Aromaty karmelu i orzechów w akompaniamencie dymu charakterystycznego dla Ardbega. Na finiszu pojawią się również słodkie przyprawy korzenne.
W 2009 roku Ardbeg Uigeadail została uznana w Whisky Bible Jima Murraysa za najlepszą whisky roku za jej genialną jedwabistość i złożoność na poziomie, o którym inne destylarnie mogą tylko pomarzyć. Nazwana Uigeadail, ponieważ to właśnie stamtąd Ardbeg czerpie wodę i tłumaczy się z języka szkockiego galicyjskiego jako "ciemne i tajemnicze miejsce".
Jest to kolejna niefiltrowana whisky z Ardbeg, która jest butelkowana z wysoką mocą, aby nie straciła nic ze swojego smaku. Dojrzewa od beczki po bourbonie do beczki po sherry, co daje tej whisky słodki i dymny finisz słodu.
W nosie jest bogata i dymna, z intensywnym smakiem świąt Bożego Narodzenia i przypraw korzennych. Z zapachu świątecznego ciasta można wyczuć owoce i odrobinę słodkiej melasy.
Na podniebieniu można docenić jego pełny smak. Początkowo jest to słodkie świąteczne ciasto z powiewem zimowych przypraw, które wywołują eksplozję dymu, równoważony przez wystawny środek podniebienia z wędzonką w miodzie i słodką melasą.
Finisz jest długi i wyrazisty, z utrzymującymi się nutami owoców i kawy, którym towarzyszy bogaty aromatyczny dym, łączący całą whisky w harmonii.