Koniaki VS (leżakowane przez co najmniej dwa lata w beczkach z francuskiego dębu) stanowią prawie połowę całej sprzedaży koniaków, a Hennessy VS jest zdecydowanym liderem na rynku w tej kategorii. Hennessy VS nie jest liderem sprzedaży ze względu na niższe ceny, ale raczej ze względu na jakość, marketing i rozpoznawalność marki.
Jest 78 produktów.
Koniaki VS (leżakowane przez co najmniej dwa lata w beczkach z francuskiego dębu) stanowią prawie połowę całej sprzedaży koniaków, a Hennessy VS jest zdecydowanym liderem na rynku w tej kategorii. Hennessy VS nie jest liderem sprzedaży ze względu na niższe ceny, ale raczej ze względu na jakość, marketing i rozpoznawalność marki.
Hennessy V.S.O.P Privilège to zrównoważony koniak, będący wyrazem 200 lat know-how Hennessy. Ta wyjątkowa mieszanka, będąca owocem niepewności natury, ujarzmiła elementy niezbędne do wytworzenia i ucieleśnienia oryginalnej koncepcji koniaku.
Cognac Dupuy XO pozwala odkryć niezwykłą złożoność mieszanki kilku eaux-de-vie z najlepszych winnic regionu Cognac.Wonne nuty karmelu, czekolady i fig ustępują zaskakująco egzotycznemu charakterowi (kokos, imbir ) zapraszając myśli do wędrówek w egzotyczne miejsca.
Jako mieszanka, która łączy bardzo młode i bardziej dojrzałe Ť eaux-de-vie ť, nasz koniak VS Tentation zabierze Cię sukcesywnie od eksplozji młodzieńczych doznań do początków dojrzałego koniaku. Oferując zarówno świeżość, jak i ciepło, ten koniak przywołuje atmosferę wczesnych, wiosennych poranków, na tle budzącej się natury, młodych pachnących pąków i parującej rosy. Ten koniak jest zaproszeniem do splendoru wiosny, zapowiadając obfity sezon, który nadejdzie.
Cognac Dupuy VS to mieszanka eaux-de-vie pozyskiwanych głównie z obszarów uprawy Fins Bois, Grande Champagne i Petite Champagne o średnim wieku 3 lat, ale najstarsze z nich zbliżają się do 10 lat, dojrzewają w dębowych beczkach z Limousin. Waniliowy smak i owocowość tej mieszanki sprawiają, że jest idealna do wszelkiego rodzaju zastosowań: na lodzie, w koktajlach i w kuchni.
Koniak Lheraud VSOP Emotion to cudownie wszechstronna butelka do posiadania - i oferuje również doskonały stosunek jakości do ceny. Mieszanka Fine Champagne (co oznacza, że ââeaux-de-vie użyte do stworzenia koniaku pochodzi z dwóch głównych regionów uprawy koniaku: Grande Champagne i Petite Champagne), oferuje wszystkie kwiatowe, owocowe aromaty i smaki, których można się spodziewać z winogron uprawianych na tych kredowych glebach.
Tradycyjny Francuski koniak, co za tym idzie klasyczne dla niego aromaty kwiatów, oraz bursztynowa barwa.
Pantera, którą możemy zobaczyć na butelce to cecha charakterystyczna koniaku Meukow. Koniak stworzony przez dwóch praca pod koniec XIX w. charakteryzuje się silnym smakiem. W nosie wyczujemy nuty beczki w akompaniamencie suszonych owoców czy nutom drzewnym.
XO to najwyższe oznaczenie jakim może szczycić się koniak. Mimo iż nie ma podanego wieku, możemy być pewni, że spędził w beczce minimum 8 lat. Idealny francuski koniak dla każdego smakosza. Jego złożoność smaku i perfekcja zaskoczy każdego. W trakcie tworzenia wykorzystywane były wyłącznie metody tradycyjne. Destylacja powstawała w miedzianych alembikach, a sam alkohol nabierał swojego smaku w dębowych beczkach, z dębu limuzynowanego. Jego kolor jest delikatnie złoty, a w zapachu i smaku wyczujemy aromaty kwiatów i suchodrzewu.
