Strona główna / Blog / News / Zawód sommeliera.

Zawód sommeliera.

Zawód sommeliera.

Opierając się na alkoholach, warto tez wspomnieć o wszystkim co z nim, bądź wokół niego związane. Dzisiaj chcielibyśmy wam opowiedzieć o profesji, która jest ściśle z alkoholem związana, ale nie ma nic wspólnego z jego produkcją. Mowa oczywiście o Sommelierach. Jest to sztuka, która niestety nie należy do najpopularniejszych w dzisiejszych czasach. Najprościej mówiąc, sommelier jest specjalistą od win, jednakże jest to spore umniejszenie dla tego fachu. 

 Opisując szerzej, sommelier to kelner, który skupia się tylko na winach. Ma on za zadanie dobrać idealne wino do preferencji klienta. Jego wiedza pozwala również wybrać butelkę idealnie dobraną do dania, które klient zamówił. Praca sommeliera służy jak najlepszym przeżyciom sensorycznym pijąc wino. Zwraca on uwagę na kolor, smak, aromat i wszelkie aspekty dookoła picia wina. Warto podkreślić, że jego fach nie polega tylko na sugestiach. Sommelier wino również podaje i nalewa, gdzie zachować musi nienaganną etykietę. Sommelierem nie może zostać każdy. Przede wszystkim wymaga to pasji, jeżeli nie interesujemy się światem win, nie będzie z nas specjalisty. Nienaganna etykieta oraz przeogromna wiedza na tamat trunków to cechy, bez których dobry sommelier się nie obędzie. Warto tu zaznaczyć, że dobry sommelier najwyższej klasy posiada obszerną wiedzę również w zakresie innych alkoholi, jednakże wino to kategoria dominująca w tej pracy. 

 ASI ( Associaton De La Sommellerie Internationale) to najważniejsza instytucja, jeśli o chodzi o świat sommelierów. Jest międzynarodowe stowarzyszenie, zrzeszające najlepszych wśród najlepszych w tej niełatwej profesji.

Co 3 lata organizują oni konkurs ASI Best Sommelier, który ma wyłonić mistrza świata, aktualnie jest nim niemiec Mark Almert, lecz warto wspomnieć, że w ścisłej czołówce znalazł się również polak Piotr Pietras, który w 2019 roku zajął 6 miejsce. Konkursy te odbywają się od 1969 roku w różnych miejscach na świecie. 

 Jak widać profesja sommeliera chodź mało znana, jest bardzo ciekawa.