Szampan Tribaut Blanc de Noir został stworzony z kupażów dwóch szczepów Pinot Noir i Pinot Meunier, w proporcjach 50/50. Świeży i elegancki smak z wyczuwalnymi smakami egzotycznych, kandyzowanych owoców takich, jak mango i ananas. Szlachetna, złota barwa.
Jest 6 produktów.
Szampan powstały w pełni ze szczepu Pinot Noir. Brut Nature, oznacza, że jest on naturalnie mocno wytrawny, gdyż nie zawiera w ogóle cukru resztkowego. Leżakowany przez 4 lata.
Szampan stworzony w 100% z odmiany winogron Pinot Noir.
Wino stworzone w wersji Blanc de Noir czyli czerwone winogrona zostały obrane ze skórki w procesie produkcji co dało nam białe wino.
Stworzony na cześć Króla Karola VII. Szampan ten został stworzony z winnic Grand Cru oraz Premier Cru co gwarantuję najwyższą jakość produktu. Szampan ten jest dojrzały i złożony z nutami dojrzałych owoców
Doskonały Szampan Blanc de Noirs z domu H. Blin z szczepu Pinot Meunier.
Aromat pełen egzotycznych owoców – mango i marakuja, z nutami kwiatów i świeżego masła.
W smaku delikatne, z wyczuwalnym posmakiem suszonych owoców i tostowanego chleba z masłem.
Boizel Blanc de Noirs La Montagne to wybitne wyrażenie wysokiej jakości Pinot Noir, starannie pozyskiwane z jednych z najbardziej cenionych terroirów szampańskich, takich jak Cumières, Mailly i Chigny-les-Roses. Proces winifikacji odbywa się z niezachwianą troską o jakość; szczególna uwaga poświęcana jest zbiorom, podczas których skórki winogron są delikatnie traktowane, aby zapobiec ich barwieniu soku, co zapewnia zachowanie nieskazitelnego białego odcienia, który jest niezbędny dla tożsamości wina.
Cattier Blanc de Noirs jest wykonany w 100% z mieszanki pinot. Szampan ten, produkowany głównie z pinot meunier uprawianych na Montagne de Reims, jest ucieleśnieniem klasycznego szampana i stylu domu Cattier. Duży udział starszego wina i długi pobyt w piwnicy daje temu szampanowi niezwykłą złożoność aromatyczną.
Szampan Blanc de Noirs
Jednym z najbardziej znanych francuskich trunków to bez wątpienia szampan, który jest produkowany w regionie o nazwie Szampania. Obecnie wytwarza się wiele jego rozmaitych odmian z różnorodnych szczepów winogron, a jedną z ciekawszych propozycji bez wątpienia wciąż pozostaje Blanc de Noirs Champagne. To elegancki alkohol, który swój niepowtarzalny smak i aromat zawdzięcza starannie dobranym winogronom i udoskonalonej metodzie produkcji. Czego jednak dokładnie można się spodziewać, gdy na butelce znajduje się właśnie napis champagne Blanc de Noirs?
Champagne Blanc de Noirs – czym jest ten trunek?
Co zatem oznacza taka nazwa jak Blanc de Noirs Champagne? To trunek, z którym łatwością można się spotkać w trakcie przeglądania rozmaitych propozycji francuskich alkoholi. To znany i doceniany szampan, który powstaje dzięki wykorzystaniu szczepów czerwonych winogron. Co ciekawe, to jednak jasny trunek, zatem nie powinno się oczekiwać, że po otwarciu butelki ukaże się na przykład rubinowy płyn. Taki szampan to oczywiście nadal białe wino musujące, jednak różnica tkwi przede wszystkim w kolorze wykorzystanych do jego wyrobu owoców.
Historia produkcji szampana Blanc de Noirs
Szampan Blanc de Noirs to wyrób z wieloletnią tradycją i ciekawą historią. Oczywiście naturalnie łączy się ona z produkcją wina musującego we francuskiej Szampanii, skąd pochodzą wszystkie klasyczne alkohole tego typu. Sama nazwa Blanc de Noirs również wywodzi się z języka francuskiego i w najprostszym ujęciu oznacza „biały z czarnego”. Oczywiście odnosi się to do koloru owoców wykorzystanych do przygotowania tego napoju. W tym przypadku używa się bowiem wyłącznie czerwonych winogron, z których powstaje białe wino musujące.
Tradycyjnie Blanc de Noirs pochodzi zatem oczywiście z Francji, ale również regiony winiarskie położone na terenie Niemiec mają się czym w tym przypadku pochwalić. Dzięki popularności tego szampana z czasem zaczęto go również wytwarzać w innych miejscach na całym świecie. Początkowo produkcja białego trunku z czerwonych winogron była eksperymentem, ale efekty zaskoczyły wszystkich lekkim smakiem i aromatem. Już w XVIII wieku w Szampanii wykorzystano do niego wyselekcjonowane szczepy, by uzyskać prawdziwą finezję i elegancję.
Z jakich szczepów winogron powstaje Blanc de Noirs?
Oczywiście szampan Blanc de Noirs nie mógłby powstać, gdyby nie odpowiednio dobrane owoce. Produkuje się go bowiem wyłącznie z winogron czerwonych, co ma oczywiście odbicie w jego nazwie. Muszą to również być odpowiednie szczepy winorośli. W tym przypadku wybiera się przede wszystkim takie odmiany jak Pinot Noir lub Pinot Meunier, czyste lub łączone ze sobą w odpowiednich proporcjach. To właśnie te gatunki odpowiadają za kolor, niepowtarzalny smak i wyjątkowy aromat, jaki można wyczuć w gotowym trunku.
