Na etykiecie dumnie widnieje informacja, że ta "whiskey" dojrzewa krócej niż 30 dni. Georgia Moon to legalny bimber z Kentucky, produkowany głównie z kukurydzy. Pomimo, że butelkowana jest w stosunkowo rozsądnej 40% temperaturze, nadal można spodziewać się mocnych nut alkoholowych i ognistej natury, jak również bardziej łagodnych nut kukurydzianych. Idealna baza do ponczu lub do dodawania aromatów i miksera.
Corn whiskey to amerykański trunek produkowany z zacieru składającego się w co najmniej 80 procentach z kukurydzy. Jest ona oparta na typowym amerykańskim bimbrze, ponieważ nielegalna whiskey była zazwyczaj produkowana z kukurydzy jako zacieru. Jednak kilka komercyjnych destylarni, takich jak Heaven Hill i Buffalo Trace, zaczęło produkować whisky kukurydziane do sprzedaży detalicznej.
Whiskey jest zazwyczaj destylowana w wysokiej próbie. Niestarzona whisky kukurydziana jest następnie rozcieńczana wodą do najwyżej 62,5 procent alkoholu objętościowo, ale zwykle 40 procent alkoholu objętościowo i butelkowana do sprzedaży detalicznej.
Whiskey może być starzona w używanych lub niespalonych dębowych beczkach, choć praktyka ta odbiega od tradycyjnego moonshiningu. Starzenie zwykle jest krótkie, sześć miesięcy lub mniej, w czasie których whisky absorbuje kolor i smak z beczki, podczas gdy niechciane aromaty i niedogony są zmniejszone. Produkowana jest również odmiana zwana Straight Corn Whiskey, w której whiskey jest przechowywana w używanych lub niezwęglonych pojemnikach z nowego dębu przez 2 lata lub dłużej. Whisky wyprodukowane w ten sposób i starzone przez co najmniej 4 lata mogą być oznaczone jako bottled-in-bond, jeśli spełniają dalsze wymagania.