Likier na bazie koniaku o cudownym smaku malin.
Likier na bazie koniaku o cudownym smaku brzoskwiń.
Koniak o słodkawymi nutami, oraz wyczuwalnymi elementami owoców czy chociażby beczki, w której leżakował. W smaku wyczujemy wiele przypraw w akompaniamencie wanilii a nawet owoców.
Koniak, który został w pełni z tworzony na oparciu o szczep Ugni Blanc, rosnącego w regionie Petit Champagne. Wyczuwalne nuty owoców oraz czekolady, są zasługą 7 lat przeleżanych w beczkach z francuskiego dębu.
Koniak o słodkawymi nutami, oraz wyczuwalnymi elementami owoców czy chociażby beczki, w której leżakował. W smaku wyczujemy wiele przypraw w akompaniamencie wanilii a nawet owoców.
Limitowana edycja słynnego koniaku Hennessy V.S.O.P. W pięknej tubie oprócz eleganckiej butelki znajdziemy również cztery podkładki pod szkło.
To odważny, przyciągający uwagę koniak, który nie podziela przysmaków innych XOs, takich jak Rémy Martin's XO Excellence. Pomimo mocnego podkreślenia smaku na podniebieniu Hennessy XO ma nieoczekiwaną finezję, jak późna symfonia Beethovena. Szeroki atak aromatycznych owoców i przypraw zaokrąglony tonami czekolady przechodzącymi w równie pikantny waniliowy finisz sprawia, że Hennessy XO jest koniakiem godnym kontemplacji.
Likier gruszkowy na bazie koniaku. Charakteryzuje się jasnym kolorem i słodkim smakiem soczystych owoców. Jego wysoka jakość zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Zestaw Deau Cognac. Trzy miniaturki o pojemności 200ml każda, prezentują szeroką gamę producenta francuskiego koniaku. VS, VSOP oraz Napoleon. Ostatni, Napoleon pochodzi z mistrzowskiego opracowania eaux-de-vie, destylowanej zgodnie z tradycyjną metodą destylatora Charentais i wykonanego z winogron Ugni Blanc.
Zestaw stanowi idealną okazje na spróbowanie 3 rodzajów koniaków bez konieczności zakupu butelek o większej pojemności.
Hardy Cognac VSOP to "Fine Champagne", stworzony z najlepszych destylatów z regionów Grande i Petit Champagne. Zbalansowany i harmonijny, imponuje znawcom na całym świecie. Ma intensywny smak świeżych gruszek, aromaty przypraw i rzadkich nut orzechowych.
Z delikatnym bukietem płatków róży, dojrzałych daktyli i pudełek po cygarach, Hardy XO urzeka wszystkich swoim bursztynowym kolorem. Jego jedwabista konsystencja i długotrwałe aromaty są charakterystyczne dla dojrzałości wielkiego XO. Leżakowany przez 10 lat.
Tradycyjny Francuski armaniak z rocznika 1995, w eleganckiej drewnianej skrzyni.
To najmłodszy koniak w ofercie Godet, dojrzewający przez co najmniej 3 lata. Stanowi wyjątkowe połączenie eaux-de-vie z regionów Fins Bois i Bons Bois, podwójnie destylowany i leżakowany w beczkach z francuskiego dębu na wybrzeżu Atlantyku. Charakteryzuje się intensywnymi aromatami dojrzałych owoców sadu, słodkimi nutami wanilii, suszonych fig i skóry. Na podniebieniu łagodny i pełny, z zaokrąglonymi akcentami wanilii, orzechów laskowych i migdałów. Zmysłowy, satysfakcjonujący finisz.
To najmłodszy koniak w ofercie Godet, dojrzewający przez co najmniej 3 lata. Stanowi wyjątkowe połączenie eaux-de-vie z regionów Fins Bois i Bons Bois, podwójnie destylowany i leżakowany w beczkach z francuskiego dębu na wybrzeżu Atlantyku. Charakteryzuje się intensywnymi aromatami dojrzałych owoców sadu, słodkimi nutami wanilii, suszonych fig i skóry. Na podniebieniu łagodny i pełny, z zaokrąglonymi akcentami wanilii, orzechów laskowych i migdałów. Zmysłowy, satysfakcjonujący finisz.