Blanc de Blancs a Blanc de Noirs – różnice
Z pewnością taka nazwa jak Blanc de Noirs może budzić skojarzenia z innym znanym szampanem. Mowa tu oczywiście o odmianie Blanc de Blancs. W obu przypadkach rezultatem produkcji jest białe wino musujące, jednak w wariancie Blanc de Blancs mowa o „białym z białych”, czyli o trunku powstającym wyłącznie z jasnych owoców szczepu Chardonnay. W przypadku Blanc de Noirs wykorzystuje się wyłącznie czerwone winogrona z innych odmian. W efekcie tego oczywiście można wskazać różnice w smaku, zapachu czy innych właściwościach produkowanych szampanów. Warto o tym pamiętać, na przykład w trakcie dobierania butelki na uroczystość czy do konkretnego dania.
Champagne Blanc de Noirs – jak powstaje taki szampan?
Powstanie szampana Blanc de Noirs to lata tradycji i oczywiście wykorzystanie klasycznej metody szampańskiej. Oznacza to przede wszystkim ręczne zbieranie owoców, by uniknąć ich uszkodzenia, a potem jeszcze odpowiednią obróbkę poprzez ich prasowanie, a następnie fermentację uzyskanego w ten sposób soku winogronowego. Potem dojrzewa on w stalowych zbiornikach lub dębowych beczkach. Im dłużej trwa ten proces, tym bardziej złożony efekt można uzyskać. Każdy kolejny etap powinien być ściśle nadzorowany, by zapewnić jak najlepszy rezultat.
Champagne Blanc de Noirs – jak smakuje ten wyrób?
Proces produkcji oczywiście wpływa na uzyskany smak takiego wyrobu. Jak zatem wygląda to w przypadku szampana Blanc de Noirs? Najczęściej osiąga się efekt lekkości, świeżości i swoistej żywotności. Da się w takich trunkach wyczuć przede wszystkim wiele owocowych aromatów oraz kwiatowych nut, które znacząco mają wpływ na taki właśnie odbiór tego wina musującego. Wapienne gleby zapewniają też w nich pewną mineralność, a gładka, jedwabista konsystencja to kolejny z walorów takiego napoju.
Różne odmiany szampana Blanc de Noirs
Obecnie winiarnie na całym świecie produkują właśnie Blanc de Noirs w rozmaitych wariantach, uzyskując w ten sposób odmienne smaki i aromaty. Wśród tych wyrobów można wyróżnić:
-
Champagne Charles Mignon Blanc de Noirs – ten trunek to klasyczne połączenie gron Pinot Meunier i Pinot Noir w proporcjach 70% i 30%. Zapewnia to wiele świeżych, owocowych aromatów.
-
Champagne Mailly Grand Cru Blanc de Noirs – ten wyrób całkowicie opiera się o Pinot Noir, pełen cytrusowych nut, o jasnym, słomkowym kolorze.
-
Champagne Fleury Blanc de Noirs – winiarnia Fleury pozwala na osiągnięcie bardzo drobnych bąbelków i niezwykłej świeżości smaku.
-
Champagne Gremillet Blanc de Noirs Brut – mniej słodsza propozycja, na co wskazuje bez wątpienia określenie brut na etykiecie.
W jaki sposób należy podawać Blanc de Noirs?
Jak odpowiednio zaserwować szampan Blanc de Noirs, by wydobyć z jego smaku wszystko to, co w nim najlepsze? Przede wszystkim taki trunek należy schłodzić tak, by miał on temperaturę kilku stopni Celsjusza. Ma to wpływ właśnie na walory smakowe, a także aromat. Szampan kojarzy się również z bąbelkami. By jak najdłużej zachowały one swoją żywotność poza butelką, należy wybrać odpowiednie kieliszki, wysokie i smukłe, które właśnie pozwolą na ich utrzymanie w napoju. Takie naczynia również bardzo elegancko się prezentują.
Z czym można serwować Blanc de Noirs?
Do czego najlepiej pasuje właśnie takie wino musujące jak Blanc de Noirs? Dzięki swojej lekkości ma ono dość uniwersalny charakter. Z powodzeniem odnajdzie się zatem w towarzystwie ryb i owoców morza, ale także dania z drobiu będą się z nim doskonale komponować. Można również rozważyć serwowanie takiego szampana wraz z potrawami z makaronu, serami, czy nawet wegetariańskimi posiłkami. To zatem wybór pasujący raczej do obiadu lub kolacji, nie zaś do deserów czy lekkich przekąsek.
Wyjątkowy szampan Blanc de Noirs
Jasny, lekki i musujący szampan Blanc de Noirs to trunek o bardzo bogatej historii i wieloletniej tradycji jego wytwarzania zgodnie z metodą szampańską. Dzięki niej uzyskano jasne wino z ciemnych owoców, a sam alkohol stał się jednym z rozpoznawalnych symboli regionu, jakim jest francuska Szampania. Warto dowiedzieć się więcej na temat metod jego wytwarzania, które zapewniają świeży smak i aromat, a także sprawdzić, do jakich potraw mogą pasować jego kwiatowe i owocowe nuty, uzyskiwane dzięki winorośli Pinot Noir.