Dla miłośników torfu, Ardbeg 10 Year Old jest prawdopodobnie najwyższej jakości single maltem na rynku i destylarnią, którą wielu koneserów z Islay wybrałoby jako swoją ulubioną. Wir torfowych i złożonych słodowych smaków.
Najlepsza szkocka whisky typu single malt z Islay.
Ardbeg jest uważany przez koneserów whisky nie tylko za najlepszą z whisky słodowych z Islay, ale za najlepszą whisky na świecie.
Destylarnia Ardbeg leży w najbardziej na południe wysuniętej części wyspy Islay i na surowym brzegu Oceanu Atlantyckiego.
Islay to antyczna kraina. Tam, gdzie celtyccy mnisi znajdowali schronienie przed najazdami Norsemenów, a pierwsi destylatorzy przemycali swoje nielegalne "aquavitae" w skalistej zatoce Ardbeg. Tam, gdzie Władcy Wysp rządzili znaczną częścią Szkocji między XII a XV wiekiem - królowie klanów, których linia krwi kontynuowana jest przez Macdougalów z Ardbeg, założycieli naszej wspaniałej i szlachetnej whisky. Historia Islay jest dziedzictwem Ardbeg. Przeszłość wyspy żyje w naszej teraźniejszości.
Ardbeg jest czczony na całym świecie jako najbardziej torfowa, najbardziej dymna i najbardziej złożona whisky ze wszystkich. Jednak nie afiszuje się z torfem; raczej torf ustępuje miejsca słodowi, którego naturalna słodycz subtelnie się wdziera, tworząc idealną równowagę. Niezwykły spirytusowy destylator z oczyszczaczem, jedyny taki na Islay, jest tym, co zdaniem wielu przyczynia się do tej równowagi i złożoności, czyniąc Ardbeg słodem, do którego aspirują wszystkie inne.... prawdziwie Ultimate Islay Malt.
Zazwyczaj większość whisky jest filtrowana w warunkach chłodniczych i redukowana do mocy 40%. Ardbeg 10 years old nie jest jednak filtrowany i ma moc 46% obj., dzięki czemu zachowuje maksimum smaku, dając jednocześnie więcej ciała i głębi. Po dodaniu wody może pojawić się lekkie zmętnienie, które jest całkowicie naturalne i nie stanowi powodu do niepokoju.
"Bezsprzecznie najwspanialsza destylarnia, jaką można znaleźć na Ziemi. Jeśli istnieje doskonałość na podniebieniu, to jest to właśnie to."
Jim Murrays, "The Complete Book of Whisky".