Starzenie w amerykańskim dębie nadaje tej tequili warstwy półsłodkiej wanilii, owoców i przypraw, zachowując klasyczny, ziemisty smak agawy i prowadząc do dymnego wykończenia. Wyprodukowana w 100% z niebieskiej agawy.
Tequila ta jest destylowana i butelkowana w Beckman Estate, tuż obok miasta Tequila (tak, jest takie miasto) w stanie Jalisco, sercu kraju tequili. Ta rodzina ma ponad 200-letnią tradycję wytwarzania tequili, co czyni ich najstarszymi producentami tequili na świecie. Agawy uprawiane w tej posiadłości mają równie długi rodowód, sięgający 1758 roku - dłuższy niż szczepy drożdży, o których mówią niektórzy producenci bourbona. Importowana i butelkowana przez Heaven Hill.
Na marginesie warto wspomnieć, że firma ta wspiera środowisko i ekologię, m.in. pomagając meksykańskim wilkom i ich siedliskom, a także nie używa GMO ani klonowanych agaw.
Podwójnie destylowana - wszystkie tequile są - różnica polega na tym, że używają tradycyjnych alembików (nieco ogólnikowo i mniej romantycznie znanych jako typ pot still), podobnych do tych z koniaku. To jest średni wiek ekspresji tej konkretnej linii.