Alceno Premium Syrah jest mieszane z 15% Monastrell. Dojrzewa przez 6 miesięcy w nowych beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu.
Ta tradycyjna rodzinna posiadłość została założona w regionie Jumilla w 1870 roku, ale butelkowanie rozpoczęło się dopiero w 2000 roku. Czwarte pokolenie jest obecnie odpowiedzialne za skrupulatną produkcję wina, gdzie większość win fermentuje w cementowych beczkach i dojrzewa w amerykańskim i francuskim drewnie. Wino składa się głównie z Syrah z dodatkiem Monastrell (15%), dzięki czemu oferuje owocowy, kwiatowy i korzenny profil, jakiego można oczekiwać od Syrah, a przy tym jest dość imponujące w ustach. Miłośnicy lekkich win uważajcie.
Podawać do steku z sosem z czerwonego wina, pieprzem i kminkiem.
Podawać w temperaturze 15-17 stopni, ale wcześniej przelać do karafki na mniej niż 30 minut, aby przełamać taninę.
Można leżakować 8-10 lat.