- Obecnie brak na magazynie
24-letnia whisky od BenRiach, do beczki trafiła 15 lipca 1994, zaś butelkowana była w 2019 roku. Leżakowania w beczce nr 6500. Edycja limitowana do 299 butelek.
Ta 18-letnia, należąca do gamy Glenmorangie Prestige Range, spędziła pierwsze 15 lat w beczkach po bourbonie z białego dębu amerykańskiego. Po tym czasie 30% zostało przeniesione do beczek po sherry Oloroso, gdzie spędziła swoje ostatnie dni, reszta pozostała w beczkach po bourbonie. Po upływie łącznie 18 lat whisky została ponownie połączona w całość i zabutelkowana z mocą 43%. Gęsty, kremowy i owocowy single malt prezentowany w cudownie eleganckiej butelce. Z pewnością wygląda prestiżowo.
Jeśli jesteś już fanem Glenmorangie single malts, to rozumiesz. Jeśli jesteś nowy w Glenmorangie, czeka cię - mój przyjacielu - nie lada gratka. Podstawowym single maltem w ofercie Glenmorangie jest klasyczny Highlander starzony przez dekadę w beczkach po Burbonie. The 18 YO podnosi tę zwycięską formułę o kilka szczebli pod względem złożoności i wyrafinowania, rozpoczynając od wstępnego starzenia przez piętnaście lat. Następnie około 1/3 spirytusu trafia na pozostałe trzy lata do beczek po Oloroso Sherry, podczas gdy reszta pozostaje na miejscu. Obie części są następnie ponownie mieszane w celu zabutelkowania. Efekt końcowy jest wyśmienicie bogaty i wyrafinowany.
Nos: kremowe i pikantne nuty cytrusów, cynamonu, duszonych owoców i pannacotty posypanej karmelem.
Podniebienie: Tropikalne i kremowe z nektarynkami w jogurcie, miodem akacjowym, brzoskwiniami w śmietanie i mascarpone.
Finisz: Wyraźnie wyczuwalny dąb i grillowany grejpfrut z dużą ilością ciemnego cukru skarmelizowanego na wierzchu...
Ta 18-letnia, należąca do gamy Glenmorangie Prestige Range, spędziła pierwsze 15 lat w beczkach po bourbonie z białego dębu amerykańskiego. Po tym czasie 30% zostało przeniesione do beczek po sherry Oloroso, gdzie spędziła swoje ostatnie dni, reszta pozostała w beczkach po bourbonie. Po upływie łącznie 18 lat whisky została ponownie połączona w całość i zabutelkowana z mocą 43%. Gęsty, kremowy i owocowy single malt prezentowany w cudownie eleganckiej butelce. Z pewnością wygląda prestiżowo.
24-letnia whisky od BenRiach, do beczki trafiła 15 lipca 1994, zaś butelkowana była w 2019 roku. Leżakowania w beczce nr 6500. Edycja limitowana do 299 butelek.
Szkocka Blend whisky z destylarni Hedges & Butler.
Zestaw 3 single maltów od Glenmorangie, w których skład wchodzą:
-
GLENMORANGIE ORIGINAL 10 Y.O. 700 ML
GLENMORANGIE LASANTA 12 Y.O. 50ML
GLENMORANGIE QUINTA RUBAN 14 Y.O. 50ML
Ośmioletnia whisky Ardnamurchan początkowo dojrzewała przez pięć i pół roku w beczkach po bourbonie, a następnie przez dodatkowe 30 miesięcy w beczkach po winie Sauternes, co wzbogaca jej złożoność. W nosie wyczuwalne są aromaty płatków migdałowych, brioche, dżemu morelowego i suszonych owoców pestkowych. Na podniebieniu rozwija się wytrawne doznanie z nutami chleba z nasionami, sosu z zielonego pieprzu i miodu wrzosowego, a także akcentem moreli. Finisz jest elegancko suchy i mniej słodki niż nos, co ukazuje wspaniałą równowagę, która utrzymuje się na podniebieniu.
14-letnia whisky single grain North British od Signatory Vintage, destylowana w 2009 roku i dojrzewająca w kilku beczkach po bourbonie aż do lutego 2024 roku.
