Kopke 10 Year Tawny Port ma złoty, miodowy kolor. Głębokie smaki czerwonych owoców i bogactwo wypełniające usta. Struktura czerwonych owoców łatwo łączy się z bardziej dojrzałym, orzechowym charakterem. Ma gładką, bogatą, czekoladową teksturę. Jego suchość, wynikająca z dojrzewania w drewnie, ujawnia się w słodkim karmelu, który prowadzi do wspaniałego posmaku.
Jest 3 produktów.
Porto o złożonym i wyrazistym smaku. Mieszanka winogron dojrzewających w dębowych beczkach przez okres 7 lat.
Ta zgrabna połówka butelki dobrze wycenionej, wzmocnionej, intensywnej pyszności jest pięknie prezentowana w drewnianej skrzynce. Nie żeby skrzynka zwiększała przyjemność picia tego głęboko wypalonego złotego płynu, ale sprawi, że będzie to piękny prezent.
Kopke
Kopke Porto – znana firma z kilkusetletnią tradycją
Firma Kopke, a dokładniej Kopke Porto powstała w 1638 roku, gdy Nicolau Kopke założył winnicę w portugalskiej dolinie Douro. Pomysłodawca i założyciel marki już dwa lata później rozpoczął eksport wytwarzanych trunków, koncentrując się na rynkach Europy Północnej. Dziś Kopke uchodzi za potężnego, ale co ważniejsze – najstarszego producenta określonego rodzaju win, a dokładnie win wzmacnianych porto.
W tym miejscu warto wyjaśnić, czym tak naprawdę jest wino wzmacniane…
Wino określane, jako trunek wzmacniany czy też wino likierowe, to gęsty alkohol – szczególny rodzaj wina. Tradycyjnie powstaje z różnych odmian winogron. Tak, jak w przypadku pozostałych win o głębokim aromacie i kolorze, produkuje się je z różnych szczepów winogron, poprzez macerację. Różnica polega na tym, że podczas kolejnego etapu produkcji, a więc fermentacji, do wina wzmacnianego dodaje się destylowanego, mocniejszego trunku. Podstawowy podział czerwonego porto wyróżnia: wino ruby i wino tawny. Pierwsze starzone jest w butelkach, a drugie w beczkach.
Warto podkreślić, że Kopke Porto występuje też w wersji białej i od niedawna różowej. Choć oczywiście te rodzaje win nie są tak spopularyzowane.
Co w szczególny sposób wyróżnia Kopke Porto?
Tym, co w oczywisty sposób wyróżnia ponadczasowe Kopke Porto, jest sposób produkcji win. Od 1781 roku firma bazuje wyłącznie na własnych owocach, co sprawia, że jest zupełnie niezależnym producentem. Nie posiłkuje się żadnymi pośrednikami. Uprawa winogron, wytwarzanie alkoholu, a nawet butelkowanie trunku – Kopke polega tylko na własnych zasobach.
Poza tym, jak już zostało wspomniane – Kopke jest najstarszym producentem na całym świecie, jeśli chodzi o wina wzmacniane (o większej zawartości alkoholu, na poziomie 18-22%). Wieloletnie doświadczenie w oczywisty sposób przekłada się na jakość proponowanych trunków. Warto jednak podkreślić, że na nich firma nie poprzestaje.
W jej ofercie znajdują się też tak zwane wina spokojne.
Kopke – wino o głębokim, charakterystycznym smaku i aromacie
Bardzo popularnym produktem marki jest Kopke Porto Fine Ruby o zawartości alkoholu na poziomie 19,5%. Co wyróżnia Kopke Fine Ruby Porto? Z pewnością aromat, który na myśl przywołuje czerwone owoce, pieprz i inne przyprawy. W smaku wino zaskakuje, można bowiem wyczuć w nim nuty likierowe, czekoladę, a nawet kandyzowane owoce. Kopke Ruby Port powstaje z gron zbieranych ręcznie.
Kolejnym polecanym winem Kopke jest – Kopke 10 Y.O. Tawny, czyli trunek zamknięty w drewnianej, reprezentacyjnej skrzynce. Swoją drogą, idealny alkohol na prezent. Starzone wino wyrabiane jest z ręcznie selekcjonowanych gron typu Touriga Nacional, Touriga Franca oraz Tinta Roriz. Zanim trafi do butelek, leżakuje w dębowych beczkach aż 10 lat! Staranna maceracja owoców i ich ubijanie podczas procesu fermentacji to klucz do sukcesu wskazanego alkoholu. Kopke 10 Year Tawny posiada głębokie smaki – owoców, orzechów oraz karmelu.
Inną naszą propozycją jest Kopke 10 Y.O. Old White – alternatywne wino tej marki o złotym kolorze, w którym da się wyczuć intensywny zapach miodu oraz suszonych owoców pestkowych.