Na etykietach ChiriquĂ podano czas "dojrzewania tropikalnego" wynoszący 3 lata.Oznacza to, że rum dojrzewał w byłej bourbonie w destylarni w Panamie (czyli w "tropikach") przez 3 lata, zanim został wysłany do dalszego starzenia i wykończenia w londyńskim zakładzie Mezan.
Jest 99 produktów.
Jest to mieszanka beczek z dwóch destylarni na Jamajce: Monymusk i Hampden. Ta ostatnia gorzelnia ma szkockie korzenie i jest jedną z najstarszych plantacji cukru w kraju. Ten rum XO został zabutelkowany przez Mezan i jest mieszanką rumów w wieku od 4 do 23 lat, ponownie zabutelkowanych i pozostawionych do leżakowania przez wiele lat przed butelkowaniem.
White Rum dojrzewa przez minimum 3 lata w małych beczkach przed 3-stopniowym procesem filtracji węglowej, aby nadać końcowemu spirytusowi wyjątkowo czysty i niepowtarzalny smak.
White Rum dojrzewa przez minimum 3 lata w małych beczkach przed 3-stopniowym procesem filtracji węglowej, aby nadać końcowemu spirytusowi wyjątkowo czysty i niepowtarzalny smak.
Rum pochodzący z Barbadosu, w którego skład wchodzą destylaty z aż 8 innych państw Ameryki Południowej. Dojrzewa on przez 15 lat w beczkach po Bourbonie.
Wyjątkowy rum, w którego aromacie wyczuć można elementy egzotycznych owoców, w towarzystwie kawy a nawet Toffi. W smaku zaskoczy nas delikatną wanilią a nawet owocami w towarzystwie czekolady.
Rum z Karaibskim rodowodem, jest połączeniem wyselekcjonowanych destylatów. Firma ta zajmuję się produkcja rumu aż od 1886 roku, co sprawia, że stworzyli rum o ostrym charakterze idealny do drinków.
Rum ten dojrzewa przez conajmiej 5 lat w dębowych beczkach w samym sercu wyspy Trynidad na Morzu Karaibskim. Charakteryzuje się on niezwykle intrygującym smakiem i aromatem z nutą czekolady, przypraw, owoców oraz wanilii.
Destylarnia założona przez dwóch braci prawie 20 lat temu, która rum tworzy ze swoich własnych blendów inspirowanych wyspą na której destylarnia się mieści. Tworzony na Seszelach ciemny rum, bogaty jest w aromaty tropikalnych owoców z elementami wanilii oraz słodkich przypraw.
Rum pochodzący w Dominikany o pięknej bursztynowej barwie. Onyx to bardzo limitowana edycja, która leżakowała minimum 8 lat w beczkach z dębu amerykańskiego oraz europejskiego. Piękny aromat wanilii oraz drewna.
Rum z rodowodem z Karaibów. Gładki i łagodny, ukazuje nuty wanilii oraz idealnie nadaję się do klasycznych koktajli nadając im egzotyczny charakter.
"Utrzymać legendę żywą" to hasło, którym kierują się producenci Old Nick. Stworzony z wysokiej jakości trzciny cukrowe, destylowany tradycyjną metodą przez destylarnie Old Nick.
Rum od Plantation z dodatkiem soku z ananasa, to ciekawe przeżycie dla kubków smakowych. Do produkcji używa się samych owoców oraz ich skórek aby finalnie stworzyć wyjątkową edycje klasycznego złotego rumu.
Aby uzyskać swój karaibski charakter, rum ten 2 lata spędził w dębowych beczkach. Dzięki temu odwdzięcza się lekką słodyczą połączoną z posmakiem słodkich cytrusów.
Rum o wspaniałym aromacie karmelu, kokosów wanilii a nawet gałki muszkatołowej. W smaku wyczujemy podobne elementy jak w aromacie w połączeniu z lekką dębiną.
Rum ten przez 11 lat leżakował w beczkach, czego efektem jest gładki smak czekolady, toffi oraz kremu brulee w akompaniamencie owoców.
Ptu Lakaz od Takamaka to rum wyjątkowy. Starzenie go w 4 różnych beczkach oraz idealnie dobrana mieszanka przypraw sprawia, że rum ten charakteryzuje się wyjątkowym aromatem suszonych owoców a nawet kakao z przyprawowym finiszem. Całość zapakowana w elegancki kartonik.
Rum pochodzący z Filipin. Bogaty aromat, w którym wyczujemy mandarynki, miód morele a nawet wanilię. Wanilia wyczuwalna również w smaku, w towarzystwie rodzynek, toffi i cynamonu. Rum ten powstał w 2012 roku i stał się sławny na całym świecie.
Tiki Lovers powstał z dwóch rumów leżakujących w alembikach, pochodzących z Jamajki oraz Barbadosu, i to właśnie ten z Barbadosu przez 3 lata leżakuje w dębowych beczkach. Wyczujemy w nim aromaty wanilii, owoców czy chociażby przypraw.
Rum pochodzący z Barbadosu, w którego skład wchodzą destylaty z aż 8 innych państw Ameryki Południowej. Dojrzewa on przez 15 lat w beczkach po Bourbonie.. Wyczuwalne aromaty wanilii i banana, ponadto nasze kubki smakowe uraczą elementy karmelu, cynamonu a nawet dębu.
