Delikatny żółty kolor, z długą ochrową obwódką. Nos bogaty i zmysłowy, o złożonych aromatach drewna, suszonych owoców, rodzynek i miodu. Na podniebieniu bogate i skoncentrowane smaki. Finisz długi i aksamitny.
Zbierane ręcznie w optymalnym momencie winogrona są następnie pozbawiane pestek, miażdżone i przetwarzane na wino w procesie starannej maceracji w celu wydobycia ich koloru, tanin i aromatów, wzmocnionych przez ciągłe mieszanie podczas fermentacji. Proces ten odbywa się w kadziach w kontrolowanej temperaturze, aż do osiągnięcia odpowiedniego stopnia słodkości. W tym momencie dodaje się winogronową brandy, aby stworzyć ostateczne wino wzmocnione. Jest to wino wysokiej jakości, powstałe w wyniku mieszania win z różnych zbiorów w celu uzyskania szeregu cech sensorycznych, które są typowe dla tych starzonych win tawny Port. Każde z tych win dojrzewało w dębowych beczkach przez różny okres czasu, przy czym średni wiek wszystkich win w mieszance określa wiek podany na etykiecie. Powstała w ten sposób mieszanka wyraża cechy charakterystyczne nadane przez starzenie w drewnie.