Kiln Embers to dymna whisky słodowa, która została stworzona z myślą o maksymalnym wpływie na smak poprzez użycie dwukrotnie większej ilości mocno torfowanej whisky słodowej z Islay niż w przypadku Peat Chimney. Dodatkowo słody Highland, Speyside i Lowlands są używane oszczędnie w mieszance, aby przynieść słodką, bogatą i cytrusową równowagę do tego mocno torfowego wydania.
Podobnie jak pozostałe mieszanki Wemyss Malts, Kiln Embers zawdzięcza swoją nazwę naturalnym smakom i aromatom whisky. Nazwa whisky i kartonik inspirowane są procesem słodowania jęczmienia, gdzie torf jest dodawany do pieca, aby rozwinąć dymne smaki, które można znaleźć w tej whisky. W nosie, dym z tabaki miesza się z solonymi cytrynami i słodkim bekonem, podczas gdy owies i skórka pomarańczowa tostują się z żarem i wrzosowym torfem na podniebieniu, dając w rezultacie słodko-dymny finisz.
William Wemyss, dyrektor zarządzający Wemyss Malts, komentuje: "Kiedy w 2005 roku rozpoczynałem tę działalność, nigdy nie przypuszczałem, jak niesamowitą rozpiętość smaków można znaleźć w whisky. Nasza nowa "Kiln Embers" jest jeszcze bardziej dymna niż nasz dotychczasowy ulubiony Peat Chimney i jest odpowiednią celebracją naszych dziesięciu lat w branży.