Strona główna / Blog / News / Miód pitny.

Miód pitny.

Miód pitny.

Polska mlekiem i miodem płynąca. A może miodem pitnym?

Miód pitny to alkohol, który raczej większość Polaków kojarzy. Dla tych, którzy nie mieli z nim wcześniej styczności jest właśnie ten wpis. Pragniemy po krótce opisać jego historie oraz charakterystykę.

Jak to wszystko się zaczęło?

Historia miodu pitnego sięga czasów bardzo nam odległych. Pierwsze wzmianki o jakich nam wiadomo pochodzą z Chin, a było w roku 7000 p.n.e. Bardziej popularny stał się w czasach starożytnego Rzymu, niestety nie mógł konkurować z bardzo cenionymi w tamtych czasach winami. Warto jednak skupić się na tym, jak zapisał się na kartach historii naszego pięknego kraju.

W Polsce wzmianki i tym wyjątkowym trunku pojawiają się już w czasach średniowiecznych. Były to czasy, kiedy miód pitny był produktem łatwiej dostępnym niż wino, którego na tamtem moment brakowało. A wiadomo, Polak nie wielbłąd, pić musi! Jednakże alkohol ten, traktowany był jako towar luksusowy. Spożywano go z okazji wesel lub innych ważnych uroczystości. Zapisał się również na kartach historii polskiej literatury, gdyż wspominano o nim chociażby w „Pany Tadeuszu” czy „Roxolanii”.

Był to trunek ceniony w zachodniej Europie. Miód sycono również w Wielkim Księstwie Litewskim czy na Podolu, gdzie swego czasu produkowano go najwięcej.

Jakie rodzaje miodów pitnych znamy?

   Sycić czy nie sycić?

Pierwszą kwestią jaką warto poruszyć, to czy miód pitny jest sycony czy niesycony.

Różnica ta polega tym, że miód sycony, to najprościej mówiąc, poddany obróbce termicznej.

Sycenie pomaga mocniejszej fermentacji, poprawia klarowność miodu czy wspomaga przetrwać mu dłużej. Miód niesycony natomiast utrzymuje wiele cennych składników, które miód ma do zaoferowania. 

Kolejno możemy rozróżnić miody pitne, jeśli chodzi o stosunek miodu do wody.

* Półtorak-  na jedną miarę miodu przypada pół miary wody 

(https://eszampan.pl/miod-pitny/1104-miod-pityny-jadwiga-poltorak.html)

* Dwójniak- na jedną miarę miodu przypada jedna miara wody 

(https://eszampan.pl/miod-pitny/1546-miod-pitny-kormoran-dwojniak.html)

*Trójniak- na jedną miarę miodu przypadają dwie miary wody 

(https://eszampan.pl/miod-pitny/1545-mazurski-trojniak-.html)

*Czwórniak- na jedną miarę miodu przypadają trzy miary wody

(https://eszampan.pl/miod-pitny/1550-miody-pitne-mazurskie-miody-zestaw.html)

Pod każdym wrzuciliśmy dla Was link, aby łatwiej było wybrać ten, który najbardziej Wam odpowiada.

Jak widać świat alkoholi jest ogromny i pełen ciekawych rzeczy do zaoferowania. Miód Pitny, to trunek idealny na chodne zimowe wieczory. Teraz każdy może poczuć się jak prawdziwy Wiking bądź ziemianin z rodu Piastów!