tworzenia. Sam Masataka Taketsuru nauczył się wytwarzać ten trunek, gdy w roku 1918 specjalnie wyjechał do Szkocji, by tam poznać tajniki jego dojrzewania. Zdobyte informacje zostały przez niego świetnie wykorzystane. W 1920 roku dołączył do japońskiego producenta whisky, w 1934 roku założył własną firmę, a w 1969 był już właścicielem dwóch destylarni.

Od początku Masataka Taketsuru pracował z rozmachem i do dziś z jego gorzelni pochodzi wiele różnych japońskich whisky Nikka. To na przykład takie butelki jak Nikka Days czy Nikka Whisky From The Barrel. W ten sposób każdy koneser tego trunku znajdzie wśród nich coś dla siebie. Inspiracja szkockimi korzeniami sprawia, że w gorzelni korzysta się z własnego ujęcia wody, a natchnienie do pracy i tworzenia słodów stanowi chłodny klimat wyspy, na której Taketsuru zgłębiał szczegóły procesu destylacji. Pierwsza z jego gorzelni mieści się w Yoichi, Hokkaido, druga natomiast została założona w prefekturze Miyagi. Każda z nich wypuszcza na świat wyrób o zupełnie odmiennym charakterze. Inna jest zatem też cena whisky Nikka z różnych miejsc.

Jak smakuje whisky Nikka?

Na uwagę zasługuje przede wszystkim smak japońskiej whisky Nikka. Jest on efektem zmieszania ze sobą kilkudziesięciu rozmaitych destylatów. Każdy z obiektów produkuje też wyroby o zupełnie innym aromacie. Ten leżący w Yoichi to alkohol bardziej oleisty, ciężki i pełen morskich nut oraz zdecydowanie dymny i torfowy. W przypadku gorzelni z prefektury Miyagi trunki są o wiele delikatniejsze i pojawiają się w nich wyraźne, owocowe akcenty, a wszystko to za sprawą charakterystycznego dla tego miejsca sposobu ich produkcji.

Prawdziwy koneser wyczuje w whisky Nikka między innymi takie dodatki jak morela, brzoskwinia, płatki bzu, pomarańcza czy nawet drewno dębu. W niektórych produktach bez wahania można wskazać posmak kwiatów oraz tytoniu, co stanowi bardzo oryginalną i bogatą kompozycję. Jest to efekt starannego łączenia ze sobą rozmaitych destylatów, które pozwalają osiągnąć ten wyjątkowy efekt.

Czym wyróżnia się oryginalna whisky Nikka?

Niepowtarzalna i pochodząca z Azji japońska whisky Nikka to niezwykła historii osoby tak zafascynowanej trunkiem, że zdecydowała się na podróż na inny kontynent, by poznać tajniki jego produkcji. Na uwagę zasługuje między innymi cena whisky Nikka, która pozostaje w równowadze między jakością produktu a zadowoleniem konesera, który pragnie włączyć taką butelkę do swojej kolekcji. Na wyróżnienie zasługuje tutaj jednak przede wszystkim technika mieszania ze sobą naprawdę wielu destylatów, by ostatecznie uzyskać niepowtarzalny smak.

Ciekawa propozycja z dalekiej Azji, czyli japońska whisky Nikka

Dla osób, które poszukują ciekawych i oryginalnych trunków, japońska whisky Nikka i jej intrygująca historia to z pewnością prawdziwy rarytas oraz must have w zbiorach. Świetnie nadaje się na upominek dla kolekcjonera z okazji urodzin, jubileuszu lub innej ważnej okazji. Ceny whisky Nikka są proporcjonalne do jej jakości, a ona sama z pewnością zadowolą każdego miłośnika niepowtarzalnych smaków.