Wino

Wino trunkiem o niezwykłych właściwościach

Producenci oferują nam różnego rodzaju wina, które stanowią znakomity dodatek do uroczystego obiadu czy kolacji. Ale warto wiedzieć o tym, że poza walorami smakowymi, mają one również dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Badania naukowców dowodzą bowiem, że wino wypijane w małych ilościach pozytywnie wpływa na pracę serca i nerek, a co więcej może nawet uchronić przed zachorowaniem na niektóre typy nowotworów.

W czym zatem tkwi sekret wina? Otóż drogie wino, które wyróżnia się wysoką jakością, produkowane jest z wyselekcjonowanych winogron. A to oznacza, że poza wodą i alkoholem, w jego składzie są mikro i makroelementy, takie jak żelazo, fosfor, miedź, selen, cynk, magnez, potas czy wapń. Poza tym wina zawierają witaminę A, B, C, H i PP. Z kolei polifenole przyczyniają się do obniżenia cholesterolu, co między innymi zmniejsza ryzyko udaru mózgu. Posiadając tę wiedzę, możemy sięgać po wysokiej jakości wina bez wyrzutów sumienia, ponieważ nie tylko rozpieszczamy nimi swoje kubki smakowe, ale przede wszystkim przyczyniamy się do poprawy kondycji swojego zdrowia. Przy czym trzeba pamiętać o tym, żeby spożywać wino dla zdrowotności w małych ilościach.

Wina i ich rodzaje

Podstawowy podział dokonywany jest na wina wytrawne, wina półwytrawne, półsłodkie oraz słodkie. To, z jakim winem mamy do czynienia, zależy od ilości cukru w jego składzie. Jeżeli chodzi o wytrawne wino, to jest ono bez zawartości cukru, ponieważ w całości został on przefermentowany przez drożdże. Z kolei dobre słodkie wino ma dużo cukru, ale aby wydobyć głębię jego smaku, powinno się je podawać w temperaturze od sześciu do dziewięciu stopni Celsjusza. Inny podział, jakiego można dokonać względem win, to ten dotyczący koloru trunku. Otóż wyróżniamy wina czerwone, różowe oraz białe. Dla niektórych może to być zaskoczeniem, ale kolor winogron niewiele ma tutaj do rzeczy, bo nawet z czerwonych owoców można otrzymać białe wino. Do niego potrzebujemy wyłącznie moszczu z winogron, czyli samego soku bez skórek. Jeśli natomiast zgniecione zostaną całe winogrona, wtedy w wyniku maceracji powstanie wino różowe lub czerwone.

Jednym z popularnych win białych, które mają długą tradycję i recepturę opracowaną do perfekcji, jest Sauvignon Blanc. Smak wina, o którym mowa jest złożony, ponieważ dają się wyczuć zarówno nuty trawiaste, jak i słodkie. Najczęściej można się spotkać z określeniem, że jest to wino świeże i eleganckie. Natomiast Cabernet Sauvignon jest winem czerwonym. Jego owocowe nuty to przede wszystkim czarna porzeczka, jagody i jeżyny. Popularnym winem wysokiej jakości jest również Merlot. W przeciwieństwie do Cabernet jest mniej kwaskowe, a w zamian bardziej słodkie.

Osobnym rodzajem wina jest wino musujące, czyli innymi słowy popularny szampan. Przy czym ten prawdziwy, pochodzący z francuskiej Szampanii, poddawany jest podwójnej fermentacji, która prowadzi do naturalnego powstania dwutlenku węgla. Szampany w zależności od rodzaju najczęściej powstają z trzech szczepów winogron Pinot Noir, Pinot Meaunier i Chardonnay w różnych proporcjach. Cena wina wysokiej jakości, ze względu na złożony proces produkcji i wyselekcjonowane grona bywa dość wysoka. Ale za to smak jest niepowtarzalny i stanowi istny raj dla podniebienia.

Zapraszamy do zapoznania się z ofertą, w której znajdują się lekkie wina białe, wina czerwone, różowe oraz wina musujące w pełnej gamie smakowej – od wytrawnych aż po słodkie.