Rum pochodzący z Barbadosu, w którego skład wchodzą destylaty z aż 8 innych państw Ameryki Południowej. Spędza on niemalże 18 lat w beczkach po amerykańskim bourbonie a następnie w beczkach po sherry. Pełen aromatów takich jak kawa, wanilia a nawet toffi czy skorki pomarańczy.
Większość rumu spędziła w beczkach z amerykańskiego dębu, pozostała część natomiast w beczkach po z dębu europejskiego używanego do leżakowania wina Madera. Połączenie to stworzyło rum wyjątkowy. W aromacie uraczy nas aromatami suszonych owoców w akompaniamencie gorzkiej czekolady. W smaku wyczujemy smaki Barbadosu takie jak kokos czy wanilia z elementami drewna. Na końcu długi finisz.
Rum, który swoim charakterem świetnie oddaje to, skąd pochodzi. Większość trunku leżakowała w beczkach po amerykańskim bourbonie, zaś pozostała część w beczkach po winie Madeira. W swoim aromacie zachwyca elementami dębiny polaczenie z czekolada oraz toffi. W smaku wyczuwalna gorycz oraz pojawiające się owoce. Długi i wyraźny finisz.
Don Papa Sherry Cask to rum z filipińskim rodowodem. Tworzony w tradycyjnych alembikach trafia do beczek po amerykańskim bourbonie. Później robi się już tylko ciekawiej. Z beczek po bourbonie trafia do czterech różnych beczek po sherry, mianowicie: Pedro Ximenez, Fino, Cream oraz Pablo Cortado. Łącznie cały proces leżakowania rumu w beczkach wynosi 5 lat.
Rum Złoty
Rum złoty, który w niczym nie ustępuje klasycznej whiskey
Złoty rum ma bursztynową, wyrazistą i charakterystyczną barwę. Jest alkoholem nieco cięższym, całkiem podobnym do whiskey – przynajmniej, jeśli mowa o kolorze trunku. Zwolennicy tego pierwszego uważają złoty rum za wybór co najmniej nieodpowiedni, kojarzący się wyłącznie z pijącymi na umór wilkami morskimi. Whiskey traktują z kolei jako alkohol dla koneserów. Czy mają rację?
Oczywiście, że nie! Mimo że rum złoty rzeczywiście ma wiele wspólnego z morskimi wyprawami (niektórzy twierdzą, że to holenderskim marynarzom zawdzięcza swoją nazwę), jest tak samo popularny i smaczny, co whiskey. W niektórych częściach świata uważany za must have kolekcji każdego szanującego się miłośnika dobrych alkoholi.
Produkowany w zupełnie inny sposób, ma też całkowicie odmienny smak. Można go pić wyłącznie z lodem, dokładnie jak whiskey lub łączyć z innymi alkoholami i sokami, tworząc w ten sposób wymyślne koktajle na bazie rumu.
Złoty rum – najpopularniejszy, najczęściej kupowany rum w Polsce
Rum złoty nie jest tak ciemny, jak czarny rum, różni się też od rumu białego. Można uznać, że jest gdzieś pomiędzy. Powstaje jednak w taki sam sposób, co pozostałe trunki tego rodzaju – na bazie sfermentowanego soku z trzciny cukrowej, który czasem i długimi latami dojrzewa w dębowych beczkach, na przykład po bourbonie. Od procesu leżakowania, aż po butelkowanie – podobieństw jest mnóstwo.
Bursztynowy złoty rum w Polsce zdaje się najpopularniejszym ze wszystkich przedstawicieli rumów. Przykładem niech będzie Bacardi Carta Oro, w swoim składzie posiadający aż kilkanaście różnych destylatów, które leżakowały w dębowych beczkach. Na jego bazie można sporządzić Koktajl Barracuda, czyli prawdziwą mieszankę różnych smaków. Do przygotowania wskazanego napoju niezbędny jest oczywiście rum typu gold, Likier Galliano, sok ananasowy, świeży sok z limonki oraz odrobina Prosecco.
Złoty rum jest też świetną bazą dla nieco mniej znanego Rum Gimlet, a więc drinka będącego mieszanką rumu kubańskiego, syropu z limonki i jej cząstek. Za jego sprawą powstaje też przepyszny, aczkolwiek dość mocny i męski koktajl o nazwie Porto Ronco – stanowiący mieszankę porto, rumu, gorzkiej i cierpkiej pomarańczy oraz lodu.
Wyrazisty rum złoty dla poszukiwaczy naprawdę mocnych wrażeń
W naszym sklepie dostępna jest szeroka oferta złotego rumu typu spiced. Co go wyróżnia? Zawartość alkoholu, kraj pochodzenia – to raczej oczywiste. Tak naprawdę chodzi jednak o bardzo wyrazisty, wręcz intensywny smak wspomnianego trunku. Do tego typu rumów dodaje się bowiem pieczołowicie dobrane kombinacje ziół lub karmel.
Trzeba przyznać, że mimo oryginalnych w smaku rumów typu spiced, prawdziwą perłą oferty jest zamknięty w designerskiej puszce Don Papa Sherry Cask. Ten starzony rum, który najpierw dojrzewa w beczkach po amerykańskim bourbonie, następnie leżakuje w czterech różnych beczkach po sherry. Łączny czas jego dojrzewania wynosi około 5 lat. Złotym rumem tego typu z pewnością warto się delektować!