10-cio letnia szkocka whisky Aerstone dojrzewająca z dala od wybrzeża to single malt, który powstał przy użyciu słodu jęczmiennego suszonego dymem torfowym. Całość daje delikatną owocowość i dużo dymu
Ardbeg Wee Beastie dojrzewał zaledwie 5 lat, co czyni go nieokiełznanym "enfant terrible" (z fr. "okropne dziecko") świata whisky. Podczas gdy większość single malts poszukuje gładkości i równowagi starszego wieku, Ardbeg wie, że dłuższy czas w beczce ma tendencję do stonowania dymności, którą tak wielu fanów whisky uwielbia.
Butelkowana jako część kolekcji Un-Chillfiltered Collection od Signatory Vintage, ta tajemnicza whisky ze Speyside dojrzewała przez 14 lat w beczkach po bourbonie typu hogshead. Whisky została zabutelkowana z mocą 46% alkoholu i zachowuje swój naturalny, złoty kolor.
Auchentoshan Three Wood to ciekawa Whisky opisana przez producenta jako Rich and Elegant. Swoją bogatość smaku zawdzięcza wykorzystaniem aż trzech rodzajów beczek: po Sherry Pedro Ximenez, Sherry Oloroso oraz po Bourbonie.
14-letnia whisky typu single grain z Port Dundas, niezależnie butelkowana przez Signatory. Whisky została wydestylowana w sierpniu 2008 roku i przelana do dwóch beczek po sherry oloroso drugiego napełnienia, gdzie dojrzewała aż do butelkowania w maju 2023 roku, bez dodatku barwników ani filtracji na zimno.
Highland Mist 7YO Blended Scotch Whisky to wyjątkowa kompozycja smaków i aromatów, dojrzewająca przez siedem lat w beczkach z dębu amerykańskiego. Jej bukiet to słodki i kremowy aromat złocistego jęczmienia oraz gotowanych gruszek, wzbogacony delikatnymi nutami wanilii. Na podniebieniu whisky otwiera się chrupkimi akcentami zielonego jabłka i gruszki, które przechodzą w toffi i cukier demerara, subtelnie podkreślone lekkim dymem. Finisz jest soczysty z nutami jęczmiennego cukru i odrobiną dębowej elegancji, zakończony delikatnym, dymnym akcentem.
Szkocka whisky single malt typu Islay. Smak mocno torfowy, okazujący leżakowanie tego alkoholu w bechach po Bourbonie oraz Sherry oloroso. Wyczujemy w niej cytrusy, toffi, wanilia a nawet charakterystyczne dla Islay elementy torfu oraz akcentów morskich.
Edradour 10 YO 2014 UCF
Ta zachwycająca whisky single malt z regionu Highland pochodzi z uroczej destylarni Edradour i jest częścią kolekcji Un-Chillfiltered firmy Signatory Vintage. Znane ze swoich bogatych smaków, to specyficzne wydanie błyszczy, gdy dojrzewa w beczkach po sherry. Rocznik 2014 powstał ze skrupulatnej selekcji czterech beczek sherry oloroso pierwszego napełnienia, które dojrzewały przez dekadę przed butelkowaniem z mocną zawartością 46% ABV, bez dodatku barwników i filtracja na zimno.
Smokehead to Single Malt Whisky z Islay, która jest atakiem na Twoje zmysły. Smokehead jest dla tych, którzy palą tradycję i unikają szarości. Jest to wielokrotnie nagradzana whisky, która jest tak odważna w smaku, jak i w postawie.
Whisky finiszowana w beczkach po Karaibskim Rumie, eksplozja dymnych aromatów przełamanych słodyczą Rumu z wyraźnymi nutami Vanilli.
10-cio letnia szkocka whisky Aerstone dojrzewająca w nadmorskich beczkach. Aromaty nugatu, miodu oraz pomarańczowych cukierków. Finisz średni pozostawiający na podniebieniu smak goździków i wanilii
Johnnie Walker Black Label to prawdziwa ikona. Mistrzowskie połączenie pojedynczych destylatów zbożowych oraz z jęczmienia z całej Szkocji, starzonych przez co najmniej 12 lat. Efektem jest ponadczasowy klasyk o głębi i zrównoważonym smaku. Pij go z lodem, czysty lub w drinku Highball.