Każdy trunek wyróżnia się ciekawym procesem jego tworzenia, na który składa się wiele etapów. Przygotowanie whisky opiera się między innymi o takie działania jak proces destylacji. Jest on wykorzystywany już od wieków, a jego efektem jest ten znany, złocisty trunek kojarzący się głównie ze Szkocją. Wytwarzanie tego napoju jest bardzo interesujące i ma za sobą wiele wieków tradycji. W tym celu wykorzystuje się wiele narzędzi, takich jak alembik i działają one w sposób zupełnie wyjątkowy. Dowiedz się więc, na czym polega destylacja, jakiej temperatury ona wymaga i jak przebiega cały proces wytwarzania whisky.
Krótka historia whisky
Na początku warto zrozumieć, skąd się właściwie wziął taki trunek jak whisky. Najprawdopodobniej wywodzi się ona z Irlandii, gdzie początkowo w celach leczniczych pędzili ją mnisi. Z czasem zaczęła przyjmować ona swoją obecną formę i zaczęto ją spożywać także w celach rekreacyjnych. Sama nazwa współczesna utrwaliła się jednak dopiero w 1736 roku. Z czasem coraz więcej osób zajmowało się produkcją tak zwanej wody życia z jęczmienia i cieszyła się ona coraz większą popularnością. Była ona też importowana, a handlem zachwiała dopiero prohibicja wprowadzona w Stanach Zjednoczonych.
W związku ze spadkiem sprzedaży na terenie USA zamknięto wiele gorzelni, a ówczesny rynek niezwykle boleśnie odczuł te zmiany. Po zniesieniu prohibicji zaczęto znów działać i były to głównie szkockie zakłady. Do dziś w tym kraju odbywa się produkcja whisky, tworząc ten tradycyjny dla tego regionu trunek.
Jakie mamy najpopularniejsze rodzaje whisky?
Obecnie destylacja whisky odbywa się na całym świecie, nie tylko w Szkocji czy Irlandii. W związku z tym trunki można podzielić na kategorie ze względu na miejsce ich pochodzenia:
- whisky szkockie – jest ono w całości wytwarzane ze słodu jęczmiennego, dojrzewa w używanych, dębowych beczkach. Dzięki temu powstają takie trunki single malt jak Ardbeg czy Glenmorangie oraz blendy znane jako Ballantine’s czy Chivas Regal.
- whisky amerykańskie – produkuje się je z żyta, pszenicy czy kukurydzy i dojrzewa ono w nowych beczkach dębowych. Jest to na przykład Jim Beam czy Jack Daniel’s.
- whisky irlandzkie – tworzy się je tylko w Irlandii z jęczmienia i jego słodu. Podlega trzykrotnej destylacji. Dzięki temu powstają takie trunki jak Jameson.
- whisky japońskie – powstaje w Japonii od 1924 roku. Odwzorowuje się tam szkocką produkcję whisky, a jedną z marek jest Nikka.
Z czego produkuje się whisky?
Jak widać, produkcja whisky odbywa się dzięki zastosowaniu różnorodnych produktów. Jest to między innymi jęczmień, kukurydza, pszenica czy też inne składniki. Oczywiście niezbędna jest do tego też woda z odpowiedniego ujęcia. W niektórych przypadkach wykorzystywany jest też torf, który nadaje całości mocno dymnego aromatu.
Na czym polega destylacja whisky?
Aby mógł powstać złocisty trunek, niezbędna jest przede wszystkim destylacja whisky. Wcześniej ma jeszcze miejsce słodowanie, czyli umieszczenie ziaren zbóż w miejscu, w którym zaczynają one kiełkować. Potem przeprowadza się suszenie, a słód jest mielony oraz zacierany. W tym czasie ziarna muszą cię otworzyć i następuje rozpuszczenie skrobi. Dopiero potem można przejść już do samej destylacji, która odbywa się przede wszystkim w alembikach.
Czym jest alembik? Jest to kolejne ważne pytanie. Ta nazwa określa dawny sprzęt laboratoryjny, na przykład wykonany z miedzi. Takie naczynie zakończone jest długą szyjką, na której osadza się też korek. To właśnie w tym urządzeniu ciecz jest podgrzewana, a wówczas dochodzi do rozmaitych procesów chemicznych. Alkohol między innymi reaguje wówczas z miedzią, co jest bardzo ważne dla całej destylacji.
Proces destylacji whisky – jak on przebiega?
Obecnie pytanie, na czym polega destylacja, nie ma jednej odpowiedzi, ponieważ wyróżnia się rozmaite jej rodzaje, takie jak destylacja próżniowa. Przede wszystkim chodzi jednak o podgrzanie i skroplenie się alkoholu w alembiku. Wówczas otrzymuje się destylat, który może osiągać moc aż do 96% alkoholu. Producenci następnie go rozcieńczają, by miał on raczej poziom około 60%. Dopiero potem trunek może być przelany do beczek, w których leżakuje i dojrzewa przez wiele lat. W niektórych gorzelniach proces destylacji powtarzany jest aż trzykrotnie.
Jaka jest temperatura destylacji whisky?
Bardzo ważną kwestią w tym procesie jest temperatura destylacji alkoholu. Przyjmuje się, że w przypadku czystego etanolu będzie to około 78,3 stopni Celsjusza, różni się on zatem od wartości znanej dla wody. W przedziale 78,4 i 99 stopni Celsjusza zaczyna parować jedynie alkohol. To jest właśnie pożądana przez producentów temperatura destylacji, która umożliwia powstanie whisky.
Złocista whisky, czyli ostateczny produkt destylacji
Proces destylacji i związane z nim czynności to zatem niezwykle ciekawe zagadnienie. W przypadku każdego zakładu może on być przeprowadzany zupełnie inaczej. Jego efektem zawsze jest jednak złocista whisky o mocnym smaku. Dowiedz się więcej na temat jej produkcji i tego, co właściwie wpływa na jej wygląd oraz inne właściwości.