Veuve Clicquot Rich stworzone specjalnie dla miksologii, są naszym najbardziej wszechstronnym szampanem, który pozwala każdemu stworzyć własne, zabawne doznania związane z piciem. Powstał on specjalnie po to, by łączyć go z różnymi składnikami, często dość nieoczywistymi.
Jest 2 produktów.
Clicquot Rich Rose to najnowszy szampan od marki, która jest synonimem innowacji, opracowany przez Cave Chef Dominique Demarville w połączeniu z ekspertami w dziedzinie miksologii. Oryginalność, wszechstronność i kreatywność Veuve Clicquot Rich Rose są prezentowane tylko w połączeniu z różnymi składnikami
Doux
Nie da się ukryć, że szampan to jeden z najbardziej znanych alkoholi na całym świecie, ale jego produkcja wiąże się ze ścisłymi wymogami, by można go było nazywać w ten sposób. Warto jednak pamiętać o tym, że ten trunek dzieli się też na różne odmiany, a jedną z nich jest szampan Doux. Ten wyrób wyróżnia się na tle innych produktów przede wszystkim swoim bogactwem smaku i charakterystyczną słodyczą. Szampan Ultra Doux należy też do kategorii produktów musujących, co czyni z niego naprawdę ciekawy napój. Oprócz tego wyróżnia się on też interesującą historią jego produkcji.
Szampan Doux – czym jest?
Czym właściwie jest taki produkt jak szampan Doux? Za tą nazwą kryje się przede wszystkim alkoholowy napój musujący. Należy on właśnie do kategorii szampanów, czyli szczególny rodzaj wina pochodzącego z francuskiego regionu znanego jako Szampania, której to nazwie ten trunek zawdzięcza swoją nazwę. Określenie doux oznacza jednak przede wszystkim produkt, który cechuje się wyjątkową i intensywną słodyczą, której nie znajdzie się w innych wyrobach tego typu. To zatem słodki, musujący alkohol, który powstaje zgodnie z odpowiednimi procedurami, dzięki któremu może on być nazywany właśnie szampanem.
Doux – co znaczy ta nazwa?
W przypadku szampanów istnieje podział według klasyfikacji brut, co oznacza dzielenie produktów zgodnie z ich słodkością. W tej skali występują również takie określenia jak extra brut, brut, extra dry, sec, demi–sec i doux, od najmniej do najbardziej słodkich wyrobów. W przypadku alkoholi typu brut nie wykorzystuje się w nich niemal praktycznie żadnego cukru, natomiast doux to propozycje bardzo słodkie w smaku. Dzięki temu rozróżnieniu można z łatwością dopasować dany napój do okazji czy posiłku, do którego ma on zostać podany.
Historia produkcji szampana Doux
Skąd tak właściwie wziął się szampan Doux i jak potoczyła się jego historia? Oczywiście wszystko to jest związane z produkcją wina, tak charakterystyczną dla kraju, którym jest Francja. Musujące odmiany tego alkoholu odkryto tam w XVIII, kiedy wybrane trunki zaczęto butelkować przed końcem pierwszej fermentacji, ponieważ źle dojrzewały one w beczkach. Takie butelki wybuchały lub strzelały z nich korki, co sprowokowało dalsze prace nad szampanem. W XIX i XX wieku słodkie wina musujące cieszyły się już naprawdę dużą popularnością. Z czasem zastąpiły je jednak bardziej wytrawne propozycje, które powstają również współcześnie, takie jak na przykład Brut.
Doux – jak powstaje taki szampan?
W przypadku produkcji trunku typu doux, czyli bardzo słodkiego, wszelkie etapy przebiegają jak w przypadku klasycznego szampana. Niezbędny jest zatem do tego odpowiedni szczep winogron, tłoczenia owoców i procesu fermentacji. Różnice pojawiają się na końcu procesu produkcji i dotyczą one dozowania. Szampan Doux otrzymuje bowiem zwiększoną dawkę cukru w porównaniu do pozostałych trunków. W jego przypadku jest bowiem konieczny dodatkowy roztwór, który znacząco wpływa na uzyskany smak.
