Skórka cytrynowa, jabłka toffi - i zapach kokosa. Ręcznie selekcjonowane beczki po sherry pomagają stworzyć ten rajski smak i bogaty, złoty kolor. To smak najwolniejszej destylacji w Szkocji i naszego uporu, by stosować jęczmień suszony powietrzem - nigdy torfem.
Destylarnia Glengoyne została założona w 1833 roku przez George'a Connella w Dumgoyne, na północ od Glasgow. Leży ona na skrzyżowaniu Highlands i Lowlands Szkocji, co oznacza, że whisky Glengoyne jest dość unikalnie produkowana w Highlands, ale dojrzewa w Lowlands. Co więcej, destylarnia ta nie używa torfu do suszenia whisky, lecz ciepłego powietrza - ku uciesze swoich fanów. Glengoyne jest jednym z dwóch pozostałych producentów, którzy używają jęczmienia Golden Promise (drugim jest The Macallan), który uważany jest za lepszy jakościowo i droższy w uprawie niż wysokowydajne szczepy komercyjne.
Glengoyne 12 Year Old starzona jest m.in. w beczkach first-fill Hogshead ex-Bourbon oraz first-fill Sherry, dlatego też rozpoznawalna jest jako sherried Highland-style Whisky. Jak to jest praktyką i tradycją w Glengoyne, 12 Year Old nie jest w ogóle peated, ponieważ jęczmień jest suszony na powietrzu, a zatem jego wartość PPM (Phenols-Per-Million) jest zerowa.