Koniak
Szlachetny koniak – symbol klasy zaklęty w butelkę
Któż z nas nie słyszał o koniaku? Ten francuski napój jest ceniony przez koneserów alkoholi na całym świecie, przenosząc każdego, kto go pije do świata wykwintnych, eleganckich salonów. Sam koniak jest odmianą popularnej brandy – napoju alkoholowego powstającego przez destylację gronowego wina. Trunek zalicza się do alkoholi mocnych, wysoko procentowych, co odróżnia go od klasycznego wina.
Historia koniaku zaczyna się i kończy na regionie Cognac, położonym we francuskiej Akwitanii. Tak samo jak szampan jest zastrzeżonym alkoholem dla Szampanii, tak i koniak – prawdziwy, najlepszy koniak, produkowany może być jedynie w bliskich okolicach miasteczka Cognac. Bardzo szczegółowe są także wytyczne dotyczące rodzajów winogron, z których można produkować szlachetny trunek – co najmniej 90% brandy musi pochodzić z odmian ugni blanc, folle blanche oraz colombard, by móc zostać nazwaną koniakiem. Co ciekawe, odmiany te są barwy białej – a koniak kojarzy się przecież nierozerwalnie z charakterystycznym kolorem brunatnym. Ostateczną formę trunek przybiera dopiero w trakcie długiego procesu leżakowania w dębowych beczkach.
Gdy „eau-de-vie”, a więc woda życia, jak często określa się koniak, zostanie uwolniona z beczek, czeka ja jeszcze proces kupażowania – mieszaniu alkoholu z różnych winogron. Z kupażowaniem wiąże się cały rytuał, przeprowadzany przez szefa winnicy. To tylko jeden z dowodów na to, że produkcja koniaku ze swoim przywiązaniem do tradycji, ma w sobie wiele z magii. Owocem tych czarów jest głęboki smak z towarzyszącym mu bogatym bukietem aromatycznym.
Wiek koniaku i jego oznaczenia
O prestiżu i jakości danej butelki koniaku świadczy przede wszystkim wiek trunku, liczony długością leżakowania. Zgodnie z tradycją, butelki oznacza się skrótami:
- - V.S. (Very Special) lub *** – co najmniej dwa lata leżakowania;
- - V.S.O.P. (Very Superior Old Pale) lub Réserve – co najmniej cztery lata leżakowania;
- - Napoléon – co najmniej sześcioletnie;
- - X.O. (Extra Old) lub Vieille Réserve – co najmniej dziesięcięcioletnie.
Oczywiście, dziesięć lat leżakowania dla najbardziej cenionych odmian stanowi jedynie minimum; w butelkach spotkamy bowiem koniak, który w dębowej beczce spędził znacznie więcej lat. Ceny najstarszych koniaków mogą wprawić w osłupienie!
Jak i z czym pić koniak?
Na terenie Polski koniak i tradycja jego picia nigdy się tak nie rozpowszechniły, jak w krajach Europy Zachodniej. Zdaniem koneserów trunku najlepiej pić go z charakterystycznych, tulipanowych kieliszków. Dobry koniak powinien mieć temperaturę pokojową, ewentualnie zostać lekko schłodzony małą kostką lodu. Trunkiem warto się delektować – pić go powoli, tak, aby pozwolić podniebieniu wczuć się w każdą nutę bukietu smaków i aromatów.
Tak, jak widzimy na filmach z delektującymi się francuskim alkoholem dżentelmenami, koniak pije się z reguły bez żadnych dodatków. Nie oznacza to, że nie można pozwolić sobie na odrobinę ekstrawagancji – fascynującym połączeniem smaków jest chociażby koniak zmieszany z pomarańczowym oraz śliwkowym likierem. Równie dobrze w towarzystwie szlachetnego trunku sprawdzi się… sok z limonki.