Unikalna mieszanka czternastu składników roślinnych zawiera lawendę, pączki sosny, morwę i orzechy. Skórka pomarańczy, trawa cytrynowa i skórka limonki wnoszą żywe nuty cytrusowe. Tworzony ręcznie w destylarniach West End i Leith, jest to zachwycająco rześki gin z wyraźnie gładkim wykończeniem.
W 1777 roku w Edynburgu i Port of Leith było osiem licencjonowanych destylarni i prawie 400 nielegalnych destylarni. Gdy gin stał się modnym alkoholem, edynburscy gorzelnicy, podobnie jak ich londyńscy odpowiednicy, produkowali gin z lokalnie pozyskiwanych składników. Wtedy jagody jałowca, przyprawy i owoce cytrusowe przybywały do Leith codziennie z całego świata. Te egzotyczne "składniki" poddawano redestylacji lub rektyfikacji wraz z najlepszym szkockim spirytusem zbożowym w sposób zgodny z ówczesną tradycją.
Edinburgh Gin przypomina o czasach, gdy Edynburg był centrum wiedzy destylacyjnej.
Jest on destylowany partiami w "Jenny", cenionej szkockiej miedzianej destylarce typu pot still, przy użyciu tradycyjnych składników roślinnych. Następnie The Spencerfield Spirit Company dodaje dodatkowy szkocki jałowiec, a także wrzos i oset.
Czyste nuty cytrusów i aromatyczny jałowiec sprawiają, że Edinburgh Gin jest idealną bazą dla Gin and Tonic lub Martini, nie wspominając o wielu klasycznych koktajlach ginowych.
Lata 20-te XX wieku są znane jako prawdziwie złota era ginu i zgodnie z tym motywem, opakowanie butelki jest utrzymane w stylu art deco, który odzwierciedla ten wspaniały okres przyjęć koktajlowych i wyrafinowanego picia.
Zdobywca Złotego Medalu SIP Awards 2010.