W kieliszku żółty i jasny, to łagodne, słodko-gorzkie piękno oferuje karmel i wanilię, wzmocnione przez ziele angielskie i gorzką pomarańczę. Choć Nonino jest najbardziej znane z grappy, warto poszukać tego amaro, aromatyzowanego ziołami z gór Friuli. Polecamy do deserów lub jako ciekawą odmianę negroni.
Amaro Nonino Quintessentia to amaro typu digestif wytwarzane w Fruili, w północnych Włoszech. Jest to amaro na bazie grappy, nasączone mieszanką wielu ziół, przypraw i korzeni, między innymi: goryczki, szafranu, lukrecji, rabarbaru, słodkiej i gorzkiej pomarańczy, tamaryndowca, kory quassia, kory chinchona i galengi. Nonino jest mniej słodka, mniej gorzka i lżejsza w konsystencji niż inne amaros. Starzona jest przez pięć lat w dębowych beczkach, co nadaje jej nuty karmelu i wanilii, wzmocnione przez ziele angielskie i gorzką pomarańczę.