Strona główna / Blog / News / Poznaj tradycyjne greckie alkohole

Poznaj tradycyjne greckie alkohole

Każdy kraj może pochwalić się lokalnymi wyrobami, które powstają ze składników dostępnych jedynie na jego terenie i tworzonych według dawnych receptur, często objętych tajemnicą i przekazywanych z pokolenia na pokolenie. W czasie pobytu za granicą wielokrotnie próbuje się takich lokalnych przysmaków, a także tradycyjnych alkoholi. Podobnie rzecz ma się oczywiście z Grecją. Przekonaj się, jakie greckie alkohole są najpopularniejsze, z czego się je produkuje, co odpowiada za ich smak i czy trzeba jechać na południe Europy, by je spróbować.

 

Grecja – kraj oliwy, fety oraz wielu tradycyjnych alkoholi

 

Co przede wszystkim kojarzy się z Grecją, oczywiście oprócz jej niezwykłej i bardzo bogatej kultury, która miała wpływ na cały kontynent? Oczywiście doskonałe, miejscowe jedzenie! Ten kraj często łączony jest z oliwą, fetą, baraniną czy owocami morza. Warto jednak zwrócić też uwagę na greckie trunki, także wytwarzane z miejscowych składników, które odpowiadają za ich niepowtarzalny smak oraz aromat. Pod tym względem Grecja ma bowiem szczególnie wiele do zaoferowania przyjezdnym, którzy chcą poznać jej sekrety.

 

Tradycyjne grecki trunki – przykłady 

 

Jakie alkohole są zatem najczęściej produkowane w tym niewielkim kraju leżącym na południu? Greckie trunki to przede wszystkim lokalne wódki, ale też ouzo, metaxa, rakomelo, czy tsipouro. Lokalnie wytwarza się tam też wino z różnych szczepów. Nazwy tych trunków mogą brzmieć obco i dziwnie, zatem warto się przyjrzeć im bliżej, by wiedzieć, z czego powstają i jak je właściwie serwować.

 

Z czego najczęściej produkowane są tradycyjne greckie alkohole?

 

Niektórzy zastanawiają się, z czego produkowane są greckie alkohole. Do ich powstania niezbędne są przede wszystkim winogrona, ich miąższ, pestki i skórki. Wykorzystywane są też rozmaite rośliny, a także anyż, który odznacza się bardzo specyficznym smakiem. Grecy stosują też liczne przyprawy, które pozwalają im osiągnąć pożądany smak trunku. Oczywiście do wytwarzania takich napojów potrzebny jest im również czysty spirytus, na bazie którego powstają mocne wyroby.

 

Ouzo – co kryje się za tą nazwą?

 

Chyba każda osoba odwiedzająca Grecję spotyka się z nazwą ouzo. Czym ono dokładnie jednak jest? Na początku należy przyjrzeć się temu, z czego ouzo jest produkowane. Greckie wódki tego typu powstają przede wszystkim z anyżu, który ma bardzo charakterystyczny smak. Oprócz tego zawarta jest w nim mieszkanka ziół i przypraw, takich jak kolendra, kardamon, imbir czy gałka muszkatołowa, co sprawia, że niektórzy zdecydowanie nie przepadają za tym wyrobem. Pojawia się też pytanie, ile procent ma ouzo. Maksymalnie może ono osiągnąć wartość do 48% alkoholu. Tradycyjnie podaje się je razem z wodą w oddzielnym naczyniu.

 

Tsipouro – co to za trunek?

 

W czasie pobytu w Grecji można się też zetknąć z tajemniczą nazwą tsipouro. Alkohol tego typu to po prostu bardzo mocny spirytus, który destyluje się z wytłoków, czyli tych elementów winogron, które zostają po wyciśnięciu z nich soku. Zatem odpowiedź na pytanie, co to tsipouro, brzmi – mocny destylat, którego historia ma sięgać aż do XIV wieku! Zazwyczaj produkowany jest w wersji czystej, ale bywa wytwarzany też z dodatkiem anyżu. Podaje się go na zimno i w kieliszkach. Osiąga między 40% a 45% alkoholu.

 

Greckie wino – produkowane z lokalnych szczepów

 

Południe Europy oznacza sprzyjające warunki do uprawy winorośli. Wśród greckich trunków nie może zatem zabraknąć lokalnych win. Należy do nich tradycyjnie, starożytne wino znane jako Retsina. Doprawia się je żywicą, którą dodaje się do tych białych trunków. W Grecji można spotkać też Assyrtiko, czyli kolejne białe wino. Na wyspach greckich są dostępne szczególnie żyzne gleby, co sprzyja uprawie szczepów, z których wytwarzany jest ten wyrób. Wyróżnia się ono przede wszystkim szczególnymi, cytrusowymi aromatami, przez co jest chętnie degustowane przez turystów.

 

Greckie alkohole – co warto degustować podczas wyjazdu?

 

Jak widać, Grecy mogą poszczycić się wieloma rozmaitymi alkoholami, które tradycyjnie wytwarzają już od wieków. Osoby, które pragną poznać lokalne smaki, mogą zatem sięgnąć po miejscowe wina, ouzo, tsipouro czy wytwarzany z brandy spirytus, jakim jest produkowana w tym kraju metaxa. Z pewnością w czasie pobytu w tym kraju turyści mają wiele okazji do wypróbowania takich trunków podanych zgodnie z miejscowymi tradycjami, a osoby zajmujące się ich produkcją zawsze chętnie przybliżą ich historię. Warto przy okazji skosztować też regionalnych dań!

 

Czy można znaleźć tradycyjne greckie alkohole poza ich ojczyzną?

 

Aby wypróbować ouzo czy tsipouro nie trzeba jednak lecieć czy jechać aż do Grecji. Popularność tych trunków sprawiła, że można degustować je też w innych krajach, gdzie dotarły wraz z wieloma innymi greckimi produktami. W tym celu można na przykład udać się do greckiej restauracji i przy okazji zamówić też potrawy typowe dla tego kraju. Przekonaj się, że za takimi wyrobami stoi bardzo długa i bogata historia, często sięgająca aż do czasów starożytnych, tak ciekawych i pociągających.