Strona główna / Wino / Wino Musujące

Wino Musujące

Wino musujące – metoda powstawania wysokiej jakości trunku

Powszechnie mianem wina musującego nazywa się popularne szampany. Jednak mało kto wie, że termin ten został prawnie zastrzeżony przez kraje Unii Europejskiej i zgodnie z tym odnosi się wyłącznie do trunków produkowanych we francuskiej Szampanii. Główna różnica, po której można poznać dobre wino musujące, ma ścisły związek z procesem produkcji, a konkretnie z nasyceniem wina dwutlenkiem węgla. Bowiem najszybszym sposobem jest sztuczne nasycenie, które mają popularne szampany za kilkanaście złotych.

O wiele bardziej szlachetna jest metoda tradycyjna, czyli tak zwana wtórna fermentacja. Wino musujące jest wówczas przelewane do butelki, w której dochodzi właśnie do tej fermentacji. W jej wyniku drożdże niejako „zjadają” cukier, dzięki czemu produkowany jest alkohol i dwutlenek węgla. Z uwagi na to, że butelka jest zamknięta, to też powstały gaz pozostaje w środku i trunek zyskuje bąbelki. Wysokiej jakości wina musujące powstają przede wszystkich z trzech szczepów winogron, a mianowicie Pinot Noir, Pinot Meunier i Chardonnay. Wina gazowane zwykle posiadają barwę białą lub różową. Czas dojrzewania bywa różny, ale nie powinien być krótszy niż piętnaście miesięcy. Choć zdarza się, że niektórzy producenci wypuszczają swojego szampana na rynek dopiero po upływie kilku lat. Przy czym rzadkością jest, aby na butelce wina musującego znaleźć rocznik. A to dlatego, że dla uzyskania jak najlepszego smaku zwykle miesza się wina bazowe z kilku roczników, co oznacza, że musujące wina rocznikowe są unikatami, które charakteryzują się wyższą jakością i wyższą ceną.

Musujące wina – do czego pasują?

Wino nasycone dwutlenkiem węgla pasuje zarówno do przystawek, dań głównych, jak i deserów. Trzeba tylko umiejętnie dobrać wino do menu, pamiętając o zasadzie, że wina musujące można podawać od wytrawnego do słodkiego. Nigdy w odwrotnej kolejności. Wersja wytrawna doskonale sprawdzi się przy sałatkach, wędlinach, rybach oraz owocach morza. Z kolei wino musujące słodkie i półsłodkie lubi towarzystwo ciast, lodów i wszelkiego rodzaju deserów. Ale musujące wino można podać nie tylko do posiłku, lecz również jako aperitif, co pobudzi apetyt.

Inną ważną kwestią jest to, że wino musujące należy podawać dość mocno schłodzone. Preferowana temperatura trunku to między siedem a dziewięć stopni Celsjusza. Stosując się do tego zalecenia, nie powinno być problemów z otworzeniem butelki. Bo przy mocnym zmrożeniu korek nie będzie chciał wyjść z szyjki, a przy zbyt ciepłej butelce istnieje ryzyko, że wystrzeli zaraz po odbezpieczeniu drucianej osłony. Trunek, o którym mowa, powinien być podawany w smukłych kieliszkach typu flet.

Poza winem musującym pochodzącym z Francji, bardzo popularne jest Prosecco z bąbelkami wywodzące się z Włoch oraz Cava, czyli hiszpańskie wino musujące, wytwarzane metodą szampańską. W naszym sklepie dostępne są najwyższej jakości musujące wina, powstałe z perfekcyjnie opracowanych kompozycji, gwarantujących mistrzowskie walory smakowe.