Kopke 10 Year Tawny Port ma złoty, miodowy kolor. Posiada głębokie smaki czerwonych owoców i bogactwo wypełniające usta. Struktura czerwonych owoców łatwo łączy się z bardziej dojrzałym, orzechowym charakterem. Ma gładką, bogatą, czekoladową teksturę. Jego suchość, wynikająca z dojrzewania w drewnie, ujawnia się w słodkim karmelu, który prowadzi do wspaniałego posmaku.
Wino o miodowym kolorze, z głębokimi, ambrozyjskimi aromatami i bogactwem wypełniającym usta. Delikatny zapach prażonych migdałów z masłem i miodem. Gładkie, treściwe i bardzo smaczne... Przyjemność tekstury i czysty orzechowy smak, który pozostawia trwały posmaku.
Produkcja wina
Ręczne zbiory w najlepszym momencie, winogrona są destemmed, zgnieciony i winifikacji w starannej maceracji z ekstrakcji koloru, tanin i aromatów pellicle, uzupełnione przez stałe pompowania podczas fermentacji. Proces ten odbywa się w kadziach w kontrolowanej temperaturze pomiędzy 28-30°C, aż do osiągnięcia pożądanego poziomu Baumé. Na tym etapie dodawana jest brandy winogronowa, dzięki czemu powstaje wino wzmacniane. Wino o wyjątkowej jakości, uzyskane poprzez połączenie kilku zbiorów, w celu uzyskania komplementarności cech organoleptycznych typowych dla tego stylu starzonego tawny. Dojrzewa w drewnie przez różny okres czasu, w którym wiek podany na etykiecie odpowiada przybliżonej średniej wieku różnych win w partii, wyrażając charakter wina w tym, co dotyczy cech nadanych przez starzenie się w dębowych beczkach.
Odmiany winogron
Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz.