Ta kompozycja Tempranillo (95%) i Mazuelo (5%) po krótkim okresie naturalnego leżakowania po fermentacji malolaktycznej, klaryfikacji oraz filtracji jest przelewana do beczek z dębu francuskiego i amerykańskiego. Przebywa w nich minimum 20 miesięcy, a następnie leżakuje w butelce.
To średnio-wysokie rubinowe czerwone wino osiąga, po jego dojrzewaniu i późniejszym starzeniu, pożądaną równowagę i delikatny bukiet, doceniając dojrzałe owoce w harmonii z aromatami korzennymi i balsamicznymi. Fermentacje są naturalne z kontrolowaną temperaturą, pracując nad wydobyciem całego potencjału osiągniętego w winnicy w celu ustabilizowania i niuansowania go podczas procesu dojrzewania.
Jest mięsiste i obfite, o bardzo wyrazistym i eleganckim finiszu oraz długim i pogodnym posmaku.
Szczególnie polecane do iberyjskich wędlin, serów, czerwonych mięs i dań z dziczyzny.