Wzięli klasyczny Edinburgh Gin i dodali do niego pikantny rabarbar z wiosennych zbiorów oraz imbir z łodygi, aby stworzyć idealnie zrównoważony i orzeźwiający smak. Z pikantną nutą imbiru, po której następuje słodki posmak rabarbaru. Idealny gin do Twojego toniku.
W 1777 roku w EdynEdinburgh Gin Rhubarb and Ginger Gin, to pełna mocy ekspresja uwielbianego aromatyzowanego likieru ginowego. Dzięki unikalnej recepturze 14 składników , wykorzystaliśmy nasz popisowy Edinburgh Gin Classic i dodaliśmy do niego rabarbar i imbir, aby stworzyć tę pełną mocy różową wersję ginu. Ten idealnie zbalansowany, jałowcowy gin, butelkowany o mocy 40%, jest pełen naturalnego smaku. Aromaty rabarbaru uzupełnione są nutami przypraw, co prowadzi do gładkiego, pełnego wykończenia.
Muilti Award Winning - Zdobywca Złotego Medalu na International Wine and Spirits Compeition 2020 oraz Zdobywca Złotego Medalu i Najlepszy Gin Aromatyzowany na World Gin Awards 2020.
Podniebienie: jałowiec zrównoważony ostrym smakiem, nutami cytrusów i przypraw.
Wykończenie: gładki, wyraźny finisz z utrzymującymi się przyprawami.burgu i Port of Leith było osiem licencjonowanych destylarni i prawie 400 nielegalnych destylarni. Gdy gin stał się modnym alkoholem, edynburscy gorzelnicy, podobnie jak ich londyńscy odpowiednicy, produkowali gin z lokalnie pozyskiwanych składników. Wtedy jagody jałowca, przyprawy i owoce cytrusowe przybywały do Leith codziennie z całego świata. Te egzotyczne "składniki" poddawano redestylacji lub rektyfikacji wraz z najlepszym szkockim spirytusem zbożowym w sposób zgodny z ówczesną tradycją.
Edinburgh Gin przypomina o czasach, gdy Edynburg był centrum wiedzy destylacyjnej.
Jest on destylowany partiami w "Jenny", cenionej szkockiej miedzianej destylarce typu pot still, przy użyciu tradycyjnych składników roślinnych. Następnie The Spencerfield Spirit Company dodaje dodatkowy szkocki jałowiec, a także wrzos i oset.
Czyste nuty cytrusów i aromatyczny jałowiec sprawiają, że Edinburgh Gin jest idealną bazą dla Gin and Tonic lub Martini, nie wspominając o wielu klasycznych koktajlach ginowych.
Lata 20-te XX wieku są znane jako prawdziwie złota era ginu i zgodnie z tym motywem, opakowanie butelki jest utrzymane w stylu art deco, który odzwierciedla ten wspaniały okres przyjęć koktajlowych i wyrafinowanego picia.
Zdobywca Złotego Medalu SIP Awards 2010.