Ile cukru należy użyć, by wyprodukować właśnie takie szampan jak doux? W takim przypadku do trunku dodaje się mniej więcej od pięćdziesięciu do osiemdziesięciu gramów cukru na litr. To właśnie taka ilość tego składnika zapewni odpowiedni efekt i sprawia, że szampan będzie smakował o wiele bardziej słodko niż inne wersje tego wyrobu. Różnica jest zdecydowanie odczuwalna i warto wziąć to pod uwagę w trakcie degustacji czy wyboru napoju na daną okazję. Wszystko to wpływa również na konsystencję produktu, która wydaje się gładsza i bardziej kremowa.
Szampan Doux – jak smakuje taka odmiana?
Większa dawka cukru w procesie produkcji oznacza także inny smak wyrobu. Szampan Doux to alkohol o wiele słodszy niż inne odmiany, na przykład takie jak brut, o czym należy pamiętać w trakcie dobierania trunku do danej okazji czy posiłku. Bardzo słodki charakter tego wyrobu łączy się z jego złożonymi walorami smakowymi i głębią, jaką da się wyczuć w trakcie degustacji. Można w tym przypadku wyróżnić między innymi nuty owocowe i kwiatowe. Wśród nich wyróżnia się takie akcenty jak ananas, mango, miód czy wanilia, lecz wszystko oczywiście zależy od konkretnej butelki.
W jaki sposób podaje się szampana Doux?
Istnieją pewne wyznaczniki, zgodnie z którymi podaje się szampana, bez względu na to, jak słodki jest jego smak. Oczywiście niezbędne są do tego odpowiednie kieliszki, często wysokie i smukłe, które pozwalają na utrzymanie bąbelków. Dla zachowania wszelkich walorów smakowych trunek powinien być serwowany schłodzony, na przykład w temperaturze około kilku stopni Celsjusza. Nalewa się go ostrożnie, by uniknąć powstawania w naczyniu niepożądanej piany.
W trakcie jakich okazji serwuje się taki szampan jak właśnie Doux? Zdaniem niektórych ma on pasować na eleganckie i uroczyste okazje, na przykład specjalne kolacje, czy na zakończenie formalnego spotkania. Tradycyjnie szampan kojarzy się przede wszystkim z toastem. Można więc powiedzieć, że to trunek zwyczajowo wybierany w na dość odświętne okoliczności, a to ze względu na jego bogaty, słodki i złożony smak.
Do czego serwuje się zazwyczaj szampana Doux?
Bardzo słodki smak, którym wyróżnia się szampan Doux na tle innych alkoholi tego typu, sprawia, że powinno się go starannie dobierać do okazji czy też konkretnych dań. Należy bowiem dobrać jego charakter do takich właśnie czynników. Dość często jest on wybierany jako wino deserowe i jako dodatek do rozmaitych słodkich potraw. W związku z tym uznaje się, że pasuje do ciast, ciastek i innych deserów, ale również sprawdza się jako towarzystwo wyrazistych serów, czy innych tego typu dodatków.
Szampan Doux, czyli ciekawa odmiana klasycznego trunku
Z pewnością taki szampan Doux to ciekawa odmiana tego typu trunków, a jego smak jest bardzo ciekawy. Należy jednak mieć na względzie jego intensywny charakter i mocną słodycz, by odpowiednio dopasować napój do okoliczności i do wybranych potraw. Obecnie wytwarzaniem takiego szampana ze specjalnie dobranych odmian winogron zajmują się doświadczeni producenci, należy jednak pamiętać o tym, że nie jest on równie popularny co wytrawne warianty tego trunku. Warto jednak dowiedzieć się więcej na temat tego, co dawniej stało za tym, że był on często wybierany i doceniany.